A legkeményebb eszközöket is bevetné Ukrajnával szemben Szijjártó

A külügyminiszter gyalázatosnak nevezte az ukrán nyelvtörvény módosítását, amit Magyarország hátba szúrásának tart.

MN
2017. 09. 12. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideje a legkeményebb eszközökhöz nyúlni a Kárpátalján élő magyar kisebbség védelme érdekében – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.

Szijjártó Péter megerősítette: az ukrán oktatási törvény módosítása miatt azt az utasítást adta a magyar diplomatáknak, hogy a nemzetközi fórumokon ne támogassanak olyan kezdeményezést, amely az ukránoknak fontos. A politikus a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában fontosnak nevezte az ötpárti konszenzust is, vagyis az egységes fellépést az oktatási törvény ügyében.

A politikus szégyennek nevezte az ukrán oktatási törvény módosítását, különösen azután, hogy a magyar kormány támogatta Ukrajna európai törekvéseit, és sokszor kérte, ne változtassák meg a jogszabályt. Ezek után az oktatási törvény elfogadása másként nem értékelhető, mint Magyarország „hátba szúrása” – fűzte hozzá.

Magyarország a történtek miatt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), az ENSZ, az EU és az Európa Tanács kisebbségi ügyekkel foglalkozó biztosaihoz fordult. A magyar kormány azt kéri, fejtsenek ki nyomást Ukrajnára. 

Annál is inkább, mert azok után, hogy a törvény az ötödik osztálytól elveszi az anyanyelven tanulás jogát a kisebbségi diákoktól, hazugság azt állítani, hogy Ukrajna szavatolja a nemzeti kisebbségek jogait az európai sztenderdeknek megfelelően – idézi Szijjártó Péter szavait az MTI.

Szijjártó Péter ezzel arra utalhatott, hogy Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter hétfőn Twitter-üzenetben próbálta csillapítani a nyelvtörvény-módosítás miatt felcsapó indulatokat, azt ígérte, hogy Ukrajna a jövőben is garantálja az ország területén élő nemzeti kisebbségek anyanyelvének használatát.

Szijjártó szerint olyan viszonyok alakultak ki több környező országgal, amelyek elvárhatóvá teszik a magyar diplomácia részéről a kemény hangnemet, és azt, hogy akár fájdalmas eszközöket is alkalmazzon Romániával és Horvátországgal szemben.

A magyar külpolitikának az a feladata, hogy megvédje a magyar embereket, bárhol is éljenek a világon – tette hozzá.

Négy évet hagynak a kisebbségi anyanyelvnek

Az új ukrán törvény három év átmeneti idő után megszünteti a kizárólag kisebbségi nyelven folyó oktatást az ukrajnai iskolákban, csak az óvodában és az általános iskolák első négy osztályában engedélyezi a nemzetiségekhez tartozó gyermekeknek az anyanyelven való tanulást, de azt is az ukrán mint államnyelv mellett, és csak önkormányzati oktatási intézményekben, az államiakban nem.

A törvénynek a kisebbségekre vonatkozó cikkelyei miatt kifejezte tiltakozását Magyarország, Románia és Lengyelország is.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.