„Járhatatlan” a Tajgetosz-törvény

A szakértő szerint még közmunkára sem lesznek alkalmasak az „elkallódott” btm-es gyerek.

MN
2017. 06. 06. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még közmunkára sem lesznek alkalmasak a jövőben azok a beilleszkedési, tanulási és magatartásbeli problémákkal küzdő, azaz btm-es gyerekek, akiket a nemrég elfogadott, Tajgetosz-törvénynek nevezett jogszabállyal a kormány teljesen ellehetetlenített egy jobb élettől – mondta a Hír TV-nek Gyarmathy Éva gyermekpszichológus. A szakértő szerint betenni őket egyenoktatásba a 20. századra vall.

Nem hiszi el, hogy megszavazták ezt a törvényt – jelentette ki a Hír TV stúdiójában Gyarmathy. Úgy véli, semmilyen szakmai megalapozottsága nincsen, és semmilyen előnnyel nem jár a módosítás. „Ahogy megjelent ez a felvetés, a szakma folyamatosan próbálta az érveket, hogy miért nem. Tehát a nemet tudjuk, de hogy miért igen ? Ez járhatatlan” – szögezte le a szakértő.

Mendrey László, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke a törvény megszavazását követően azt mondta, a kormányzat ezzel azt szeretné elérni, hogy minél több gyerek legyen szakmunkás. Ezt arra alapozza, hogy a kabinet levitte a tankötelezettség korhatárát, és sok egyéb más intézkedést is meghozott, ami mind ebbe a mederbe tereli a fiatalokat. Gyarmathy Éva erre úgy reagált: a különféle szakképzésekben más most súlyos gondok vannak, kiváltképp az írás-olvasás terén, ezeket a tanulókat pedig nem lehet szakmára megtanítani. „Ezek a gyerekek sok kudarccal küzdenek majd. Olyan gyerekeket akarunk a képzésbe küldeni, akik már nem akarnak tanulni. Ha elég sokszor fejbe vágtak valakit egy könyvvel, akkor többé nem megy oda, hogy még egyszer vágják fejbe; kerülni fog minden olyan helyet, ahol könyvet lát” – fogalmazott a szakember.

A beilleszkedési, tanulási és magatartásbeli problémákról szólva azt mondta: nem létezik olyan szakirodalom, amely azt támasztja alá, hogy a lustaság áll a háttérben. „Az viszont igaz és megalapozott, hogy megfelelő tanítással ezek a zavarok közel sem lennének ilyen súlyosak, vagy akár ki sem alakulnak ilyen esetekben.”

Gyarmathy szerint egyre többfélék lesznek a gyerekek, így az a meglátása, hogy betenni őket az egyentanításba, mint annak idején a 20. századi „menetelős korszakban”, egész egyszerűen képtelenség.

A gyermekpszichológus határozott véleménye, hogy minden gyermek nagyon más, így más oktatásra van szükségük, személyre szabottan, az egyéni igények alapján. Tőlünk nyugatra az egészségügyhöz hasonlóan a speciális oktatásban is jobb a helyzet, bár a szakértő megjegyezte, hogy akinek van pénze kifizetni azokat az iskolákat, ahol önköltségi alapon tudnak jól foglalkozni a btm-es gyerekekkel, az több hazai „alternatív megoldás” közül is választhat.

A probléma nem itt van, figyelmeztetett Gyarmathy: ott vannak azok, akiket a szülő sehová nem tud vinni. „Ők közmunkát sem tudnak majd végezni, olyan szinten amortizálódik majd a gondolkodásuk” – szögezte le.

A parlament az Emberi Erőforrások Minisztériuma javaslatára múlt kedden nagy többséggel fogadta el a törvénymódosítást, amely kimondja, hogy 2018-tól a diszlexiás, diszgráfiás és diszkalkuliás tanulók nem kapnak többé felmentést, vagyis a tanárok őket is osztályozhatják. A módosítás értelmében emellett megfelelő számú szakember híján már nemcsak gyógypedagógusok, hanem szakképesítés nélküli pedagógusok is foglalkozhatnak majd enyhén értelmi fogyatékos gyermekekkel.

Az Emmi szerint a változtatásra azért van szükség, mert a felmentések miatt sem az iskola, sem a tanuló, sem a szülő nem motivált a tanulási nehézségek leküzdésében. Az osztályzás alóli mentesítést ráadásul szinte automatikusan alkalmazzák az iskolákban, ami a minisztérium szerint már rendszerszintű problémákat okoz a köznevelésben.

Gyarmathy Éva korábban a Magyar Nemzetnek azt mondta: semmilyen szakmai anyag nem támasztja alá, hogy a tanulási, magatartási, beilleszkedési nehézséggel küzdő gyerekek ne lennének motiváltak, ha megfelelően tanítják őket. Ráadásul az idegrendszerük nem fog parancsszóra megváltozni: attól, hogy nem kap felmentést, hirtelen nem fog megtanulni számolni. Hozzátette, hogy az érintett diákok nem rosszabb képességűek a többieknél, csupán másfajta a tanulási folyamatra van szükségük.

Tüntetést szervez a Tanítanék

Gyermek- és környezet-, de nem kormánybarát megmozdulást szervez a Tanítanék mozgalom június 6-a, kedd 18 órára a Sándor-palota elé. A demonstráción kísérletet tesznek arra, hogy átadják Áder Jánosnak azt a nyílt levelet, amelyben arra kérik, hogy ne írja alá a törvényt. A nyílt levelet összesen több mint 1500 magánszemély és csaknem 40 szakmai szervezet írta eddig alá – hangsúlyozta közleményében a mozgalom.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.