Őcsény: megszólalt az evangélikus egyház és a Mazsihisz

Ha nagyon lassan és különböző mértékben is, de az egyházak ingerküszöbét is elérte az menekültek üdültetése elleni tiltakozás.

Vég Márton
2017. 10. 03. 15:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha nagyon lassan és különböző mértékben is, de az egyházak ingerküszöbét is elérte az őcsényi ügy (a Tolnai megyei faluban erősen ellenezte a lakosság jelentős része, hogy oltalom alatt álló, menekült gyermekek, családok üdüljenek a település egyik magánpanziójában).

Az Őcsényben üdültetni kívánt emberek a magyar hatóságok által elismert menekültstátusban, legálisan tartózkodnak Magyarországon – írta lapunk kérdésére a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE). „A MEE lehetőségeihez képest – diakóniai szolgálatán keresztül – saját eszközeivel, illetve a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet keretein belül mindenkor igyekszik enyhíteni az ínséget szenvedők bajait, mert ez Krisztus tanításából fakadó kötelességünk” – tette hozz érdeklődésünkre Gáncs Péter, a MEE elnök-püspöke.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) álláspontja szerint az Őcsényben történtek világosan megmutatták, hogy korábbi félelmeik nem voltak alaptalanok, és az indulatok könnyen kezelhetetlenné válnak. Ismert, a menekültek befogadását tervező panziótulajdonost életveszélyesen megfenyegették, autójának kerekeit kiszúrták. A Mazsihisz ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a „néptömegek határokon átívelő ellenőrizetlen vándorlása nem vállalható kockázatot jelent Magyarország és Európa számára. A létező biztonsági kockázatokon túl azonban alapvető kérdésnek tartják az emberi jogok, az emberi méltóság tiszteletben tartását. A szenvedők megsegítése számunkra vallási kötelesség” – teszik hozzá. A gyűlöletkeltés minden formáját elfogadhatatlannak tartják, legyen szó zsidókról, keresztényekről, muszlimokról, romákról, melegekről, migránsokról vagy konkrét személyről. Szerintük a gyűlölet természete hasonlatos a vírusok viselkedéséhez. Kezelhetetlenül gyorsan képes átterjedni az egyik kisebbségi csoportról a másikra, és megbetegíti az egész társadalmat.

Beer Miklós váci püspök egy korábbi írását küldte el lapunknak, hozzáfűzve azt a megjegyzést, hogy most sem tudna többet mondani. A váci püspök szerint azzal lehetne segíteni a kormányzati szervek munkáját, ha az egyházi közösségek önkéntes alapon felajánlanának néhány „helyet” ezeknek a menedékstátussal már bíró embereknek. – Tehát rajtunk múlik, hogy tényleg akarunk-e befogadni, segíteni. Ezzel valóban kikerülhetnénk a kötelező kvótát, amit joggal elutasítottunk, de végre helyére kerülne az egész ügy – írta Beer Miklós. A 444.hu-nak még azt is elmondta a váci püspök, hogy Őcsény szonda a mai magyar társadalmunk állapotáról, a közhangulatról. Mint fogalmazott, szégyelli, hogy az egyházközségek sem segítenek a menekülteken.

Mint arról beszámoltunk, Székely János szombathelyi megyéspüspök is reagált a menekültellenes hangulatra és az őcsényiek elutasító döntésére. A HVG.hu-nak nyilatkozva felajánlotta, hogy néhány napra szívesen vendégül látja a püspökségen a gyerekcsapatot. Hozzátette: az is fontos, hogy a menekültek számára ne vesszen kárba az az idő, amit a hazájuktól távol töltenek, s a helyzet jobbra fordultával képesek legyenek visszatérni.

Bár a menekültek befogadásával kapcsolatban nyilatkozott, a konkrét őcsényi eset kapcsán már nem kívánt állást foglalni Erdő Péter esztergom–budapesti érsek, amikor a Hír TV kamerája elé állt. – Ezt nem tudom – mondta a katolikus egyházi vezető a faluban elszabaduló indulatokra vonatkozó kérdésre. Erdő Péter szeptember 29-én egyébként szentmisét celebrált a bazilikában a szintén fegyveres konfliktusok elől menekülőkért. A misén keresztény ösztöndíjas diákok (többek között Nigériából, Szíriából, Irakból) vettek részt. Az érsek elmondta: „Örömmel ajánljuk nektek papjaink lelkipásztori segítségét bármilyen élethelyzetben.” Kovács László őcsényi református lelkipásztor sem akart nyilatkozni az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.