Alkupolitikára célozva távozott Gál J. Zoltán

A Vasárnapi Hírektől távozó főszerkesztő szerint a lap meg fogja őrizni ellenzéki hangját.

MNO
2017. 01. 29. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál J. szerint hátrálunk vissza a pártsajtó letűntnek hitt korába, a reklámpiac elosztóhely lett, „onnan annak osztanak, akire áldását adja a hatalom a látszatért cserébe”.

Kérdés tehát az is, vajon érdemes-e ehhez segédkezet nyújtani nekik. Válaszolni ezekre csakis meggyőződésből lehet és nem szabad pozícióféltésből.

Arról is írt, mivel a hirdetési piacra jó ideje „rátehénkedett” már az állam, nem csoda, hogy a Vasárnapi Hírek bevételei eddig szabad szemmel alig voltak láthatók, így a fenntartható működéshez ennek is változnia kell.

Ám ezt a kényszert a kormány saját befolyása növelésére használhatja a ma létező viszonyok konzerválása érdekében. A kérdés az, talál-e ehhez önös érdekű, pozícióféltő partnereket a másik térfélen.

Gál J. azt is pedzegette, hogy akad, akinek „éppen az alkupolitika nyújtja a változatlanság védelmét, az kínál pozíciót, ami akár egy (napilapos) főszerkesztőséget is megér”, de neki nem éri meg.

A laptól hét év után távozó főszerkesztő elmenetele okai között politikusi múltját is megjelölte. A Népszavát és a Vasárnapi Híreket nemrégiben megvásárló Puch László személye kapcsán Gál J. annyit jegyzett meg: sokan sokfélét mondtak már róla, de baloldali elkötelezettségét soha nem kérdőjelezték meg. Egyben kijelentette: a Vasárnapi Hírek szerkesztőségének munkatársai garanciát jelentenek arra, hogy a lap „megőrzi karakteres értékeit, markáns ellenzéki hangját”.

Mint beszámoltunk róla, nemrégiben az Átlátszó írt arról bennfentes forrásokra hivatkozva, elfogadható tárgyalási alap lehet a különböző oldalakról a Népszava jövője érdekében, hogy az újság inkább véleményeket, elemzéseket közöljön, tényfeltáró írásokat kevésbé. Ezzel párhuzamosan a 444 is arról cikkezett egy hete, hogy a Népszavához állami hirdetések érkezhetnek, ugyanis állítólag az idén januárban beadott jelentkezéseiket befogadta az illetékes Miniszterelnöki Kabinetiroda. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.