A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Kegyvesztett lett a kormány kedvenc médiaügynöke

Közel 24 milliárd forint vándorolt 2014 óta Csetényi Csaba cégeihez. Idén elapadtak az állami források.

Jandó Zoltán
2017. 05. 26. 3:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Eddig egyetlen versenyben sem a lakcímkártyámat kellett indítanom, hanem az ötleteinket és azokat a megoldásokat, amelyek megkülönböztetnek bennünket másoktól” – így hárította el a kritikákat az állami kommunikációs tendereket sorra nyerő Csetényi Csaba, amikor a Magyar Idők arról kérdezte: attól sikeres-e, mert egy társasházban lakik a közbeszerzéseket kiíró Nemzeti Kommunikációs Hivatalt (NKOH) felügyelő miniszterrel. Bár a szakma ezt sokáig nem hitte el neki – a médiában állandó címkéje lett a „Rogán Antal szomszédja” –, most úgy fest, lakcímkártyája önmagában tényleg nem garantálja a sikert.

Több forrásból is megerősített információink szerint hirtelen naggyá nőtt cége, a Network 360 Reklámügynökség a jövőben nem számíthat túl sok állami megrendelésre, Csetényi kiesett a pikszisből. Pedig nem akárkiről van szó: cégei kulcsszerepet játszottak az elmúlt években az állami reklámpénzek segítségével épített fideszes médiabirodalom finanszírozásában, 2015–2016-ban a Network volt a kormány első számú ügynöksége.

Többek között ők vitték a „kényszer-betelepítés ellen” kezdeményezett népszavazás tavalyi kampányát, népszerűsítették a kormány „reformjait”, reklámozták a paksi bővítést, buzdítottak államkötvények vásárlására. A Magyar Nemzet számításai szerint 2014 óta 23,7 milliárdnyi központi állami megbízást nyertek el.

Csetényi havi, olykor heti rendszerességgel egyeztetett a kampányokat kitaláló és felügyelő miniszterelnöki főtanácsadóval, Habony Árpáddal, a kommunikációs minisztert régóta ismeri, Rogán Antal polgármestersége idején a Network – akkori nevén: HG 360 – dolgozott a belvárosi önkormányzatnak is. A kommunikációs piacon már tavaly ősszel rebesgették, hogy a Networköt le fogják cserélni egy másik ügynökségre. Ám az NKOH tavaly novemberben lezárt tendere még cáfolni látszott a szóbeszédet: a Network újra nyerni tudott konzorciumi társával – a szintén Csetényi tulajdonában lévő Affiliate Kft.-vel – a 25 milliárdos keretösszegű kormányzati gigapályázaton.

Csakhogy ez a közbeszerzési eljárás több szakaszból áll, nem elég túljutni az első körön: az NKOH-val kötött szerződés csak arra jogosít, hogy az azon kihirdetett három nyertes később újra és újra megküzdhessen egymással a konkrét megbízásokért. Az idei belső körös pályázatokon pedig már nem brillírozott a Network. Csetényi cége a 18 megbízásból kettőt nyert el, a 24,7 milliárdos keret mindösszesen 0,7 százalékát szerezte meg. Ez 165 millió forintot jelent, miközben vetélytársa, a Trinity Kft. 10,3 milliárdot, a New Land Media Kft. 14 milliárdot keresett. Előbbi a Szijjártó Péterrel és Seszták Miklóssal is jó kapcsolatot ápoló Kuna Tibor érdekeltsége, míg a New Land Balásy Gyula vállalkozása. Bár utóbbi üzletembernek nincsenek olyan szerteágazó fideszes kapcsolatai, mint Kunának, alvállalkozóként korábban már számos kormányzati kampányban vett részt. Most a New Land a Network helyébe lépett: Balásy cége viszi a Rogán és Habony irányította kormányzati kampányokat.

Több forrásból megerősített információink szerint elszámolási viták vezettek a bizalomvesztéshez. Az állami reklámpénzek áramoltatását a kormánypárt felső vezetésében kiemelt ügyként kezelik: részben ebből finanszírozzák az új médiumokat. Csakhogy tavaly a médiabirodalom több vezetője is reklamált, hogy a kifizetések késnek vagy meg sem érkeznek. A kormányközeli médiabirodalom zászlóshajójánál, a TV2-n a Mérték Médiaelemző Műhely elemzése szerint megháromszorozódtak az állami hirdetések, ennek ellenére Andy Vajna tévéje 7,2 milliárdos veszteséggel zárta a 2016-os évet. A panaszok egy része eljutott Orbán Viktor kormányfőhöz is, mire átvilágították a rendszert. Egy a médiaépítkezésben kulcsszerepet játszó forrás azt mondta lapunknak: mára hatalmasra nőtt a portfólió, átláthatatlanná vált a rendszer, és a forrásigény is megugrott, így nehéz megállapítani, mekkora a Network felelőssége. Egy biztos: a Fidesz vezetésében elégedetlenek voltak az elvégzett munkával.

Megkerestük az érintettet is. Csetényi Csaba bizalomvesztésre vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta: szerinte felesleges egy pillanatfelvétel alapján teljesítményt értékelni. Állítása szerint az a cél, hogy 2017-ben is hozzák a tavalyi számokat. Az állami megrendelések látványos visszaesésével azonban ezt nehéz lesz megvalósítani. Azt hallottuk, hogy cégei a korábbinál is agresszívabban próbálnak terjeszkedni a piaci ügyfelek körében, de kérdéses, hogy ez meddig tud működni. Az eddigi tapasztalatok alapján ugyanis ha valaki kiesik a kormányzat kegyeiből, azzal a kabinettel jó kapcsolatra törekvő vállalatok sem szívesen dolgoznak együtt.

Az állami tendereken pedig a jövő szempontjából sem túl jó hír számukra, hogy míg a korábbi évekből tucatnyi olyan állami közbeszerzést találtunk, amin csak a Network indult, az idén a társaság által megcélzott megbízásokra a New Land és a Trinity is rástartolt. Csetényiéket a legérzékenyebben állítólag a Magyar Turisztikai Ügynökség 3 milliárdos kommunikációs tenderének elbukása érintette, erről ugyanis – amint egy forrásunk fogalmazott – eredetileg szinte mindenki úgy gondolta, nekik írták ki. Azt Csetényi Csaba is elismerte lapunknak, hogy ezt a megbízást nagyon szerették volna. – Az eredményhirdetés után nagy viták voltak házon belül – mondta a Magyar Nemzetnek.

Kiszorítva a rádióból

Sokak szerint Csetényiék háttérbe szorításának első látványos eleme az volt, amikor 2016 végén egyszer csak kicsavarták a kezükből rádiós bizniszük felét. A vállalkozó és állandó üzlettársa, Krskó Tibor már jó ideje gründolt egy cégcsoportot, amely a közrádiók és számos vidéki csatorna reklámjait adhatja el. Tavaly októberben tulajdonképpen be is jelentették ennek létrejöttét. Decemberben azonban beszállt a vezető hazai tévés értékesítőház, az ekkor már Habony Árpád hitelezőjének, Tombor Andrásnak a tulajdonában lévő (és emiatt sokak szerint Habony érdekeltségbe tartozó) Atmedia Kft. A felek új céget alapítottak, amibe Csetényiék bevittek mindent 51 százalékos tulajdonhányadért cserébe. Bár az együttműködést lehet gazdasági érvekkel magyarázni, lapunknak több forrás is inkább úgy értelmezte a lépést: részben einstandolták a belső körből kikerülő vállalkozó üzletét. Azóta ráadásul Andy Vajna Rádió 1-e is elvitt több vidéki adót a decemberben alapított közös vállalkozás ügyfélköréből, sőt a két üzleti csoport a rádiós közönségmérés kapcsán kiírt tenderen is harcban áll egymással. (J. Z.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.