Békésen ért véget a Budapest Pride

Nagyrészt kordonok nélkül vonultak. Voltak ellentüntetők, de nem történt atrocitás.

MN
2017. 07. 08. 12:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kossuth tér körben le volt kordonozva, a tér négy sarkán három óra előtt nem sokkal kezdődött a beléptetés, a rendezők a táskákat is átvizsgálták. A Vértanúk terénél maroknyi feketébe öltözött ellentüntető volt, de némi kiabáláson kívül nem csináltak semmit. Óriási volt a rendőri készültség – jelentette a Magyar Nemzet tudósítója a rendezvény kezdete előtt.

A Hír TV munkatársa három óra után pár perccel arról számolt be, hogy a szervezők még akkor is tárgyaltak a rendőrség Teve utcai épületében a menet útvonaláról és a biztosításról. 

Karlik Cintia a rendőrségi egyeztetés után az M1-nek azt mondta: minden szabad és nyitott rendezvénynek vannak veszélyei, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ezeket a kockázatokat mérlegelve vegyenek részt az idei felvonuláson. Hozzátette: véleményük szerint nem a kordon jelenti a biztonságot, hanem a rendőri állomány. Mint mondta, együttműködnek a rendőrséggel, alternatív útvonalat jelentettek be, amit a rendőrség elfogadott.

Álláspontjuk szerint a kordon korlátozza az alapvető gyülekezési jogukat azzal, hogy a rendezvényhez nem lehet bármikor szabadon csatlakozni, illetve azt bármikor elhagyni. Emellett megjegyezték, hogy a teljes lezárás nélküli biztosítás sokkal kevesebb és rövidebb ideig tartó forgalomzárásokat eredményezne.

A Kossuth téren felszólaló Schiling Árpád rendező kijelentette: a cél az, hogy egyenjogúság legyen, amit nem lesz egyszerű elérni, mert „saját politikai vezetőinkkel szemben kell vállalniuk önmagukat”.

A rendező úgy fogalmazott, ez nem lesz könnyű, mert a parlamenti képviselők túlnyomó többsége homofób. Hangsúlyozta: az LMBTQ-közösség egyenlő jogokat akar, és ez teljesen normális, az viszont nem normális, hogy a házasságok fele Magyarországon felbomlik, aminek hátterében leginkább az alkohol áll, és az sem normális, hogy minden évben egy kisvárosnyi gyerek menekül el otthonról.

A „Szabad-e vagy?” mottóval meghirdetett fesztivál fő rendezvényének második szónoka, Gyémánt Ágnes, a Támogató Szülők Csoportjának alapítója azt mondta, az érintett szülőknek is „elő kell bújniuk”, hogy példájukkal és tapasztalataikkal segítsék a többieket. Hangsúlyozta: fontos a társadalmi szolidaritás, amit erősíteni lehetne azzal, ha már a közoktatásban beszélnének a témáról. „Esélyegyenlőséget kell teremteni, és meg kell adni mindenkinek a szabadságot”, amiben mindenki az lehet, aki. Szólt arról is: az álma az, hogy a lánya és annak barátnője összeházasodhasson és gyermeket vállalhasson, így alkotva egy „szivárvány családot”.

Hollander Dániel a szervezők nevében bejelentette: mivel a rendőrséggel nem sikerült megállapodni arról, hogy ne kelljen kordonok között vonulniuk, alternatív útvonalat jelentettek be, amit a hatóság elfogadott. Elmondta, most az Alkotmány utca, a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és a Lánchíd érintésével érkeznek meg a Várkert Bazárhoz. Közlése szerint a menetet több száz rendőr, kamerás megfigyelő és szervező kíséri majd a biztonság miatt, ugyanakkor megjegyezte, fellépnek a félelem és a megalkuvás ellen, amit a kordonok szimbolizálnak. 

A felvonulásra több ellenzéki párt képviselői érkeztek. Támogatásáról biztosította a rendezvényt – harminchat nagykövetség mellett – az MSZP, a LMP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és az MLP. A Jobbik ugyanakkor azt közölte, ha 2018-ban kormányra kerülnek, nem fogják engedni, hogy „az országban nyíltan családellenes megmozdulásokat rendezhessenek”.

A Kossuth téren fél öt előtt értek véget a beszédek, majd a felvonulás résztvevői elindultak a térről, hét jármű felvezetésével. A korábbi évekkel ellentétben nagy kamionokat nem látni a felvonuláson, mindössze három, lufikkal feldíszített platós teherautót látott a helyszínen az MTI munkatársa. Majd elindult a menet, a felvezető kamion mögött. Előtte egy rendőrségi kisbusz és jó pár rendőr – jelentette tudósítónk.

Másik munkatársunk a Lánchídon próbált átjutni Budára, de elküldték őt az ott szolgáló rendőrök, mondván: a híd le van zárva. Ugyanakkor pont előtte rohant föl rá mintegy 150 fekete ruhás ellentüntető. Az általa megkérdezett rendőrök arról beszéltek, hogy nem tudnak semmit, nem is ismerik a fővárost. Így az értetlenkedő turistákat sem tudták útba igazítani.

A felvonulók eközben még a József Attila utcán haladtak, itt már nem voltak kordonok, de rohamrendőrök sorfala állta el a mellékutcákat.

A Széchenyi téren rengeteg rendőr vonult fel, szinte hermetikusan lezárták, hogy a menet fel tudjon menni a Lánchídra – jelentette tudósítónk. A hídra korábban feljutó ellentüntetőket, úgy tűnik, leszorították a rendőrök. Így a felvonulók akadálytalanul jutottak át a Lánchídon – legalábbis a menet eleje, mert a vége akkor még rá sem lépett. Ezzel kapcsolatban a rendőrség később azt közölte, hogy a Lánchíd pesti hídfőjénél feloszlattak egy előre be nem jelentett ellentüntetést; nem sérült meg senki.

Háromnegyed hat körül az első kamion elérte a Várkert Bazárt. „Megcsináltuk minden idők legnagyobb Pride-ját” – mondták a kamionról. Majd közölték, hogy merre lehet távozni. A menet vége ekkor még mindig nem ért át Budára. 

A rendezvényen Michael Roth európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter is részt vett. A Facebook-oldalára egy videót is feltöltött, amelyben arról beszélt, ezzel világosan szeretné jelezni, hogy mit jelent Európa.

Azt még a rendezvény kezdete után sem lehetett tudni, hogy merre halad majd a menet. A szervezők ugyanis azt kérték, hogy kordonok nélkül vonulhassanak, a rendőrség azonban nem engedélyezte azt. Karlik Cintia, a Budapest Pride szóvivője pénteken azt mondta, egyelőre nincs végleges forgatókönyvük a vonulásra, alternatív útvonalakkal készülnek; a biztonságot szem előtt tartva hoznak majd döntést, ami a törvényes eszközök kimerülése után akár a kordonbontás is lehet.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kora délután Lemondanak a biztonságról címmel adott ki közleményt. Ebben azt írták, a szervező négy órával a rendezvény kezdete előtt új bejelentést tett. „Megfogalmazása szerint amennyiben külső okok miatt a rendezvény útvonala a rendezvény megtartására nem alkalmas, úgy azt további három alternatív útvonalon kívánják megtartani. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy amennyiben a demonstráció szervezője a rendezvény eredeti útvonalán kordont lát, úgy attól eltérnek” – olvasható a Police.hu oldalon.

Több ellenzéki párt is jelezte, hogy politikusai részt vesznek a Kossuth térről induló felvonuláson, amely miatt több fő belvárosi útvonalat lezárnak, és a BKV járatai is módosított útvonalon járnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.