Hallgatnak a hazai egyházak a pápa korrupcióellenes tervezetéről

A katolikusok egy 1996-os körlevelet idéznek, a reformátusok, az evangélikusok valamint a Hit Gyülekezete nem választoltak lapunk kérdéseire.

MN
2017. 06. 21. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz éve még nyilvános körlevélben tiltakozott a Magyar Katolikus Egyház a korrupció ellen, Ferenc pápa vesztegetést elítélő gondolatai kapcsán azonban most nem adtak ki központi támogató nyilatkozatot, ahogy a többi történelmi egyház sem.

Mint megírtuk, a katolikus egyházfő a június közepén megjelent Korrózió című könyv előszavában kelt ki a korrupció ellen, szerinte ugyanis a „világot elrohasztó” vesztegetés „istenkáromlás” és a legsúlyosabb társadalmi csapás, amellyel szemben „hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk”.

A reformátusoktól, a Hit Gyülekezetétől, valamint az evangélikusoktól sem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mi a véleményük Ferenc pápa gondolatairól, ahogy arra sem, hogy tervezik-e hasonló tartalmú nyilatkozat kiadását. A Magyar Katolikus Egyház volt az egyetlen, amely válaszolt, de mindössze egy 1996-os, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott körlevélre hivatkoztak.

Ebben úgy fogalmaztak, hogy „a bűnözés megfékezésének, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének, továbbá a vállalkozások föllendítésének súlyos akadálya a korrupció, amely átszövi a gazdasági, a politikai, sőt a társadalmi élet különböző területeit”. – A visszaélések sok esetben nem is válnak láthatóvá, hiszen többszörösen rejtett formában történnek. Mégis nemegyszer kell tapasztalni, hogy közép- és felső szinteken büntetlenül előfordulhatnak visszaélések, például szerződéskötések, hitelek odaítélése, közpénzek szétosztása során, a döntéshozóknak anyagiakkal vagy egyéb előnyökkel történő befolyásolása révén. Amíg ezek megszüntetésére nem történnek elegendően hatékony intézkedések, addig aligha alakulhatnak ki igazságos társadalmi viszonyok – idézték a több mint 20 évvel korábban, még a szocialista kormányzás idején kiadott dokumentumot.

A hazai egyházak ennek megfelelően továbbra is a hagyományos keresztény tanítás, valamint a hazai politikai közhangulat között őrlődnek, így – néhány egyéni véleményt leszámítva – egyelőre nem vették át nyíltan a Vatikán álláspontját a korrupcióval kapcsolatban, de a menekülthelyzet kezelését tekintve sem. Pedig Ferenc pápa többször is szót emelt a magyar határzár ellen is, a kerítésről legutóbb például azt mondta, hogy „a probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb”.

– Nem emlékszem arra, hogy az utóbbi időben a hazai egyházak Ferenc pápáéhoz hasonló nyilatkozatot adtak volna ki, azonban biztos vagyok abban, hogy az egyházfő szavaival minden hívő ember egyetért – kommentálta a pápa gondolatait Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke, aki korábban több alakommal is szembement az uralkodó kormányzati felfogással. Az egyházi vezető lapunknak azt mondta, hogy Ferenc pápa „nem először nevezi nevén a dolgokat”, a korrupció pedig – a mögötte lévő önzéssel – borzasztó világot teremt. Beer Miklós egyébként rendszeresen prédikál a korrupció ellen, de magáévá tette a pápa menekültekkel kapcsolatos felfogását is. Korábban például azt tanácsolta, hogy aki teheti, fogadjon be egy legálisan Magyarországon tartózkodó menekültet.

– Magával az elvvel mindenkinek egyet kell érteni, aki menekült, azt be kell fogadni. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincs szükség valamilyen rendszerre vagy szűrőre, de mindenképpen segíteni kell – fogalmazott. Fabiny Tamás evangélikus püspökkel – aki szintén saját véleményét megfogalmazva ment szembe a kormány álláspontjával – közösen egy videót is megjelentettek a menekültek világnapja alkalmából, amelyben kiállnak azok mellett, akik kényszerűségből hagyták el otthonukat. – A háború, az erőszak nap mint nap emberek ezreit szakítja el az otthonától, olyan embereket, akik ugyanolyanok, mint bárki közülünk, és ugyanúgy megérdemlik, hogy biztonságban éljenek, mint bármelyikünk – mondják az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának felkérésére készült videóban.

Fabiny Tamás egyébként tavaly lapunknak adott interjújában a korrupcióval kapcsolatban elfogadhatatlannak nevezte, hogy ma Magyarországon úgy szülessenek döntések, hogy azok nem transzparensek, vagy csak a gyanú árnyéka vetüljön valakire, aki nem tud elszámolni vele, miként gazdagodott meg. – Én ezt a mai magyar társadalom legnagyobb nyomorúságának érzem, és erre vonatkozóan teljes mértékben osztom az átlagemberek véleményét. Nincsenek tisztességes gazdasági viszonyok, mert a korrupció átszövi a társadalmat – fogalmazott.

Beer Miklóshoz és Fabiny Tamáshoz hasonlóan kiállt a kormány menekültellenes politikája ellen Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye püspöke is, aki szerint a katolikus egyház két igazságot próbál egyensúlyban tartani. – Egyrészt a bevándorlóknak is megvannak kötelességeik, de azoknak segíteni kell, akiknek az élete lehetetlenné vált – fogalmazott korábban a Hír TV-nek.

– Tökéletesen egyetértek Ferenc pápa szavaival, szerintem is súlyos jelenség a korrupció, és örülök annak, hogy a magyar kormány is hozott korrupcióellenes törvényeket – ezt már Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője mondta lapunknak, akit szintén a pápa gondolatairól kérdeztünk. Szerinte nem igaz, hogy nincs összhangban a jelenlegi kormány politikája a keresztény tanítással. – Ferenc pápa lelkipásztorként nyilatkozik, tehát mindig az emberről szól, nekünk viszont a politikai felelősségünk az önvédelemre is kiterjed – fogalmazott, hozzátéve, hogy ez a két szerep ugyan eltér egymástól, de nincs ellentmondás a kettő között.

A politikus szerint a bevándorlás a kultúránkat és családjaink biztonságát fenyegeti, ezért különbséget kell tenni a menekültek és a bevándorló tömegek között. – Az üldözötteket segíteni kell, lehetőleg a saját hazájukban – ahogy a magyar állam és egyház teszi is ezt –, a bevándorlók ellen pedig önvédelmet kell gyakorolnunk – mondta.

Olaszországban egyébként többen is üdvözölték a pápa szavait, a katolikus egyházfő ugyanis azt is kilátásba helyezte, hogy a korruptakat kiközösítenék az egyházból. Raffaele Cantone, az olasz korrupcióellenes hatóság (Anac) elnöke például úgy fogalmazott: a kiközösítésnek nemcsak egyházi és jogi, hanem nemzetközi politikai üzenete is lenne. Úgy tűnik, ez az üzenet még nem ért el Magyarországra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.