Az adatvédelmi hatóság vizsgálódik az ÁSZ-nál

Az Együtt kifogásolja, hogy a számvevőszéknek információja lehet arról, ki tagja a pártnak és ki nem, ez ugyanis különösen védett személyes adat.

Katona Mariann
2018. 01. 05. 4:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az adatvédelmi hatóság körbenéz az Állami Számvevőszéknél (ÁSZ) az Együttnek előrevetített bírság egyik tétele kapcsán – értesült a Magyar Nemzet.

Juhász Péterék számos ponton támadják az összesen 19 millió forintos büntetést kilátásba helyező ÁSZ-jelentéstervezetet, ezek egyike pedig szerintük személyiségi jogi kérdéseket vet fel. A számvevők ugyanis megállapították, hogy még 2015-ben 62 ezer forintnyi tagdíjat a párt rosszul könyvelt el, mert azt adományként tüntették fel. Az Együtt szerint ugyanakkor az ÁSZ-nak semmilyen információja nem lehet arról, ki tagja a pártnak, és ki nem, ez ugyanis különösen védett személyes adat. Ráadásul az sem derül ki szerintük, hogy a hivatal munkatársai pontosan kire gondolnak.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a történtek kapcsán már érkezett hozzájuk beadvány – egyébként nem az Együtt-től –, ezt ügyként kezelik, és kivizsgálják. A NAIH munkatársainak nyilvánvalóan most meg kell nézniük, hogy az ÁSZ a jogszabályi felhatalmazás alapján milyen adatokra láthat rá, illetve hogy a törvény szerint miket ellenőrizhet. Péterfalvi Attila éppen ezért egyelőre nem is tudott konkrétumot mondani arról, hogy vajon történhetett-e bármilyen szabálytalanság az állami szervnél.

Juhász Péter ezt az esetet egyébként az ÁSZ kommunikációs vezetőjével is próbálta tisztázni – amikor szerdán beadták észrevételeiket a hivatal belvárosi épületében –, ám a komédiával felérő néhány perces vitának köszönhetően sem lett okosabb. A politikus hiába tette fel a kérdést többször, többféleképpen, honnan tudják a számvevők, hogy valaki a pártnak a tagja-e vagy sem, honnan szereznek erről információt, hiszen ez védett személyes adat. Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője rendre csak azt a mondatot ismételgette, hogy a számvevőszék mindenben betartja a vonatkozó törvényi előírásokat. Érdemben azonban nem válaszolt, egy ponton el is ismerte, hogy ő a részletekről nem tud semmit mondani, hiszen nem ő készítette a jelentéstervezetet. A törvényekre való állandó hivatkozást kifigurázva Juhász Péter végül úgy köszönt el, hogy „viszontlátásra, papagáj úr”.

Juhász a történtek kapcsán egyébként még bűncselekmény gyanúját is felvetette. Szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában fejtette ki, hogy valakinek a párthovatartozása különösen védett személyes adat, ilyet pedig az ÁSZ nem kezelhet. Ha mégis, a politikus szerint bűncselekményt követnek el, hiszen az személyes adattal való visszaélés.

Az Együtt egyébként már korábban is közölte, hogy ha marad a 19 millió forintos büntetés, a pártnak januárban és februárban nem lesz pénze semmire. Megismételték azt is, amit a többi ellenzéki párt mond, hogy az ÁSZ a Fidesz pártállami módszereit kiszolgálva, adminisztratív eszközökkel próbálja ellehetetleníteni az ellenzéket a választás előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.