Nem tudták elhelyezni Puczi Béla emléktábláját Budapesten

Az emberi jogokért vonultak fel Budapesten az Idetartozunk Egyesület szervezésében a Roma Büszkeség Napján szombaton.

MTI
2017. 10. 07. 17:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vonulók a Blaha Lujza térről rendőri felvezetéssel a Nagykörúton a Nyugati pályaudvar melletti parkolóhoz mentek. A résztvevők egyebek között azt skandálták: „Szolidaritást!”; „Demokráciát, jogállamot, köztársaságot!”; „Idetartozunk!”. Többen transzparenseket és roma zászlókat tartottak a kezükben.

A Nyugati pályaudvar melletti parkoló harmadát megtöltő tömeg előtt Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke közölte: a pályaudvar falára emléktáblát akartak elhelyezni Puczi Bélának. Ő az a marosvásárhelyi „roma hős”, aki azt a cigány tömeget vezette 1990-ben, amely megmentette a marosvásárhelyi magyarokat a felbőszített román tömegtől – emlékeztetett. A szervezők elmondták, a közadakozásból elkészített táblájukat a tervekkel ellentétben egyelőre nem tudják a pályaudvar falán elhelyezni, mert a MÁV nem engedélyezte. A parkolóban a döntés felülvizsgálata érdekében aláírásokat gyűjtöttek.

Majtényi László korábbi ombudsman, az Eötvös Károly Intézet elnöke beszédében kiemelte: a megalázottak, a szegények iránti szolidaritás közös erkölcsi kötelesség. Mint mondta, a büszke roma szabadon dönt, azonos magával, és nem változtatja máról holnapra az azonosságát. A becsületes, bátor roma nem versenytársat, hanem megsegítendő sorstársakat lát a menekültekben – jegyezte meg. Majtényi László hangsúlyozta: roma értelmiség nélkül nincsen roma büszkeség. Itt az ideje, hogy egy új roma értelmiség lépjen színre – tette hozzá.

Vavrek István, a szlovákiai cigányügyi kormánybiztos helyettese azt hangoztatta: „romaként és magyarként valljuk, hogy az emberi jogok egyetemesek”.

A Roma Büszkeség Napját ötödik alkalommal rendezték meg Budapesten, hogy a cigány identitást, önbecsülést és méltóságot ünnepeljék.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.