Hiába a fáklyásmenet, az erő még mindig a mobil gátat pártolókkal van

Bár érvek sorát szedték össze a Római-part szétdúlását ellenzők, a döntéshozókat nem tudják meggyőzni. Nézze meg videónkat!

2017. 09. 18. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kicsi a bors, hamarosan kiderül, mennyire erős. A Római-partra tervezett mobil gát ellenzői újabb és újabb megmozdulásokkal próbálják felhívni a figyelmet a tervezett fejlesztés általuk vélt kockázataira. Tüntetnek, tanulmányt írtak, örülnének a népszavazásnak – az erő azonban nem ővelük van. Pedig törekvésüket a part menti büfések is támogatják, papír tálcaalátétjeiken a „Római-parti hekk veszélyeztetett faj lett” szlogennel hívják fel a figyelmet arra, hogy a gát megépülése esetén nekik nem sok keresnivalójuk lesz a környéken. 

A civilek legutóbb vasárnap este vonultak fel fáklyákkal a parton mások mellett Lányi András ökológus, filozófus és Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő vezetésével. 

Nézze meg videónkat!

Az ügyben értesülésünk szerint szerdán várható fordulat, Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón számol be a fejleményekről, ami pedig nem a partvédőknek fog kedvezni. Úgy tudjuk, az ellenzéki pártok által kezdeményezett referendum ügyét a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdára tervezett ülésén két szavazással zárójelbe teheti. Ehhez az kell, hogy az áprilisi határozatot egyszerűen visszavonják, egyben hoznak egy újat, amely ugyancsak a római-parti nyomvonalról szól.

A Magyar Nemzet érdeklődésére Tarlós István úgy fogalmazott: „Soha nem mondtam, hogy lesz népszavazás a Római-part árvízvédelme ügyében, gyakorlatilag az egész magyar sajtó félreértelmezte a szavaimat.” A főpolgármester azt mondta, múlt hétfőn az állami televízióban ő csak arról beszélt, ha már a mobil gát ügyében valakik előhúzták „ezt a kártyát”, akkor fölveti a Fővárosi Közgyűlésben a népszavazás lehetőségét.

Hozzátette: nem azt mondta, hogy bármilyen népszavazási kérdést bármikor is beterjesztene az ügyben, hiszen továbbra is vállalja a véleményét: a Duna-partra kell megépíteni a mobil gátat, nem máshová.

Fölidézte, hét szakvéleménnyel szemben egyetlenegy mond mást, az, amit Lányi András író, filozófus, környezetvédő készíttetett azután, hogy erre lehetőséget kapott. – A Fővárosi Közgyűlés áprilisi, a part menti nyomvonalat kijelölő döntése után azért tettem ezt lehetővé, hogy mindenkinek tiszta lehessen a lelkiismerete. Ugyanakkor nem hallgatható el, hogy a Lányi-féle anyagban, amelynek több mint felét a mobil gát ellenzőinek kemény magja írta, egy szó sem szerepel az általuk javasolt, a Nánási út–Királyok útjára képzelt nyomvonal kockázatairól – mondta Tarlós István, aki szerint amíg nem dönt a Kúria egy korábbi, a tárgyban beadott népszavazási kezdeményezésről, nincsenek is döntési helyzetben.

A fővárosi szintű népszavazást még az Együtt és a Párbeszéd III. kerületi politikusai kezdeményezték, de a Fővárosi Választási Bizottság nem hitelesítette azt a kérdést, amely a fővárosi képviselők a védmű part menti nyomvonaláról hozott áprilisi döntését helyeztetné hatályon kívül. A kezdeményezők fellebbeztek, ezért van most az ügy a Kúria előtt, amelynek határozata már jogerős lesz. Persze mindezt a szerdai események fényében kell majd értelmezni. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.