A jó zsaru szerepében: adócsökkentést kér az ÁSZ elnöke

Miután a Fideszen kívül az összes ellenzéki pártot végigbüntette, az Állami Számvevőszék most az adóterhek mérséklését sürgeti.

MN
2018. 01. 15. 5:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A személyi jövedelemadó, a járulékok és a munkabérek után fizetendő vállalkozói közterhek további csökkentését sürgeti az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban úgy fogalmazott: az intézkedésektől a reálbérek emelkedése és a családok anyagi biztonságának növekedése remélhető.

Az adóbevételek tavalyi alakulását értékelve azt mondta: beérett az utóbbi évek átgondolt munkája, és az eredményhez az ÁSZ is hozzájárult. Az adóbevételek folyamatos emelkedésének hátterében az adórendszer átalakítása, a feketegazdaság visszaszorítása húzódik meg – idézi szavait az interjút szemléző MTI.

Domokos már tavaly nyáron is adócsökkentést kért. Most újabb szja-csökkentést és járulékmérséklést sürgetett, mert – mint kifejtette – a munkát terhelő adók csökkentése egyszerre mérsékli a vállalkozások adóterheit és hagy több pénzt az embereknél, ugyanakkor fontos az ország versenyképessége szempontjából is.

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt az általános forgalmi adó (áfa) csökkentésére, Domokos László úgy fogalmazott: „a forgalmi típusú adókkal rendkívül óvatosan kell bánni. Az áfacsökkentés érzékeny dolog, csekélyebb változtatás is százmilliárdos bevételkiesést okozhat a költségvetésnek”. Hozzátette: arra nincs egyértelmű bizonyíték, hogy a forgalmi adó mérséklése hosszú távon a fogyasztói árakat is csökkenti, az viszont biztos, hogy ha az állam hatékonyan szedi be ezen adókat, akkor a feketegazdaság csökken.

Az ÁSZ elnöke szólt arról is, hogy a közpénzek felhasználásának hatékonysága kulcskérdés. „Mindenekelőtt törvényesen, szabályosan kell elkölteni az adófizetői forintokat. Érdekes módon ezt az alapvető elvárást egyes politikai pártok sem teljesítik” – mondta.

Domokos adómérséklésről szóló, ismételt nyilatkozata az Állami Számvevőszék megkopott renoméját mentheti: az előző hónapokban sok bírálat érte a testületet, amiért tiltott párttámogatás elfogadására hivatkozva 330 milliós büntetést mért a Jobbikra és többmilliós bírságot a többi ellenzéki pártra is – úgy, hogy a büntetési tételek számítási alapját nem közölte az érintettekkel.

Az ÁSZ eljárásában több furcsaság akadt. A Fidesz gazdálkodását nem vizsgálta a számvevőszék – amikor pedig kiderült, hogy a megbüntetett pártok nem akarnak fizetni, és a kormánynak is kínos az ellenzék egész pályás letámadása, a testület is taktikát váltott: az Együttre például korábban kilencmilliós bírságot akart kiróni ismeretlen elszámolási mód és tételek alapján, most viszont már nem követeli a pénzt tőle.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.