„Nem kormánygépek”: katonai gépnek mondják az Airbust

„Az ügy végére még az idén pont kerül, az új gépeket jövő tavasszal bemutatjuk a nyilvánosságnak.”

Zord Gábor László
2017. 12. 14. 8:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Katonai szállítógépeket veszünk, nem kormánygépeket” – reagált lapunk szerdai értesülésére egy kormányzati forrásunk. További konkrétumok közlése nélkül leszögezte, a gépek honvédségi lajstromba kerülnek, a beszerzést honvédelmi költségvetésből finanszírozzák. „Az ügy végére még idén pont kerül, az új gépeket jövő tavasszal bemutatjuk a nyilvánosságnak” – szólt a tájékoztatás.

Megírtuk, a kormány használt Airbus A319-es utasszállítókat vásárol többfunkciós kormánygépnek a honvédség számára. Az egyik fapados légitársaság csődje miatt kedvező feltételekkel hozzáférhetővé vált mintegy tízéves gépek beszerzése és karbantartása-üzemeltetése olyan civil cégekkel partnerségben történhet, mint a Wizz Air, a Lufthansa Technik vagy a magyar állami tulajdonban lévő Aeroplex karbantartó cég.

A szóban forgó legalább két Airbus a nemrég csődbe ment Air Berlin tulajdonában volt, amely flottáját az Aeroplexszel tartatta karban, így ez a közvetlen kapcsolat is hozzájárulhatott, hogy ezekre a gépekre esett a választás. Az ügyletről azért nem szerezhettünk hivatalos megerősítést, mert rendkívüli információbiztonsági szabályokat vezettek be vele kapcsolatban, s a parlament szakbizottsága felmentést adott a közbeszerzési eljárás lefolytatása alól.

A szóhasználat körüli vita egyébként nem új keletű. Egy éve, amikor először írtunk hosszabb cikket a gépek beszerzéséről – már akkor a népszerű Airbus utasszállítógép-családot jelöltük meg valószínű lehetőségként –, a honvédség egyik vezetője arra kérte lapunkat, hogy kerüljük a kormánygép kifejezést. A döntéshozók Magyarországon ugyanis félnek ettől a szótól, és a tábornok attól tartott, ha emiatt elvesztik a politikusok támogatását, végül ismét meghiúsul a nemzeti légi szállító képesség helyreállítása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.