Uniós pénzből épült „családi” házak Edelényben

Lak község fideszes polgármesterének felesége is ugyanoda építkezett, ahová Molnár Oszkárék.

Unyatyinszki György
2017. 06. 14. 4:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 34,7 millió forint uniós támogatást kapott Garainé Bajnok Ildikó, hogy felépítse vendégházát az Edelényhez tartozó Császta-hegyen. Férje, Garai Bertalan az edelényi Fidesz szervezetének alelnöke, jelenleg a szomszédos Lak község polgármestere. A Kemencés Vendégház épp Molnár Oszkár – egykor fideszes – edelényi polgármester feleségének „szörpháza” mellett áll, amelyről egy hete írtuk meg, hogy gyümölcsfeldolgozó manufaktúra helyett inkább családi, illetve hétvégi ház benyomását kelti, termékeinek híre sincs a településen. Szintén uniós pénzből épült.

Bár ottjártunkkor épp senki nem tartózkodott a Kemencés Vendégháznál, valamint a Szállás.hu oldalon jelzett foglalási igényünkre sem reagáltak, a szálló két és fél éves működése óta fogad vendégeket, néhány online visszajelzést is kapott tőlük. A helybeliek is hallottak már róla, nem úgy, mint Molnárné szörpházáról; ugyanakkor nem állítható, hogy ostromolnák a vendégek. A szőlőhegyen álló, ötszobás ház 12 főnek tud szállást adni.

„Miért baj, ha valaki fideszes? Ők már nem is nyerhetnek? Mindenkire egyformán vonatkozzanak a szabályok!” – mondta a Magyar Nemzetnek Garainé, mikor a pályázat elnyeréséről érdeklődtünk. Elismerte, hogy családjával valóban ott tartózkodnak alkalmanként, de hangsúlyozta, hogy ő valóban dolgozik a vendégházban, egész évben várja a vendégeket, ha nem is egyenletesen érkeznek. Pályázata nem nyert az első körben, a 34,7 millió forint szerinte annak köszönhető, hogy kiosztották a megmaradt pénzeket is – ezt még az Indexnek nyilatkozta korábban. Nekünk hozzátette, hogy a Borsod–Torna–Gömör Egyesületen keresztül informálódott és pályázott.

Amikor Garainé pályázata akadályokba ütközött 2014-ben, az edelényi építési szabályok nem tették lehetővé, hogy nagyobb ingatlant építsenek a szőlőhegyen. Garainé ezért kérvénnyel fordult a Molnár Oszkár által vezetett önkormányzathoz, hogy módosítsák a szabályokat. Ez Molnáréknak is kapóra jöhetett, ugyanis a szomszédban a családi „szörpház” sem épülhetett volna fel a módosítás nélkül. „2014 szeptemberében kezdtünk építkezni” – válaszolta a Magyar Nemzetnek Garainé Bajnok Ildikó arra a kérdésre, hogyan haladtak a munkálatokkal a 2014. júliusi sikeres módosítást követően. Mint kiderült, Molnár Oszkárék jóval hamarabb már építkeztek a szomszédban, így felmerült annak lehetősége is, hogy a munkákat a régi szabályok ellenére kezdték meg, de ezt nem tudta megerősíteni Garainé. A szabályok változása azonban nem járt együtt a tájkép megőrzésével: amikor az edelényi polgármesternél jártunk, nekünk zsörtölődött a szomszédságukban álló vendégház miatt, mert szerinte nem illik a környezetbe, nem úgy, mint az ő szörpházuk.

Mindezzel kapcsolatban fontos leszögezni: a módszer nem törvénytelen, de erősen megkérdőjelezhető a közpénzből származó támogatások megtérülése. A vendégházak esetében a családi házként való felhasználás szinte adja magát; a több háló- és fürdőszoba igencsak kényelmes lehet egy nagyobb családnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.