Az Alkotmánybíróság elé kerülhet a CEU-ügy

A Jobbik is aláírja az ezt célzó indítványt, így elvileg meglesz a megfelelő számú szignó.

Katona Mariann
2017. 04. 12. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik frakciójának minden tagja alá fogja írni a lex CEU miatt készült alkotmánybírósági beadványt – ismertette a párt elnökségének döntését Szávay István. Leszögezte, hogy nem Soros György, hanem a jogállamiság pártjára állnak. Magyarországon ugyanis szerinte diktatúra épül, ennek egyik jele, hogy a Fidesz egyetlen nap alatt próbál ellehetetleníteni egy felsőoktatási intézményt. A Jobbik ugyanakkor nem akar választani Orbán Viktor és Soros György között. Szávay István szerint a Fidesznek valójában nem is Soros Györggyel van problémája, különben közvetlenül a milliárdos üzletembert támadnák. Például ha valóban őt látják a hazai tüntetések mögött, őt vennék célkeresztbe alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt.

Mint megírtuk, Vona Gábor pártján múlt, hogy összejön-e egy úgynevezett utólagos normakontroll kezdeményezéséhez a szükséges számú aláírás.

Az alaptörvény szerint ugyanis azután, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta a CEU ellehetetlenítését célzó törvénymódosítást, már csak konkrét politikai szereplőknek van lehetőségük az Alkotmánybírósághoz fordulni, így például az országgyűlési képviselők negyedének, ami ötven főt jelent. A szóban forgó beadványt az LMP készítette el, öt képviselőjük alá is írta, illetve a 28 tagú szocialista frakció is jelezte, hogy beállnak a kezdeményezés mögé. Még néhány független honatyára is lehetett számítani, de a Jobbikkal együtt már biztos meglesz az ötven szignó.

Az ominózus törvénymódosítást, melynek értelmében immár szabálytalanul működik Magyarország egyik legjobb felsőoktatási intézménye, a Közép-európai Egyetem, a múlt héten szavazták meg a képviselők. A jogszabály egyebek mellett előírja, hogy a hazánkban működő külföldi egyetemek az akkreditációjuk szerinti országban is folytassanak felsőoktatási tevékenységet. Ennek a Soros György alapította CEU nem felel meg, ezért elvileg szeptembertől nem fogadhatnának új hallgatókat. Az ügyet nehéz nem konkrétan erre az iskolára szabott, kicsinyes diszkriminációként értelmezni, ennek megfelelően óriási felháborodást keltett. A magyar és nemzetközi tudományos, akadémiai és politikai élet krémje szólalt fel a lex CEU-ként elhíresült törvény ellen, azt Áder János köztársasági elnök mégis aláírta, s már ki is hirdették a Magyar Közlönyben.

Nemtetszését fejezte ki az amerikai diplomácia is, hiszen úgy értékelik, hogy az ő érdekeik sérülnek a lépéssel. A külügyi tárca európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese, Hoyt Yee a minap Budapesten járt, s elmondta: a cél az, hogy a CEU tovább működhessen és Budapesten maradhasson. Az azonban bizonyos, hogy erről nem Washington fog tárgyalni Budapesttel, a szövetségi kormánynak ugyanis nincs hatásköre ebben az ügyben eljárni. Mark C. Toner, az USA külügyminisztériumának szóvivője egy későbbi sajtótájékoztatóján mindehhez azt fűzte hozzá: az Egyesült Államok azt várja Magyarországtól, hogy ne alkalmazza a CEU bezáratására hozott törvényt. Azt is elmondta: álláspontjuk szerint más amerikai intézmények magyarországi működését is veszélyezteti a jogszabály. Erre magyar részről Palkovics László oktatási államtitkár reagált, mondván, nem látja indokoltnak a törvény módosításának felfüggesztését, mivel a jogszabályt az Országgyűlés már megszavazta, az államfő aláírta és ki is hirdették. „Tanácsokat szívesen fogadunk, felszólításokat nem annyira magyar törvényalkotási kérdésekben” – fogalmazott az ATV-nek a politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.