Jövőre kaphat helyet Puczi Béla emléktáblája

A Cziffra-palotára kerül majd a cigány hős emléktáblája, amit a MÁV az utolsó pillanatokban utasított vissza.

Koncz Tamás
2017. 10. 10. 7:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere felajánlotta, hogy a jövőre Budapesten megnyíló roma kulturális központ, a Cziffra-palota falán helyezzék el Puczi Béla marosvásárhelyi cigány hős emléktábláját – jelentett be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Emmi szerint Balog Zoltán a sajtóból értesült arról, hogy civil kezdeményezésre a Nyugati pályaudvar épületén szerettek volna emléktáblát elhelyezni Puczi Bélának, a 1990-es marosvásárhelyi pogrom ellen fellépő cigány hősnek, de a MÁV szabályzata ezt nem teszi lehetővé.

Balog Zoltán a vasúttársaságot felügyelő miniszterrel tárgyalt, ezután ajánlotta fel, hogy a Cziffra-palota falán kaphat helyet az emléktábla, írja az MTI.

Bár a közlemény erről nem szól, a MÁV elutasító döntése hetekkel ezelőtt óriási felháborodást váltott ki. Az emléktábla kezdeményezése mögött álló Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület ugyanis már nyáron fölvette a kapcsolatot a MÁV-val azzal kapcsolatban, hogy szeretnének a Nyugatinál emléktáblát állítani, a vasúttársaság pedig nem volt elutasító, bár nem is mondta ki egyértelműen, hogy kihelyezhetik a táblát.

Az Index beszámolója szerint ehelyett az örökségvédelmi hivatalhoz irányították a szervezőket, hogy szerezzék be a szükséges engedélyeket. Eközben a szervezők az Adjukössze oldalon pénzt gyűjtöttek az emléktáblára, amelyet Kállai András roma származású szobrászművész el is készített, szeptember elejére pedig meg is szerezték a kihelyezéshez szükséges jóváhagyásokat.

A táblaavatás tervezett dátuma előtt három nappal azonban a MÁV visszalépett: döntésüket azzal indokolták, hogy a  társaság épületeire

emléktáblát – a közforgalom számára megnyitott területekről látható módon – a vasúti közlekedéssel összefüggésbe hozható esemény, maradandó értéket létrehozó személy, csoport emlékére lehet elhelyezni.

Ennek a feltételnek pedig Puczi nyilvánvalóan nem felelt meg, hiába lakott hajléktalanként élete utolsó éveiben a Nyugati pályaudvar közelében. Október 7-én, a Roma Büszkeség Napja nevű rendezvényen ezért ide, a pályaudvarhoz vonultak a résztvevők, akik szolidaritást, demokráciát, jogállamot követeltek a demonstráció során.

Puczi Béla egyike volt azoknak a marosvásárhelyi és marosszentgyörgyi cigányoknak, akik 1990 márciusában fellépésükkel megakadályozták, hogy a magyarok ellen indított román pogrom még több áldozatot szedjen. Tőle származik a később elhíresült kiáltás: „Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!”

Puczit később a harcokban való részvétel miatt meghurcolták, és Magyarországra kellett menekülnie a börtön elől – de magyar állampolgárságot csak tíz év múlva kapott, és nem hősként, hanem „román cigányként” kezelték. A férfi megjárta Franciaországot, végül teljesen elszegényedve újra Budapestre érkezett; halála előtt Nyugati pályaudvar mellett tengődött hajléktalanként, abból élt, hogy némi apró fejében parkolóhelyhez segítette az autósokat.

Özvegye 2010 márciusában vette át férje Petőfi Emléklap a Helytállásért posztumusz elismerését Balog Zoltántól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.