Az ombudsman szerint is veszélyes a kötelező kéményseprés elhagyása

A hivatal saját vizsgálatai arra utalnak, hogy súlyos hiányosságok vannak a felelősségteljes fűtés terén.

MN
2017. 09. 27. 7:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aggályosnak tartja a rendszeres, kötelező kéményellenőrzés választhatóvá tételét a jövő nemzedékek szószólója. Bándi Gyula, az alapvető jogok biztosának helyettese szerdán kiadott közleménye arra reagált, hogy a Belügyminisztérium az Országgyűléshez benyújtott javaslata értelmében, a lakosság „adminisztrációs és időbeli terheinek” csökkentésére hivatkozva megszüntetnék a családi házak esetében az ingyenes, rendszeres kéményellenőrzés kötelező jellegét, és a tulajdonosok belátására bízná annak igénybevételét.

Erősen kérdéses, hogy e fokozott egyéni felelősségvállalás elvárása életszerű-e – teszi fel a kérdést Bándi, aki szerint a kémények elhanyagolása – a szén-monoxid miatt – közvetlen életveszélyt is jelenthet, de a közelben lakók számára is állandó egészségi kockázatot idéz elő. A mindennapi tapasztalat és az ombudsmani hivatal saját vizsgálatai ugyanakkor arra utalnak, hogy igen súlyos hiányosságok vannak a szakszerű és felelősségteljes fűtés terén. Ennek következtében a helytelen lakossági fűtés mára a levegőszennyezés legfontosabb előidéző tényezőjévé vált.

Az ombudsman-helyettes hivatkozik a Levegő Munkacsoport által végeztetett mérésekre, amelyek szerint a fűtési időszakban egyes falvak levegőminősége rosszabb, mint ami a nagyvárosok legforgalmasabb útjain mérhető. Számos önkormányzat visszajelzése alapján a téli időszakban megjelenő szmog legfontosabb kiváltó oka a szakszerűtlen lakossági fűtés, illetve az illegális hulladékégetés. Márpedig a szószóló szerint a rendszeres kéményellenőrzés mindkettő visszaszorításához hozzájárulna.

A kötelezően és rendszeresen végzett kéményellenőrzés megszüntetése közvetlenül veszélyezteti az emberek élethez és egészséges környezethez való jogának érvényesülését – jelentette ki Bándi Gyula, aki szerint az állam nem léphet vissza élet- és környezetvédelmi kötelezettségeitől a jogkövető állampolgár eszményére való hivatkozva. Ezért kéri a jogalkotót, hogy ne tegye ki veszélynek a lakosság egészségi állapotát, illetve ne hanyagolja el a környezet védelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.