A középiskolások nagy része retteg a jövőtől

Orbán szerint nincs okunk idegeskedni a holnap miatt, a fiatalok ezt másképp látják.

MNO
2017. 02. 13. 11:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy Orbán Viktor múlt heti évértékelőjében kijelentette, hogy „a holnap miatt nincs okunk idegeskedni”, a középiskolások nagy része mégis szorong a jövőtől, ráadásul a szegényebb családok gyerekei pesszimistábban néznek előre és elégedetlenebbek magukkal – legalábbis ez derül ki az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatásból, amely több mint ezer középiskolás fiatalt kérdezett meg országszerte arról, mennyire elégedettek magukkal és mit várnak a jövőtől.

Ez a számok tükrében így néz ki: a fiatalok többsége – 69,5 százalék – aggódik a jövőjéért. A magukat gazdagnak mondó családok gyerekei közül minden harmadiknak vannak csak ilyen félelmei, míg a szegények között ez az arány 81 százalék, de egy átlagosan élő magyar család esetében is a gyerekek 73 százaléka aggódik.

Mitől félnek igazán a fiatalok? Erre a kérdésre is megpróbál választ adni a felmérés: a fiatalok majdnem fele nagyon fél attól, hogy nem veszik fel továbbtanulni, minden harmadik gyerek pedig attól is, hogy megbukik az iskolában. A középiskolások 40 százaléka attól tart, hogy nem lesz saját családja, 46 százaléka a munkanélküliségtől.

A jövő szempontjából a fiataloknak a három legfontosabb dolog, hogy legyen jó munkájuk, párkapcsolatuk illetve házasságuk, boldogok legyenek. Minden tizedik gyerek külföldön képzeli el az életét. A legkevésbé azt tartják fontosnak, hogy legyen nagy házuk vagy autójuk – derül ki a kutatásból.

Ám nemcsak a jövőjük miatt idegeskednek a fiatalok, hanem elégedetlenek a testükkel is. Majdnem minden második fiatal – közel negyven százalékuk – szeretne soványabb vagy sportosabb lenni. Minden harmadik gyerek okosabb és szebb lenne, 34,6 százalékuk pedig azt kívánja, hogy bármit megehessen anélkül, hogy meghízna. A megkérdezettek 18,4 százaléka állítja csak, hogy nem szeretne másmilyen lenni.

Ugyanakkor a fiatalok közül minden negyedik-ötödik elégedetlen magával, a rosszabb anyagi körülmények között élők között ez gyakoribb. A magukat szegénynek valló gyerekeknél minden másodiknak, az elvált szülők gyerekeinél minden harmadiknak van ilyen problémája.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.