Tovább drágul a fehérvári stadion

Kilenc hónap alatt negyedszer jelentkeztek nem várt költségek, és messze még a vége.

Jandó Zoltán
2017. 08. 10. 3:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszer is módosítani kellett az új székesfehérvári stadion építéséről szóló szerződést amiatt, hogy korábban nem tervezett munkákat is el kell végeznie a kivitelezőnek. A beruházás ennek megfelelően tovább drágult, igaz, most legalább nem 100 milliós nagyságrenddel, mint legutóbb. Az újabb változtatásokra a székesfehérvári önkormányzat illetékes bizottsága már áldását adta: a jóváhagyó határozat július közepén megszületett.

A sóstói aréna kivitelezéséről az eredeti kontraktust még tavaly november végén írták alá a felek. A közbeszerzést egy olyan konzorcium nyerte el, amelyben a helyi labdarúgócsapatot is támogató Strabag több céggel is képviselteti magát. Ám a tender nem volt teljesen zökkenőmentes, mivel a végül befutó cégek a kormányzat által erre a célra elkülönített 12,8 milliárd forintnál csak jóval drágábban vállalták volna a munkát. Tavaly év végén a Magyar Narancs arról írt, hogy az első ajánlat 18,5 milliárdos volt, és bár többször egyeztettek az érintettek a műszaki tartalomról, így is csak bruttó 16 milliárdig sikerült lealkudni az árat.

Akkor a kormány sietett a közbeszerzést kiíró önkormányzat segítségére: november utolsó napján az országvédelmi alap terhére 3,3 milliárd forintot csoportosítottak át a projektre.

Nem meglepő az előzményeket látva, hogy az eredeti kontraktusban rögzített műszaki paramétereken változtatni kell, ám a negyedszeri módosítás – különösen úgy, hogy elvileg még csak a beruházás bő felén vagyunk túl – így is kicsit furcsa. Ezúttal nettó 13,6 millió forintnyi pót- és egyéb munkákat kellett rögzíteni a szerződésben, ezzel pedig már nagyjából 180 millióval járnak a lealkudott 16 milliárdos eredeti ár fölött. Ráadásul a felek – amint a korábbi módosítások során, ezúttal is – kifejezetten rögzítették, hogy a stadion fejépületénél statikai hibákat észleltek. Ezek vizsgálata még folyamatban van. Szakértői vélemény nélkül viszont a végleges műszaki tartalmat sem lehet megállapítani, magyarán nem volna meglepő, ha a későbbiekben még tovább drágulna a sóstói aréna.

Pedig a magára az építésre kiírt szerződés nem is tartalmaz minden költséget: a stadion környékének rehabilitálására például egy külön megállapodást kötött az önkormányzat. Az erre kiírt közbeszerzést még tavasszal szintén a Strabag nyerte. Az építőipari cég nettó 294 millió forintért vállalta, hogy többek között megépíti a 113 méter hosszú Stadion sétányt, a 68 méter hosszú Sóstó közt, továbbá egy 1750 négyzetméteres parkolót is.

Más kérdés, hogy a székesfehérvári aréna költségtúllépése aprópénz ahhoz képest, amennyit a kormányzat legutóbb átcsoportosított ilyen jellegű fejlesztésekre. Még a keddi Magyar Közlönyben jelent meg, hogy a kabinet döntése alapján újabb 12,6 milliárd forintnyi közpénz mehet el állami, önkormányzati és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére, fenntartására. Az azonban, hogy a teljes stadionépítési programhoz mérten is jegyezhető összeget pontosan mire fogják fordítani, a dokumentumból sajnos nem derült ki.

Szemétlerakás

Illegálisan dolgozták fel, illetve rakták le a Határ út ferencvárosi oldalán, egy használaton kívüli ipari területen a Puskás Ferenc Stadion bontásából származó hulladék egy részét a feladattal megbízott cégek – írta az Átlátszó.hu. A beruházást a ZÁÉV–Föld-Trans 2001 konzorcium végezte még tavaly, összesen 3,9 milliárdért. Úgy látszik azonban, hogy ez az összeg nem volt elég a sitt szabályos elhelyezésére. A portál több száz köbméternyi hulladékot talált egy olyan önkormányzati ingatlanon, amelyet a Föld-Trans 2001 Kft. tulajdonos-ügyvezetőjének, Tóth Józsefnek egy másik cége bérel. Még ott volt a törmelékek között a fölragasztott rekortánnak (az atlétikai pálya gumiszőnyegének) a maradéka is. Az ügyről a környezetvédelmi hatóság is tud: figyelmeztették a Föld-Trans 2001 Kft.-t, és fölszólították, intézkedjen a szabálytalanul elhelyezett törmelék elszállításáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.