Nyitott mellkassal viszik CT-re a betegeket, de Rétvári derűlátó

Hiába nincs CT az egyetlen szívtranszplantációt végző magyar kórházban, Rétvári Bence csak a jóra emlékezik.

MN
2017. 07. 11. 6:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyot lépett előre 2010 óta Magyarország a CT-, MR-berendezések számát tekintve: míg 2010-ben 30 MR volt használatban, mára 65 van, 117 százalékkal, több mint a duplájára emelkedett a gyógyításhoz használható MR-eszközök száma – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Hozzátette, CT-berendezésből 2010-ben még csak 73, mára már 104 darab, 42 százalékkal több található az országban, vagyis számszerűen is kimutatható, hogy a gyógyítás feltételei érezhetően javultak Magyarországon – ráadásul másfél évvel ezelőtt a kormány 50 milliárd forintot fordított az állami intézményekben működő képalkotó diagnosztikai eszközök fejlesztésére, és a következő években is újabb beszerzések várhatók.

„Ma azok a politikusok keveslik ezt a növekedést, akik kórházfejlesztések helyett vizitdíjjal és kórházi napidíjjal akarták megsarcolni a betegeket” – vélekedett az államtitkár.

Rétvári Bence azután nyilatkozott ilyen derűlátóan, hogy az RTL Klub megtudta: se CT, se MR nincs az Országos Kardiológiai Intézetben, bár ez az ország egyetlen szívtranszplantációt végző kórháza. A műszerhiány miatt a betegeket nyitott mellkassal, teljes orvosi team kíséretében viszik át CT-re más kórházakba heti nyolc-tíz alkalommal is. Rétvári tárcája, az Emmi akkor az államtitkárhoz hasonlóan válaszolt a kérdésekre, szerinte 2010 óta 42 százalékkal több CT- és 117 százalékkal több MR-készülék van az országban, amelyekre csak az idén 40 milliárd forintot költöttek.

Nem ez az első alkalom, hogy Rétvári Bence megdöbbentő optimizmussal nyilatkozik a magyar egészségügy helyzetéről: korábban arról beszélt, hogy Kína is csodájára jár a magyar ellátási rendszernek – igaz, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nemrég kiadott jelentése szerint 2014-ben több mint 32 ezer ember halála elkerülhető lett volna jobb egészségügyi ellátórendszerrel és hatékony népegészségüggyel – ez az adott évben a halálozási esetek 26 (!) százalékát jelentette, és a lakosság 0,3 százalékát érintette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.