Bókok és gesztusok Szegeden

Tizenkilenc fejlesztésről állapodott meg Botka és Orbán.

Markotay Csaba
2017. 01. 30. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 50-70 milliárd forint értékű fejlesztésről beszélt hétfői egyeztetése után Orbán Viktor kormányfő és Botka László szegedi polgármester, akik a Modern Városok Program szegedi állomásán egyeztettek. A találkozón ugyanakkor semmilyen pengeváltás, odaszúrás, politikai üzengetés nem volt.

– Mi az életünket években mérjük, a kormány és az önkormányzatok négy években, Szeged viszont 100 években méri a sajátját. Lehet, hogy nem ez a régió legnagyobb városa, de lehet a legszebb. Fantasztikus fekvése, elismert szellemi ereje van a városnak – ezekkel a szavakkal méltatta a miniszterelnök Szegedet, a szegedieket, illetve a szegedi vezetést is.

A tájékoztató után újságírók próbáltak politikai jellegű kérdéseket is feltenni, például arról, hogy – mivel Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje – a választások előtt lesz-e miniszterelnök-jelölti vita. Erre viszont Orbán Viktor csak annyit mondott, hogy ezt az idő majd eldönti. Sőt, semmilyen más politikai üzengetésbe sem ment bele, ami a kormánypártokat, illetve az ellenzéket érintette volna. Arról viszont beszélt, hogy Szeged okkal bízhat a regionális vezetői szerep kiharcolásában, és ehhez a kormány is minden segítséget megad.

Ami a konkrétumokat illeti, Orbán Viktor beszélt az M47-es út négysávosításáról, a Szeged–Makó elővárosi közlekedés fejlesztéséről, egy új déli Tisza-híd építéséről, gyárberuházásról és sportberuházásokról. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy hétmilliárdos fejlesztés valósulhat meg, új fedett uszoda jön létre, és atlétikai centrumot is épít a kormány. Szabadtérit biztosan, és talán fedett atlétikai pályát is kap Szeged. A távlati tervek között pedig kerékpárút és gyalogoshíd megvalósítása szerepel, egy munkacsoport pedig már azt is elkezdi tervezni, hogy a tömegközlekedést kizárólag elektromos alapra helyezzék. „Kívánom Botka Lászlónak és Szegednek, hogy erősödjenek”, és legyenek olyan sikeresek, mint amire a város történelme felhatalmazza az itt élőket.

Botka László szegedi polgármester a tizenkilenc fejlesztés közül kettőt emelt ki, az új közúti és vasúti híd megépítését, illetve egy tudományos ipari park létesítését a műszaki átadás folyamatában tartó lézerközpont mellett. Azt is kiemelte, hogy Szegeden 2,8 százalékos a munkanélküliség, miközben Debrecenben például 5,5, Pécsen pedig több mint 4. Szerinte azonban szolidaritás is kell ahhoz, hogy a város élhető legyen, ezért új megközelítésű bérlakásprogramot indítanak.

A tájékoztató végén a budapesti olimpiaellenes aláírásgyűjtéssel kapcsolatos kérdésre Orbán Viktor azt mondta, hogy „ha az emberek dönteni akarnak, akkor dönteni fognak” az aláírásgyűjtés, illetve a népszavazás kérdésében. Azzal kapcsolatban pedig, hogy Bencsik András hazaárulónak nevezte a múlt héten azokat, akik aláírják a népszavazási íveket, a miniszterelnök azzal válaszolt, hogy a kérdésben az aláírásgyűjtés után tud majd nyilatkozni.

Mintegy húsz tüntető és nagyjából ugyanennyi rendőr és civil ruhás biztonsági ember várta hétfő reggel Szegeden Orbán Viktor miniszterelnököt. „Csaló bankok, bűnözők”, „Csaló banda!”, „Eladtatok bennünket” – skandálták a tiltakozók, akik közül többen is arról beszéltek lapunknak, hogy Botka László hozott fejlődést a városnak, nem pedig a kormány, és a látogatás összefügghet azzal, hogy Botka László lett az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Egy idősebb kormánypárti szimpatizáns viszont egyszerűen „lehülyézte” a tiltakozókat.

Orbán Viktor világos színű, vastag sálban lépett ki a Volkswagen Transporteréből, és mosolyogva fogott kezet Botka Lászlóval, valamint a már ott várakozó Lázár Jánossal, a Miniszterelnökség vezetőjével. Ezután elkezdték a tárgyalást – közölte tudósítónk.

Az Orbán–Botka-megbeszélés több szempontból is rendhagyónak ígérkezett. Egyrészt éveken át húzódott a találkozó időpontjának kitűzése, például már 2015-ben, de 2016-ban is szó volt róla, hogy a kormányfő a városba érkezhet. Ráadásul a Modern Városok Program fennállásának közel két éve alatt Szeged lesz az első olyan ellenzéki megyei jogú város, ahova ellátogat a miniszterelnök. A helyzetet pedig fokozza, hogy jelen állás szerint Botka László lehet az MSZP miniszterelnök-jelöltje a 2018-as választásokon. Botka egyébként a találkozó kapcsán arról beszélt a Hvg.hu-nak, hogy az nem kegy, hanem kötelező kör a kormány részéről, hiszen a megyeszékhely fejlesztése és az uniós források lehívása Magyarország érdeke is. Azt is megjegyezte: Szeged fejlesztésén túl nincs más, amiben egy nyelvet beszélnének a miniszterelnökkel.

Amennyiben a miniszterelnök „túlesik” a szegedi látogatáson, Salgótarján marad az egyetlen olyan ellenzéki vezetésű város, ahova még el kell utaznia a program miatt. Ezenfelül pedig még a kormánypárti vezetésű Győrött, illetve Hódmezővásárhelyen is tiszteletét kell tennie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.