Visszahívnák Őcsényben a lemondott polgármestert

Szaván fogta Lázárt a Migration Aid. A szervezet levélben fordult a miniszterhez.

Markotay Csaba
2017. 10. 09. 16:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokat segítene, ha a kormány és a kormánypártok képviselői nem csúsztatnának az állampolgárokkal folytatott kommunikációjuk során, és határozott különbséget tennének migráns és Magyarországon jogszerűen tartózkodó menekült között. Ez a két fogalom ugyanis sem tartalmában, sem jogi értelemben nem azonos. A többi között ez szerepel abban a levélben, amelyet a menedékkérők segítésével foglalkozó Migration Aid küldött a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. Lázár János a múlt heti kormányinfón az őcsényi esettel kapcsolatban (ahol nagy indulatokat kiváltó falugyűlésen akadályozták meg menekültek néhány napos üdültetését) azt nyilatkozta: az üdültetéssel kapcsolatban nyugodtan kérhetett volna segítséget a civil szervezet a magyar államtól, és akkor elkerülhető lett volna az, ami Őcsényben történt. Lázár János úgy vélte, azok a szervezetek, amelyek nem ezt tették, „felelőtlenül” és „nem körültekintően” jártak el, mert a magyar állam minden ellátást képes biztosítani.

Siewert András, a Migration Aid operatív igazgatója már akkor jelezte lapunknak, hogy levélben fordulnak a miniszterhez. A hétfői keltezésű levélben a többi között kifejtették: ha valóban fontos a kormány számára a Magyarországon „státuszt kapott menekültek” hatékony integrációja, akkor tegyék lehetővé, hogy az ezzel foglalkozó civil szervezetek a menedékkérelmek határ menti benyújtásának időpontjától folyamatosan segíthessék a kérelmezőket. Szeretnék azt is, hogy a menedékjogot kapott emberek „észszerű ideig” tartózkodhassanak az állami befogadóközpontokban. A legutóbbi jogszabályváltozások nyomán ugyanis a menekült vagy oltalmazott státuszt kapott külföldieket a határ menti tranzitokból a vámosszabadi befogadóállomásra szállítják, amit azonban 30 napon belül el kell hagyniuk. Ez a szervezet szerint észszerűtlenül rövid idő.

Közben Őcsénybe továbbra sem tért vissza a nyugalom. Pedig az Abcúg helyszíni riportjából kiderült, hogy a többség a háta közepére kívánja az elmúlt hetek felhajtását. Azt ugyanakkor sokan szeretnék, ha a lemondott polgármester, Fülöp János vezetné tovább a falut.

- Majd az őcsényiek megtapasztalják, hogy lehet így is vezetni egy települést, meg úgy is – mondta Fülöp János a portálnak. Elismerte, hogy folyamatosan próbálják rábeszélni, induljon újra, de akkor ugyanezzel a testülettel kellene dolgoznia. Szerinte biztosan lesz 3-4 jelölt, de hogy pontosan kik, arról fogalma sincs, találgatni pedig nem akart. „Pénzért bárki elvállalja” – fogalmazott. De bármennyire is összeveszett a testület egy részével, Fülöp nem zárta ki teljesen, hogy újra induljon. Azt mondta, egy hónap múlva fog végleges döntést hozni.

A kormányzati kommunikáció is furcsa irányt vett Őcsény ügyében. Miközben Orbán Viktor korábban a helyi panziós megfenyegetésére és autója kerekeinek kiszúrására azzal reagált: „nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket” a falubeliek, Németh Szilárd ennél tovább ment. A Fidesz alelnöke ugyanis kétségbe vonta, hogy mindez megtörtént volna. Úgy fogalmazott, nem hisz abban, hogy Őcsényben „emberek szaladgáltak, és szurkáltak kifelé mindenféle gumikat meg minden”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.