Korrupciógyanús ügyek a Fővárosi Közgyűlésben

Zárt ülésen a budavári lakásügyek egyik érintettjét nevezték ki a főváros közbeszerzési cégének az élére.

2017. 08. 30. 17:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt a Torma Szilviát nevezte ki ügyvezetőjének a Fővárosi Közgyűlés szerdai zárt ülésén a Fővárosi Közbeszerzési Kft., aki az I. kerülettől a piaci ár csaknem harmadáért bérel önkormányzati lakást – tudta meg a Magyar Nemzet. A hölgy, akinek a havi fizetése szerdától csaknem másfél millió forint lett, gazdasági ügyvezető-helyettesként másodmagával már eddig is azt a társaságot irányította, amelynek eddigi működését Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester gyakran kifogásolta. Budapest vezetője egyébként még a közgyűlési tanácskozás nyílt szakaszában kikérte magának a Hvg.hu értesülését Torma Szilvia kinevezéséről, mert még nem is döntöttek arról. A felháborodást követően azonban a sajtó nyilvánosságának a kizárásával – információink szerint – fideszes szavazatokkal támogatták Torma Szilviát, akiről még májusban a Magyar Nemzet írta meg, hogy százmilliárdokról dönthet a Vár egyik „olcsó” bérlőjeként. Most már teljes jogkörrel és magasabb fizetéssel vezetheti az önkormányzati céget, s emellett továbbra is havi 98 ezer forintért bérelheti a budavári önkormányzattól a Mátyás-templom melletti, Hess András téri, 86 négyzetméteres lakást, amelyhez az előző ciklusban jutott hozzá.

Nagy Gábor Tamás, az I. kerület fideszes polgármestere szerint az ingatlanügyekkel „minden rendben van”, bár ő maga és több, a jelenlegi kormánypártokhoz köthető vállalkozó is a valós piaci árak töredékéért bérelhet budavári önkormányzati lakást. Az ügyben egyébként ügyészségi elrendelésre a BRFK nyomoz.

Torma Szilvia 2010-ben még Nagy Gábor Tamás I. kerületi fideszes polgármester kabinetjének önkormányzati koordinátora volt, ebben a ciklusban a Seszták Miklós vezette Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt állami szerződéseket vizsgáló főosztályának a vezetője lett. Mint korábban megírtuk, az újdonsült fővárosi cégvezető, Nagy Gábor Tamás korábbi bizalmasa álláshalmozó: jelenleg is a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. felügyelőbizottsági elnöke, az állami sportingatlanokat működtető Beruházási, Műszaki, Fejlesztési és Sportüzemeltetési (BMSK) Zrt.-nél pedig a felügyelőbizottság tagja.

A Fővárosi Közbeszerzési Kft.-t egyébként 2016-tól azért hozták létre, hogy átláthatóbbá tegye az önkormányzati társaságok közbeszerzéseit, egyszerűsítse és felgyorsítsa az eljárásokat. Ehhez képest a közbeszerzési visszásságok az elmúlt másfél évben megsokszorozódtak, a közpénzek felhasználása egyre átláthatatlanabb lett, a cég csaknem 270 millió forintos veszteséget „produkált”, s nem csoda, hogy a korábbi ügyvezető, Kádár Attila májusban sietősen távozott. Felvetődött a cég megszüntetése is. Tarlós István – mint mondta – 2017 végéig ad haladékot, hogy bebizonyítsák a közbeszerzési kft. létjogosultságát, majd megjegyezte: „Tény, hogy jelenleg is tucatjával állnak a közbeszerzések, de az új vezető bizalmat kap.”

Torma Szilvia kinevezése miatt a Jobbik, az MSZP és a DK is felháborodott, a felelősök megnevezését követelte, de hasonló tiltakozást váltott ki két másik, szintén napirendre tűzött ügy. A Budapesti Dísz- és Közvilágítási (BDK) Kft. 77 ezer villanyoszlopának a reklámcélú hasznosítását ugyanis 2012-ben még törvény tiltotta meg. Az addig MSZP-s érdekkörbe sorolt ESMA Zrt., amely 2001-től szerződésben állt a BDK-val, öt éve minden reklámját leszerelte, s elszámolt a fővárosi céggel. Csakhogy időközben az ESMA-t megvette az Orbán Viktor kormányfő bizalmasának számító Garancsi István, s a jogszabályt 2015-ben feloldották. Az ESMA azonban két éve engedélyek nélkül újraindította a reklámozást, s így nem fizetett az oszlopokra szerelt „elefántfülekért”. Bár a szerdai tanácskozáson Kocsis Máté fővárosi tanácsnok, Józsefváros fideszes polgármestere tagadta, hogy a parlament bármikor is megtiltotta volna a villanyoszlopokon a reklámozást, a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztésből pont az ellenkezője derült ki. A Fővárosi Közgyűlés most elfogadta, hogy a reklámozásra öt évre pályázatot írjanak ki. Bár azt is megszavazták, hogy egyezzenek meg az ESMA-val, illetve fizettessék ki az előző több mint másfél év ingyenes használatát, előbb Tarlós István, majd a Fővárosi Közgyűlés is elfogadta Gy. Németh Erzsébet (DK) javaslatát arról, induljon vizsgálat, hogy miért nem fizetett eddig az ESMA, és ki a felelős ezért a súlyos mulasztásért, a fővárosi bevételek elmaradásáért. Ugyanakkor azt a gyanút senkinek nem sikerült eloszlatnia, hogy a most kiírandó pályázatot nem Garancsi Istvánékra „szabják”. A fideszes többség ugyanis elutasította Horváth Csaba (MSZP) javaslatát arról, hogy a pályázat nyertesének plakáthelyeire a választási időszakban kampányplakátokat is kihelyezhessenek. A határozat szerint ugyanis csak „tájékozódást segítő jelzést megjelenítő reklámcélú eszközt” – jelentsen ez bármit is – lehet kihelyezni a hirdetési felületekre.

A másik korrupciógyanús ügyről még a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt beszélt Tokody Marcell (Jobbik). Szerinte a korrupció melegágya, hogy hétezer fővárosi lámpatest LED-es korszerűsítésére 1,1 milliárd forintos keretet szabnak meg a BDK Kft.-nek. A képviselők elfogadták, hogy 2018 és 2019 között a közvilágítási lámpák cseréjét részben hitelből és saját forrásból finanszírozzák, a projektre majd közbeszerzést írnak ki. Ám a Jobbik attól tart, hogy – mint például Zalaegerszegen vagy Dunaújvárosban – „irányított” lehet a közbeszerzés. Az említett városokban ugyanis a korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségi körébe tartozó cég nyerte el a megbízást. Tokody Marcell – akinek saját felmérése szerint az 1,1 milliárd forint kétharmadáért is le lehetne cserélni a lámpatesteket – hiába javasolta, hogy előzetes „indikatív árbecslés” alapján írjanak ki pályázatot, a kormánypárti képviselők leszavazták. Egyébként a BDK már cserél lámpákat, a III. kerületben például a közeljövőben 347 világítótestet szerez be több mint 42 millió forintból. 

Fideszes kakaskodás, jobbikos nyárfaeltüntetés 

Egyik kiemelt érdekessége volt a szerdai tanácskozásnak, hogy a nyilvánosság előtt „csapott össze” két fideszes politikus a Duna-part építési szabályzata kapcsán. Bús Balázs, a III. kerület polgármestere szerint káoszt okozhat, ha a tervek szerint megépítik azt az alsó rakparti lehajtót, amely mentesítené a II. kerületbe vezető Árpád fejedelem útját a Szépvölgyi úti kereszteződésben. Bús Balázs szerint az agglomerációból érkező autósok miatt reggelente az óbudai Mozaik utcáig tart majd a kocsisor. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere szerint viszont inkább a rakpart „duguljon be”, mint a Szépvölgyi út és a környező mellékutcák, ahol a megnövekedő forgalom ellehetetleníti az ott élők közlekedését. A közgyűlés végül Láng Zsoltnak adott igazat, s elfogadta az építési szabályzatot. Ugyancsak megemlítendő, hogy a fővárosi képviselők nagy többséggel elfogadták Tokody Marcell előterjesztését arról, hogy 2025-ig a fővárosi önkormányzat területein vágják ki a nyárfákat, mert tavasszal „vattáznak”, azaz magokat repítő szőrökkel borítják el az utcákat, amelyek az emberek nyálkahártyáját gyakran irritálják. A kivágott növényeket természetesen pótolják. (Sz. Zs.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.