Civil szervezetektől számít hamburgi szintű erőszakra a kormány?

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a kormány nem érti a demokrácia lényegét.

MN
2017. 09. 03. 17:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Magukat civil szervezetnek mondó, valójában Soros szolgálatában álló szervezkedések” kelthetnek utcai zavargásokat ősszel Magyarországon – így reagált vasárnapi sajtótájékoztatóján a Hír TV kérdésére Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Ismeretes, jó ideje kedvelt kormánypárti panel, hogy a választási kampányban utcai erőszakra, durvább akciókra kell számítani, de azt nem mindig konkretizálják, kiktől számítanak ilyesmire. 

„Amikor Magyarországon polgári engedetlenséget hirdetnek, vagy erről beszélnek, és belengetnek erőszakot – erre láttunk és hallottunk példákat az elmúlt hónapokban –, akkor valami hasonlóra lehet számítani” – fejtegette Hidvéghi.

A Hír TV azért kérdezte Hidvéghit, mert a kötcsei pikniken Rogán Antal arról beszélt, hogy a kampány alatt eddig nem használt eszközöket, akár utcai zavargásokat is el tud képzelni, mégpedig azok részéről, akiket Soros Györgyhöz szokás kötni a kormányoldalon. „A tervnek a lényege az, hogy elhárítsák az útból a Magyarország déli határainál álló kerítést. Ez a kampányban valószínűleg éles küzdelemhez fog vezetni, ezért akár olyan eszközökre is számítok, amelyekkel még nem találkoztunk magyar választási kampányban: utcai zavargásokra és hasonló akciókra, például amilyenek Hamburgban voltak legutóbb” – mondta a kamerák előtt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. 

„Aki azt mondja, hogy egy polgári engedetlenségi akció utcai zavargásokba torkollhat, az vagy rendkívül tájékozatlan, vagy tudatosan hazudik” – így reagált a Társaság a Szabadságjogokért egyik vezetője. Ők hirdettek elsőként polgári engedetlenségi akciót még júniusban, a civil törvény elfogadása után. Nem hajlandók ugyanis magukat külföldről támogatott szervezetként bejegyezni. A jogvédő szerint akciójuk nem irányul erőszakos megmozdulásokra, és nem is lehet akként értelmezni.

Dojcsák Dalma hozzátette: „Minden polgárnak ma Magyarországon joga van nem szeretni a kormányt, és joga van kifejezni a véleményét, hogy nem szereti a kormányt. Ha a kormány ezt destabilizálásnak vagy politikai machinációnak tekinti – azt, hogy a polgárok élnek a jogaikkal –, akkor nem érti a demokrácia lényegét.” 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.