Kiverte a biztosítékot a kormány legújabb plakátkampánya

Többen is Orwell regényét, az 1984-et állították párhuzamba a hirdetésekkel.

Marosi Adrienn
2017. 07. 03. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rádiószpotokban, új plakátokon és tévéhirdetésekben is megjelenik a kormány új kampánya: a téma ezúttal is a migráció, illetve Soros György amerikai üzletember. Megírtuk, a kampányra 5,7 milliárd forint közpénzt költ a kormány, és a megbízást az előző két pályázaton is győztes Balásy Gyula ügynökségei nyerték el.

A „Ne hagyjuk, hogy Soros nevessen a végén!” felkiáltású kampány többeket arra sarkallt, hogy igen kemény szavakkal adjanak hangot véleményüknek.

Török Gábor politológus egy Facebook-bejegyzésben utalt arra, hogy Orwell regénye, az 1984 jut eszébe a kormány legújabb plakátkampányáról.

„Goldstein látványa, sőt már a puszta rágondolás is automatikusan félelmet és nyugtalanságot idézett elő. Ő állandóbb tárgya volt a gyűlöletnek, mint Eurázsia vagy Keletázsia, mert amíg Óceánia háborúban állt e hatalmak egyikével, rendszerint békében élt a másikkal. A különös csak az volt, hogy bár Goldsteint mindenki gyűlölte és megvetette, s bár elméleteit mindennap s napjában ezerszer is megcáfolták, szétzúzták, nevetségessé tették dobogókon, a teleképen, újságokban és könyvekben, s kimutatták róluk, hogy szánalmas zagyvaságok – aminthogy azok is voltak –, mindennek ellenére úgy tetszett, befolyása nem csökken. Mindig akadtak éretlen alakok, akik szinte várták, hogy elszédítse őket. Nem múlt el egyetlen nap sem, hogy a Gondolatrendőrség ne leplezett volna le az ő irányításával működő kémeket és szabotőröket. Ő volt a parancsnoka annak a hatalmas árnyékhadseregnek, az összeesküvők földalatti hálózatának, amely az állam megdöntésére tört...” – idézte, a poszthoz pedig egy, az új plakátról készült képet csatolt.

Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője a Hír TV műsorában ugyancsak Orwell 1984 című regényét állította párhuzamba a kampánnyal, melyben „gyűlöletperceket” tartanak az emberek számára.  „Itt valami hasonlónak lehetünk szemtanúi, kicsit más stílusban” – fogalmazott. Véleménye szerint „ez inkább egy figyelemelterelés”, a Fidesznek nincs más lehetősége a szavazótábora összetartására, csak hogy a valós problémákról ily módon elvonja a figyelmet. Kitért arra is, hogy „nagyban túlzónak” érzik a költségeket, és ezek inkább arra jók, hogy kormányhoz közeli médiumokat kifizessenek.

Közleményben fakadt ki a kampány láttán Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Modern Magyarország Mozgalom elnöke.

„Budapest utcáit immár elárasztották a Soros György arcképével feldíszített gyűlölködő kormányzati propagandaplakátok. Újfent a nevetséges nemzeti konzultáció a téma, amelynek keretében állítólag a magyar nép 99 százaléka elutasította az illegális bevándorlók betelepítését. Két hete azt írtam a korábbi plakátok kapcsán, hogy innen már nincs lejjebb. Tévedtem” – írta.

Hozzátette, az nem új, hogy a kormány hazudik, és az újabb plakát megint azt sugallja, mintha az Európai Unió és Soros György illegális bevándorlók beköltöztetését szorgalmazná, holott kizárólag menekültek elosztásáról lenne szó. „Az sem új, hogy a kormány lop. Az adófizetők pénzén, kormányzati üzenetként közvetíti a fasiszta ihletésű hazug és hamis Fidesz-pártpropagandát” – emelte ki.

„Ki kell mondani végre, ezért kimondom: Magyarország miniszterelnöke fasiszta. A magyar kormány az adófizetők pénzén hazudozva, állami politika rangjára emelte a gyűlöletkeltést” – írta Bokros, és hozzáfűzte, eljött az idő, hogy minden becsületes magyar állampolgár felemelje szavát a „nemzetvesztő kormány fasiszta propagandája ellen”.

„A Modern Magyarország Mozgalom a legélesebb szavakkal ítéli el a fasisztává zülött Fidesz bűnszövetkezet újabb lelki és szellemi kútmérgező akcióját” – szögezte le Bokros Lajos.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált Bokros nyilatkozatára. Azt írta, „Bokros Lajos a Soros hálózat tagja, Soros pénzéből fizetik, Soros pénzéből él. Soros fizetett katonájaként rágalmazza Magyarország miniszterelnökét.”

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke azt írta, feljelentést tesznek, hiszen 5 milliárdot elégetni arra a kampányra, hogy „ne nevessen a végén Soros”, klasszikus hűtlen kezelés. „Ennél még a felcsúti kisvonatnak is több értelme van, vagy a 11 kilátónak Tyukodon, vagy F.Flórián hídjának a munka világába... Ennyi erővel írhatták volna azt is , hogy ne nevessen a végén Gyula. Vagy Tóth Ottó” – emelte ki a politikus.

A Demokratikus Koalíció alelnöke pedig arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne közpénzből finanszírozza a „volt szövetségeseivel” szembeni „kicsinyes bosszúhadjáratát”. Varju László úgy fogalmazott, hogy a kormány újra teleplakátolta az országot, ezúttal Soros György arcképével. Ezzel folytatódik az az „elmebaj”, amelynek során a kormányfő a magyarok pénzéből folytat vitát éppen aktuális ellenségével – értékelte, hozzátéve: milliárdok mennek el arra, hogy Orbán Viktor összeveszett Simicska Lajossal és Soros Györggyel, tavaly november óta ugyanis a kormány 16,5 milliárd forintot költött el reklámplakátokra.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Magyar Idők pénteki számában jelentette be, hogy a nemzeti konzultációban felmerült témák mentén új kampányt indít a kormány, és ennek részeként a kabinet közterületi plakátokat is közzétesz majd. Azt mondta, fontos körülmény, hogy a plakáttörvény vitájában volt olyan javaslat, amely a kormánynak is megtiltotta volna a plakátok közzétételét kampányidőszakon kívül. „Az ellenzéki pártok azonban egységesen elvetették ezt az előterjesztést, így a kormány a jövőben is él majd a közterületi plakátolás lehetőségével” – fogalmazott, és hozzátette: már minden szereplőre egyenlő feltételek vonatkoznak ezen a téren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.