Hatalmas áldozatra készül a kormány?

Inkább lemondana a plakátolásról azért, hogy az ellenzék se élhessen ezzel az eszközzel.

Kovács Áron
2017. 06. 07. 14:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz azt javasolja, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány – mondta szerdán Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes. Az MTI tudósítása szerint a politikus arról beszélt, hogy a javaslat a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szól.

Halász János és Kósa Lajos fideszes képviselők már április végén benyújtottak egy törvényjavaslatot, amellyel alaposan megnehezítenék a plakátolást. A Halász által lex csicska néven emlegetett javaslat egyértelműen a Jobbik „Ti dolgoztok, ők lopnak” kampányára reagált. Gulyás Gergely is azt mondta szerdán, hogy a Jobbik jelenlegi plakátkampánya mögött nyilvánvalóan a párt és Simicska Lajos együttműködése áll.

A törvénymódosításhoz kétharmados többségre lenne szükség, amellyel a kormánypártok már nem rendelkeznek. Valószínűleg ezért támogatja a Fidesz a javaslathoz érkezett három LMP-s módosító indítványt. A támogatás persze csak tartalmi, Gulyás szerint az általa vezetett a törvényalkotási bizottság foglalja majd egységes javaslatba őket. A Fidesz és az Országgyűlés alelnöke azt mondta: a kormánypárt részéről „önkorlátozás”, hogy a kabinetnek is megtiltanák a választási kampányidőszakon kívüli plakátolást.

Az LMP egyik módosítója többről szól, mint amiről Gulyás beszélt: nemcsak a plakátolást korlátozná, de megtiltaná, hogy az államháztartásból költsenek reklámra és egyéb fizetett kommunikációra, kivéve ha az „a címzettek számára jogaik gyakorlásához és kötelezettségeik teljesítéséhez más módon nem biztosítható segítséget nyújt”. Kifejezetten tilos lenne ugyanakkor választáson vagy népszavazáson hozott döntés befolyásolása, pártok támogatása és az állami, önkormányzati szervek önfényezése.

Bár a részletek még nem ismeretesek, ha igaz, amit Gulyás mond, és a Fidesz valóban hajlandó lenne korlátozni a kormány kampánytevékenységét, az alapvető fordulatot jelentene, hiszen az elmúlt években milliárdokat költöttek hirdetésekre, jelentős részben plakátokra: kezdődött a „Ha Magyarországra jössz ” bevándorlásellenes kampánnyal, majd jött a kvótanépszavazás, aztán a nemzeti konzultáció, legújabban pedig a nemzeti konzultációt megköszönő kampány.

A Jobbik közleményben reagált Gulyás Gergely sajtótájékoztatójára, amelyben azt írta: a Fidesz mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy ellehetetlenítse politikai ellenfeleit, és kizárólag a saját üzenetit tegye elérhetővé a közterületeken és a médiában. Gulyás javaslata az ellenzéki párt szerint „fejlődő országok diktatúráit is megszégyeníti”, hiszen a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának alapjogát sérti, és feltehetően alaptörvény-ellenes is. „Ilyen alapon a pártok médiahirdetéseit is be lehetne tiltani, de a kormányzati médiatúlsúlya miatt ez utóbbi nyilván nem érdeke a Fidesznek” – írták.

A Jobbik is utal rá, hogy a kormánypárti javaslat nem korlátozná a kiszervezett kampányt, amilyet például a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) folytatott 2013-ban Bajnai Gordon ellen. A Jobbik szerint nem nehéz kikövetkeztetni, hogy „a jövőben is a CÖF-re bízná a Fidesz a piszkos munkát, vagyis az ellenfeleit lejárató vagy önfényező plakátjait”. A CÖF-öt ráadásul szintén közpénzből támogatják: a Magyar Villamos Művek (MVM) például tavaly 508 millió forintot adott, amelyet a szervezet egészen furcsa dolgokra költött.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.