Feladja a Fidesz a plakáttörvényt?

Már szinte biztos, hogy Orbán Viktor nem lesz Budapesten a kormánypártoknak eddig nagyon fontos szavazáson.

Katona Mariann
2017. 06. 22. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már szinte biztos, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem vesz részt a péntekre összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, amelyen az egyetlen érdemi napirendi pont a Fidesz által tervezett, egyébként kétharmados plakáttörvény lesz. Az ugyanis már korábban kiderült, hogy az Országgyűlés ülésével éppen egy időben Brüsszelben lesz a hétvégi európai uniós csúcstalálkozó munkaülése is. Kósa Lajos a TV2 tegnap reggeli műsorában elárulta, a Fidesz frakcióvezetőjeként azt javasolta Orbán Viktornak, hogy ne jöjjön haza Budapestre, mert az ország érdekének képviselete Brüsszelben legalább olyan fontos, mint az itthoni szavazás. Azt is hozzátette, hogy a kormánypártok „igyekeznek a lehető legnagyobb létszámban jelen lenni”, de néhány hiányzó lesz. 

Az ellenzékből egyedül az LMP szólalt meg ennek kapcsán, szerintük a miniszterelnöknek Brüsszelben a helye, hogy a brexittárgyalásokon képviselje a Nagy-Britanniában dolgozó magyar fiatalok érdekeit.

A mostani lépéssel egyébként úgy tűnik, a Fidesz mintha elengedné az eddig kifejezetten erőltetett, a pártoknak a kampányidőszakon kívül mindenféle óriásplakátos hirdetést megtiltó szabályozás elfogadtatását. Ez nem is meglepő annak tükrében, hogy az ellenzéki frakciók és független képviselők egyöntetűen biztosra ígérték, ott lesznek az ülésen, és az egy héttel ezelőtti esethez hasonlóan egységesen nemmel szavaznak. A fegyelmezett ellenzéki fellépés pedig azt jelentené, hogy a kormánypártok nem tudnák biztosítani másodszorra sem a kétharmados többséget, anélkül pedig a törvény értelmetlen.

A teljes egység egyébként hét elején még nem volt ennyire biztos. Az MSZP ugyanis előállt egy saját javaslattal, amely több ponton megegyezett a fideszes tervekkel, ezért a Jobbik már azzal vádolta őket, hogy lepaktáltak a Fidesszel. Habár a Magyar Nemzet információi szerint Botka László miniszterelnök-jelölt minderről tudott, a negatív visszhangok hatására végül úgy döntött, inkább megakasztja a terveket, és a szocialisták nem nyújtják be saját javaslatukat. Azóta azt hangoztatják, hogy „Botka László kormánya 2018-ban egy igazságos választási rendszer keretei között megteremti a tiszta, átlátható és egyenlő feltételekkel folytatott kampányolás lehetőségét”.

Az egyébként egyelőre kérdéses, hogy a kormánypártok milyen szöveget visznek be a képviselők elé. A fidesz–KDNP-s többségű törvényalkotási bizottság péntek reggel ül össze, akkor alakítják ki azt a módosító javaslatot, amelyről végül szavazhat a T. Ház.

Ha most úgy is tűnik, mintha elengedné a Fidesz a plakátos szigorítási terveket, könnyen lehet, hogy ezzel még nem zárja le teljesen az ügyet. Kósa Lajos ugyanis szerda reggel úgy fogalmazott, hogy ősszel „megpróbálnak valamit összehozni”, mert szerinte így tudják megakadályozni a rendszerszintű korrupciót. Igaz, néhány napja még azt mondta, azért nem akarják megvárni az őszi parlamenti szezont, és azért hívtak össze rendkívüli parlamenti ülést, mert a választást is érintő szabályokat fél évvel a 2018. tavaszi országgyűlési voksolás előtt már nem illik módosítani.

Pénteken kiderül

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese az M1-en csütörtökön azt mondta, minél előbb tiszta közéletet kell teremteni, és pénteken kiderül, ki minek a pártján áll. Aki megszavazza a plakáttörvényt, a zéró toleranciára szavaz ebben a kérdésben, és a korrupciós lehetőségek megszüntetésére – jelentette ki –, aki pedig nemmel szavaz, egyértelműen a fekete pártfinanszírozásra, a politikai korrupcióra szavaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.