Háromszáz kisfőnök dolgozik a bürokráciamentes kormányban

Elképesztő ütemben és méretűre nőtt a miniszterek, államtitkárok és miniszteri biztosok száma, csak utóbbiból 102 van a kabinetben.

Koncz Tamás
2017. 10. 20. 19:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bürokráciacsökkentést ígért a kormány 2015-ben, ám a jelek szerint ezt önmagára nézve nem tartotta kötelező érvényűnek: a Hír TV Célpont című műsora számolta ki, hogy összesen 102 miniszteri biztos dolgozott idén a kormányzati rendszerben, akik jórészben fizetést is kapnak munkájukért.

Hogy mennyit, arról nincs információ – csak a Belügyminisztérium jelezte a sajtómegkeresésre, hogy két miniszteri biztosuk csaknem 750 ezer forintot kap. A legtöbb biztos, szám szerint 27, a Lázár János vezette Miniszterelnökségen található, de 11 biztost számlál a Külgazdasági és Külügyminisztérium állománya, és miniszterelnöki megbízottból is fizetnek 16-ot a magyar állampolgárok.

A miniszteri biztosokból, miniszterelnöki megbízottakból, miniszterekből, államtitkárokból és helyettes államtitkárokból összesen 297 főt számolt össze a Célpont.

Ez annál is több, mint amennyi a Magyar Nemzet összesítésében szerepel, lapunk ugyanis 262 kormányzati vezetőt számolt össze – közöttük „csak” 76 biztost.

„Káder-keringő, el kell helyezni embereket” – kommentálta a számot a Célpontnak Ceglédi Zoltán politikai elemző. Szerinte a kormányzati hálózat terebélyesedésének másik oka, hogy a rosszul kialakított rendszerben egy csomó dolognak nincs gazdája.

A pontos összegzés azért is nehézkes, mert sok minisztérium mindent elkövet azért, hogy a miniszteri biztosok számának változását lényegében követhetetlenné tegye. Az Emmi honlapján például jelenleg mindössze három olyan miniszteri biztos van, akinek – az ottani adatok alapján – hatályos a megbízatása. Ám az utóbbi hónapokban sok biztost újra kineveztek, csak éppen ezt „elfelejtették” átvezetni, néha egészen érthetetlen okból. Például a július 24-i Hivatalos Értesítő számolt be arról, hogy Persányi Miklós a Liget projekttel kapcsolatban 2018. január közepéig marad miniszteri biztos, és ez szerepel is a tárca honlapján.

Az viszont nem került fel a honlapra, hogy Hankó Balázs Zoltánt az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények fejlesztéséért felelős miniszteri biztossá nevezték ki, holott ez a döntés ugyanabban a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Mint a Célpont rámutat, a Duna-limes magyarországi szakaszának éppúgy van miniszteri biztosa, mint a nemzeti ásványvagyon hasznosításának. A stáb megkereste a legfurcsább feladatokkal felruházott biztosokat, hogy megkérdezzék, mivel is foglalkoznak valójában – válaszaikat a Célpont adásának szombati (19.30-kor várható) ismétlésében ismerhetik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.