Erzsébet-utalványok: tízezrek maradtak ki

377 millió forint értékű szelvény ragadt benn. A kormány egyelőre nem árulja el, mit lett a sorsa.

Markotay Csaba
2017. 03. 02. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az akció lezárult, az érintett hivatalok és állami szervek továbbra sem árulnak el részleteket a nyugdíjasoknak adott karácsonyi Erzsébet-utalványokról. Nem tudni, pontosan mi lett az ismét kiküldött szelvényekkel, ezeket milyen arányban vették át, illetve mi lesz azokkal az utalványokkal, amelyeket az újabb kézbesítési körben sem vettek át az idősek.

A kormány három hónapos akciója kedden zárult, addig lehetett kérniük az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól a tízezer forint értékű utalványok ismételt kiküldését azoknak, akik azt eddig nem kapták meg. A múlt héten Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az érintettek közül 37 719-en nem vették át vagy nem keresték az utalványokat a postán.

Azaz ennyi idős maradt ki a kormány karácsonyi ajándékozásából.

Orbán Viktor miniszterelnök november végén jelentette be a juttatást azzal, hogy karácsonyig, illetve legkésőbb a tavalyi év végéig mindenki hozzájuthat a 10 ezer forintos ajándékhoz. Eredetileg azt tervezték, hogy a kiszállítást rábízzák a járási és megyei kormányhivatali dolgozókra, de ez nagy felháborodást váltott ki az érintettek körében, mire a kabinet elállt szándékától. Bár a kormány sokallta a postai kézbesítés árát (eredetileg darabonként 482 forintot), később kiderült, valójában nem is ezért akarta a hivatalnokokkal kivitetni az Erzsébet-utalványokat, hanem azért, mert Orbán Viktor miniszterelnök levelét is továbbítani kellett. Végül a posta saját korábbi ajánlata alá ígért, és 400 forintért vállalta a kézbesítést. Később pedig, az első borítékok megérkezése után, többen azt állították, hogy kisebb összegű Erzsébet-utalványt kaptak. A Magyar Postának ugyanakkor az év végi leterheltsége miatt kellett óriásit hajráznia ahhoz, hogy mindenkihez megpróbálja elvinni az Erzsébet-utalványokat, továbbá Orbán Viktor levelét, amelyben a miniszterelnök a kormányzati sikereket ismertette a nyugdíjasokkal.

Később kiderült, hogy azoknak, akik 2016 decembere után kezdtek el nyugdíjat kapni, nem is járt automatikusan a juttatás, több olvasónk is jelezte ezt a problémát. Az érintett körnek így később küldték ki az extra ellátást, ráadásul többeknek azt mondták a nyugdíjfolyósítónál, hogy ezt külön kérvényezniük kell. Az pedig csak bonyolította a helyzetet, hogy a külföldön élő, de magyarországi ellátásra jogosult idősek (mintegy 32 ezren) hiába kapták meg az utalványokat, azokkal lakóhelyükön nem tudnak vásárolni. Rétvári Bence államtitkár erre azzal válaszolt, hogy ezek az emberek – saját célra – a magyarországi tartózkodásuk idején tudják felhasználni a kormány által küldött Erzsébet-utalványt, azaz lényegében azt tanácsolta, hogy az érintettek jöjjenek haza, és akkor le tudják vásárolni az utalványok értékét.

A napokban az Origo azt írta, hogy a nyugdíjfolyósítóhoz belföldről 37 719, míg külföldről 1431 Erzsébet-utalvány érkezett vissza. Előbbi csoportnál 11 452 esetben küldték ki újra a szelvényeket, de azt nem tudni, hogy ezekkel, illetve a többi utalvánnyal mi lett. Az ügyben sem a Magyar Posta, sem a nyugdíjfolyósító, sem a Miniszterelnökség nem adott lapunknak érdemi tájékoztatást. Korábban egyébként ellenzéki pártok azt javasolták, hogy készpénzben (illetve átutalással) vagy egyszeri nyugdíj-kiegészítésként küldjék ki a 10 ezer forintot a nyugdíjasoknak, így ugyanis mind a 2,7 millió időshöz eljutott volna az „ajándék”, de ebből nem lett semmi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.