A gyermekorvosok szerint enyhe betegség esetén a szülő is igazolhatná a hiányzást

Gyakran jelenleg is vizsgálat nélkül, egy telefon után, látatlanban írják meg az igazolást.

Kuslits Szonja
2017. 10. 19. 4:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyerekeknek joguk van közösségben lenni, nem kell őket otthon tartani például egy nátha miatt, a szakma javaslata szerint pedig a szülőknek is nagyobb szabadságot kellene adni, hogy igazolhassák, ha egy ártatlanabb betegség miatt a gyermek otthon marad. Gyakran jelenleg is vizsgálat nélkül, egy telefon után, látatlanban írja meg az igazolást az orvos a gyerekeknek – erről Pölöskey Péter, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) vezetőségi tagja, házi gyermekorvos beszélt a Magyar Nemzetnek.

A HGYE friss, októberben készült felmérése alapján a házi gyermekorvosok 95 százaléka úgy gondolja, enyhe betegség esetén a szülő is alkalmas az otthoni kezelésre és a tünetek megszűnésének megállapítására. Pölöskey Péter beszélt arról is: a jelenlegi jogszabályok alapján a beteg gyermek az orvos által meghatározott ideig nem látogathatja az óvodát, iskolát, és a szigorú értelmezés szerint orvosnak mindig látnia kell, ekkor állíthat ki igazolást. Ezzel azonban érzékelhetően vitába száll most a szakma. Ugyanis míg évtizedekkel korábban voltak olyan fertőző betegségek, például a szamárköhögés, a diftéria és a tbc, amelyek szükségessé tették, hogy az orvos mindig találkozzon a gyermekkel, ez mára már nem indokolt.

– Manapság az is kimeríti a betegség fogalmát, ha egy kicsit fáj a gyerek hasa, vagy ha náthás, pedig lehet, hogy ez csak „gyengélkedés”. Egy óvodás gyerek egy szezonban akár hat-hét alkalommal is lehet náthás, ami miatt gyakran akár egy hétig sem engedik óvodába. A nátha gyakran már a tünetek megjelenése előtt fertőz, tehát pusztán emiatt nem is érdemes otthon tartani a gyermeket. Persze ha lázas, vagy annyira bőséges a váladék, akkor ez indokolt lehet, de egy normál nátha nem jelenti azt, hogy feküdnie kellene a gyereknek – mondta a szakember.

Pölöskey Péter szerint ha a szülő már pontosan tudja, hogy mi fog történni a gyermekkel, amikor náthás, akkor ne várjuk el, hogy ezért is orvoshoz vigye. Nagyobb szabadságot kellene adni, azaz lehetővé kellene tenni a szülőknek, hogy ne csupán három napot igazolhassanak egy évben vagy egy félévben. Könnyebbséget jelentene, ha egy háromnapos betegséget nem csupán egy alkalommal igazolhatnának.

A HGYE felmérése során egyébként több mint ezer szülőt kérdeztek az óvodai, iskolai igazolásokkal kapcsolatban. A megkérdezettek 82 százaléka kevésnek tartja az igazolható három napot, 85 százalék pedig egyetért azzal, hogy növelni kellene a szülő által igazolható napok számát. A válaszadók 82 százaléka szerint enyhe betegség esetén a szülő is alkalmas a baj otthoni kezelésére és a tünetek megszűnésének megállapítására. Sőt, 83 százaléknyian megemlítették, előfordult, hogy gyermekük betegségét nem ítélték súlyosnak, az ellátást orvosi felügyelet nélkül is vállalták volna, és az orvosi rendelőt kizárólag a hiányzás miatti igazolás céljából keresték volna fel. Mindössze 14 százalék gondolta úgy, hogy a betegség kezelését csak orvos állapíthatja meg.

Pölöskey Péter beszélt arról is: itthon bevált gyakorlat, hogy kötőhártya-gyulladással ne menjen iskolába, óvodába a gyermek, mert megfertőzi a többieket is. Ezt azonban egyetlenegy nemzetközi ajánlás sem tartalmazza. Valójában a betegség csak akkor fertőz, ha a gyermek a szemébe nyúl, majd megfog valamit, amit aztán valaki más is, aki utána szintén a szemébe nyúl. Mindez egy szappanos kézmosással megelőzhető, nem kell egy hétig otthon lenni a gyereknek pusztán emiatt. Más kérdés, hogy az iskolában tud-e egy gyermek meleg vízzel, szappannal kezet mosni.

A szakembert arról is kérdeztük: nem lehet-e veszélyes a gyermekekre nézve, ha a szülő döntheti el, hogy gyermekének kell-e orvosi vizsgálat, vagy sem. Pölöskey Péter szerint nagyon gyakran most is megszegik a jogszabályt a háziorvosok, hiszen az esetek többségében a szülők csak betelefonálnak a rendelőbe, hogy szükségük van az igazolásra. – Nekem viszont nagyon jó tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban. Szülőkkel beszélgetve mindig előkerülnek olyan témák, hogy például mikor lehet otthon maradni, láz esetén mi a teendő, vagy mikor kell azonnal orvoshoz vinni a gyereket – mondta Pölöskey Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.