MSZP: Több mint százezer magyar ember él teljes jogfosztottságban

A szocialisták szerint a kormány hét éve nem tudja megoldani a lakcím nélküli állampolgárok problémáit.

MN
2017. 08. 14. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annak ellenére, hogy hét éve folyamatosan nő a kormányzati bürokrácia, és Orbán Viktor minden gondolata külön kormánybiztost kap, még mindig nem sikerült megoldani a lakcím nélküli gyerekek és családok problémáját – figyelmeztet közleményében az MSZP.

A szocialisták szerint a kormány hibájából több mint 100 ezer magyar állampolgár nem juthat hozzá alapvető szolgáltatásokhoz, nem kaphat például állami egészségügyi ellátást, családi pótlékot, és nem élhet szavazati jogával sem.

„Bár a fideszes propaganda azt harsogta, hogy senkit nem hagynak az út szélén, az igazság az, hogy 2017-re Magyarország olyan hely lett, ahol 100 ezer ember szinte teljes jogfosztásban él” – olvasható az MTI-nek is kiadott kommünikében.

Az MSZP közleményében A város mindenkié (AVM) csoport pénteken közzétett adataira reagált: az AVM szerint Magyarországon 70 808 embernek nincs érvényes lakcíme, két évvel ezelőtt a probléma még „csak” 63 660 embert érintett, vagyis egyre súlyosbodik a helyzet. Ráadásul az olyan gyermekek száma is nő, akiknek nincs érvényes lakcímük – mára csaknem 4500 kiskorú érintett.

A szervezet a Belügyminisztériumtól kért tájékoztatást arról, hány embernek van olyan lakcíme, amely bizonytalanná teszi a helyzetét, vagy megakadályozza, hogy alapszolgáltatásokhoz hozzájusson. Ekkor derült ki, hogy a 2015-ös adatokhoz képest romlott a helyzet.

Kiderült az is: Magyarországon 23 865 embernek csak úgynevezett településszintű lakcíme van. Noha ez a fajta lakcím elméletben teljes értékű, a gyakorlatban sok diszkrimináció éri azokat, akiknek ilyen van, sokan ugyanis hajléktalanként élnek. Összesen 1453 kiskorúnak van településszintű lakcíme, annak ellenére, hogy ez a hatályos törvény és végrehajtási rendelete értelmében nem is volna lehetséges. A város mindenkié csoport hangsúlyozta: 5818 embernek csak tartózkodási címe van. Pedig társadalombiztosítás szempontjából állandó lakcím nélkül a magyar állampolgárok is külföldinek minősülnek, vagyis nem jogosultak az államilag támogatott tb-ellátásra.

Az AVM és az Utcajogász elnevezésű szervezet arra is fölhívta a figyelmet: a kormánynak többek között köteleznie kellene a lakcímbejelentést intéző járási hivatalokat arra, hogy tartsák be a törvényt, és engedjék, hogy a bérlők élhessenek a lakcímhez való jogukkal. Törvényben kellene kötelezni a családok átmeneti otthonait és a munkásszállókat, hogy tíz nap ott-tartózkodás után jelentsék be lakóikat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.