Hova kerülnek az olimpiára szánt pénzek?

Elkeseredett, dühös nyilatkozatok a Fidesz vezetőitől a sikeres aláírásgyűjtés után.

Horváth Csaba László
2017. 02. 27. 7:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy látszik, egyáltalán nem hangolta még össze kommunikációs stratégiáját a Fidesz, amióta kiderült, hogy a főváros népszavazás kiírása helyett visszavonja a 2024-es olimpiai pályázatát. A múlt héten ugyanis sorra cáfolták egymást a vezető kormánypárti politikusok annak kapcsán, mi lesz a Budapestre tervezett olimpiai beruházások sorsa.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken egy gazdasági fórumon Debrecenben arról beszélt: Budapestnek nem kellett az olimpiára ezermilliárd forint, így abból a vidék fejleszthető. Lázár János megemlítette a Kassát, Miskolcot, Debrecent és Szegedet összekötő négysávos autóút tervét, amelyet 2021-ig építenek meg négyszázötvenmilliárd forint hazai forrásból. A miniszter szavait azonban szombaton már a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár cáfolta. Tuzson Bence közölte, még nem született döntés az olimpiai pályázattól való visszalépés után felszabadult pénzekről. Az államtitkár hangsúlyozta, senkinek nincs ellenérzése a főváros iránt, Budapestet nem akarják büntetni, a szükséges fejlesztéseket olimpia nélkül is el kell végezni.

Az államtitkár szavai ugyanakkor nem vágnak egybe a főpolgármester által elmondottakkal sem. Tarlós István (Fidesz–KDNP) pénteki sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy számos fejlesztés és beruházás marad el, amely ha Budapest rendezte volna az olimpiát, bizonyosan elkészül 2024-ig. Példaként említette a Liszt Ferenc repülőtérre vezető gyorsforgalmi út felújításának elhalasztását. Ugyanakkor Tarlós István arról is beszélt, hogy folytatja küzdelmét a főváros számára elengedhetetlen fejlesztésekért, mint a 3-as metró felújítása és az árvízvédelem. Mindez azért is érdekes, mert az olimpiai pályázat költségeit firtatóknak korábban az volt a pályázatot támogatók válasza, hogy jórészt olyan infrastrukturális beruházásokról van szó, amelyekre az ötkarikás játékok nélkül is szüksége van a fővárosnak.

A kormánypárti nyilatkozatok ellentmondásossága miatt a Jobbik nyomatékosította: Lázár János nem fenyegetheti a fővárost. Stummer János, a párt regionális igazgatója az állami hírügynökségnek azt mondta, nem teheti meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy „kukoricán térdepeltetéssel” fenyegesse a fővárost az olimpiarendezés meghiúsulása miatt, éket verve az olimpiapárti vidék és az azt nem támogató budapesti emberek közé.

Eközben a fideszes politikusok a hétvégén folytatták dühödt és harcias megnyilatkozásaikat, amelyekkel az olimpiai népszavazás kezdeményezőit és aláíróit tették felelőssé azért, mert Magyarország, illetve Budapest visszavonja a 2024-es olimpiai pályázatát. A politikusok átvették Orbán Viktor retorikáját, és új SZDSZ-nek, valamint álomgyilkosoknak nevezik a Momentum Mozgalmat, amelynek tagjai népszavazást kezdeményeztek a játékokról.

Kocsis Máté, a Fidesz budapesti elnöke, Józsefváros polgármestere a PestiSrácok.hu kormánypárti blognak azt mondta: „Sosem fogjuk elfelejteni a budapesti olimpia elárulóit és megbocsáthatatlan bűneiket.” A polgármester szerint az olimpiai pályázat megfúrói több nemzedéktől vették el azt a lehetőséget, hogy kisétáljanak egy olimpiai vízilabdameccsre a Margitszigetre, nem beszélve a meghiúsuló fejlesztésekről, valamint Budapest és Magyarország nemzetközi elismertségéről. Kocsis Máté kiemelte, ennek az esélynek az öncélú szétverését sokan nem fogják elfelejteni a baloldalnak.

Kövér László házelnök a Magyar Hírlapnak adott interjújában egyértelműnek nevezte, hogy megfúrták az olimpiát, vagyis „ezt az össznemzeti kezdeményezést”. Mint mondta, a magyar baloldalnak ebben történelmi hagyományai vannak, különösen a liberális részének. Szerinte legalább százötven éves az az értelmiségi hozzáállás, amely abban próbálja kiélni magát, hogy elhitesse ezzel a nemzettel: semmire se vagyunk jók, s még az önbecsülésünk morzsáit is szokásuk lesöpörni az asztalról. Kövér László is a Momentum Mozgalmat tette felelőssé. Ahogy fogalmazott, a „momentumosok” is mintha annak örülnének, hogy lerombolhatnak, lerombolhattak valamit, mert maguk képtelenek az építésre. Kiélik a frusztrációjukat.

A Momentum Mozgalom egyébként országjárásba kezdett. Szombat este néhány tagjuk Komáromban járt, hogy ismerkedjenek helyi szimpatizánsaik problémáival. Azonban a rendezvényt három fiatal zavarta meg, csakúgy, mint pénteken Szegeden. Kiderült, hogy a fiatalok a Fideszhez, illetve a Fidelitashoz kötődnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.