Orbán Viktor: Marhaság, hogy kilépnénk az Európai Néppártból

A kormányfőt a Parlamentben kérdeztük az elmúlt napokban több forrásból is hallott pletykáról.

Kósa András
2017. 04. 19. 17:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Miért tennénk? Marhaság! – így reagált Orbán Viktor a Magyar Nemzet kérdésére, miszerint tervezi-e, hogy a Fidesz otthagyja az Európai Néppártot (EPP). A kérdést – többre nem volt időnk – azért tettük fel az ülésterem előtti folyosón a kormányfőnek, mert az elmúlt hetekben több forrásból is hallottunk olyan forgatókönyvekről, amelyek szerint a Fidesz elnöke nem várná meg, hogy az EPP esetleg tagsága felfüggesztéséről, netán kizárásáról döntsön, hanem egy ilyen helyzet fennállása esetén maga lépne ki és csatlakozna a többek között a lengyel kormánypárt Jog és Igazságosságot is tagjai között tudó Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához. Az mindenképpen érdekes ugyanakkor, hogy az esetleges kilépésről egy magas rangú kormányzati forrásunk azt mondta, a kormányfő mentalitását ismerve abszolút reális alternatíva, amennyiben az EPP a lex CEU visszavonását akarja elérni, egy másik informátorunk ugyanakkor „válaszra sem méltó őrültségnek” nevezte, amikor szóba hoztuk neki.

Bár – mint a Magyar Nemzet is megírta – a jelek szerint dorgáláson túl komolyabb következményekkel nem kell szembenéznie a miniszerelnöknek az EPP április végi frakcióülésén. Az Európai Bizottság részéről sem várhatóak súlyosabb intézkedések. A CEU ellehetetlenítésére irányuló kormányzati szándékokat látva már több néppárti EP-képviselő is a Fidesz kizárását vetette fel, és maga Manfred Weber frakcióvezető is nyilvánosan bírálta a kormányt. Ráadásul a tervezet körüli nemzetközi politikai botrány a jelek szerint sokat ártott az amúgy sem túl jó magyar–amerikai és magyar–német kétoldalú kapcsolatoknak is.

A Fideszben egyébként nem számolnak a CEU-törvény miatt komolyabb nemzetközi politikai következményekkel. A párt egyik vezető politikusa ezt egyrészt azzal magyarázta lapunk munkatársának, hogy a legfontosabb európai államokban most úgyis választási kampányidőszak van, és sem a német, sem a francia kormánynak, kormánypártoknak nem érdeke, hogy keményen lépjenek fel a magyar kormánnyal szemben, mert „ezzel csak tökéletes igazolását adnák a saját szélsőjobboldali pártjaiknak, hogy az EU valójában egy olyan szervezet, amelyik megrendszabályozza a fősodortól eltérő politikai erőket”.

– Kinek hiányzik, hogy Marine Le Pen vagy Németországban az AfD azzal kampányoljon az EU-val már amúgy is elégedetlen választók felé, hogy tessék, ilyen az, amikor egy kormány szeretné maga alakítani a sorsát, de Brüsszelből nem hagyják neki? – mondta a képviselő.

Másrészt fideszes forrásunk úgy látja, hogy a fentiek mellett bőven vannak, lesznek olyan problémák Európában, amik miatt az EU vezető államainak „kisebb gondja is nagyobb lesz annál, hogy a CEU-val foglalkozzon”, itt elsősorban a brit parlamenti választások okozta bizonytalanságra gondolt, valamint a migrációra, ami a képviselő szerint ősztől ismét akut problémává válhat – ő ugyanis úgy jósolja, nagyjából ekkorra éleződhet ki annyira a viszony Törökországgal, hogy Erdogant már ne érdekelje, miben állapodott meg korábban az unióval, és ismét szabad utat adjon az Égei-tengeren keresztül a migrációnak. Ráadásul a Fideszben úgy számolnak, könnyen a jelenleginél is súlyosabbá válhat a helyzet Líbiában, illetve ennek nyomán Olaszországban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.