Édesanyja kérésére sem beszél Kósa Lajos

A miniszter is elhárította a sertésteleppel kapcsolatos kérdéseinket.

Unyatyinszki György
2018. 01. 23. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ügyvezető tud beszélni a vállalkozás pénzügyeiről” – mondta a Magyar Nemzetnek kedden Kósa Lajos megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, amikor a családi sertéstelepük látványos sikereiről kérdeztük.

Azt követően fordultunk ismét a politikushoz, hogy a sertéstelepet felvásárló, Debrecenben élő 83 éves édesanyja lapunknak néhány napja azt mondta, nem foglalkozik pénzügyekkel. „Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben” – fogalmazott egy hete az asszony, amiből kiderülhetett, hogy Kósa Lajos lényegesen jobban értesült a cég ügyeiről, mint azt mutatni szándékozik. Kósa most másik rokonához, Szilágyi Gáborhoz irányította lapunkat.

A miniszter arra a kérdésünkre nem kívánt válaszolni, miért javasolta lapunknak az édesanyja is, hogy ő beszéljen a családi vállalkozás ügyeiről. Mint ismert, Kósa Lajos anyja különös ritmusérzékkel vásárolta meg két éve a mátészalkai Méker Kft. többségi tulajdonrészét. A cég elődje, a Szalka-Pig felszámolás alatt állt, de idősebb Kósa Lajosné megjelenése után ismeretlen eredetű friss pénz került a vállalkozásba, és úgy vette át a több százmilliós értékű mátészalkai sertéstelepet, hogy a Szalka-Pig is ki tudott egyezni a hitelezőivel. A cég később több mint 120 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást is elnyert az Európai Mezőgazdasági-Vidékfejlesztési Alapból a telep fejlesztésére.

Kósa Lajos kedden a Modern városok program szolnoki projektjei kapcsán tartott sajtóbejárást a MÁV járműjavító üzemében, megjelenésünket követően viszont a sajtóreferense bejelentette, hogy kizárólag a programmal kapcsolatban lehet kérdéseket feltenni – lapunk a bejárás alatt csak néhány szóban tudta szóra bírni a sertéstelepről a minisztert.

Beszédes, hogy Kósa Lajos délelőtti debreceni sajtótájékoztatóján hasonló módon hárította el az RTL-híradó stábjának érdeklődését, mikor a családi érdekeltségeinek látványos gyarapodásáról kérdezték volna. Mint ismert, Kósa felesége mindössze 6 millió forintért vásárolt meg egy közel 130 milliós vagyonnal rendelkező céget, az eladó pedig Fiák István volt, aki diák- és nyugdíjas-szövetkezetekben érdekelt. Kósa Lajos az adásvétel után terjesztette be a nyugdíjas-szövetkezetek alapítását lehetővé tevő törvényjavaslatot.

224 milliárd forint 

Mintegy 224 milliárd forint értéket jelent a Szolnokot érintő Modern városok program, ebből a legnagyobb az M4-es gyorsforgalmi úthálózat fejlesztése – mondta a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter kedden, a terveket bemutató országjárása szolnoki állomásán. Kósa Lajos szólt arról, hogy a programban 250 projektet támogatnak összesen 3500 milliárd forinttal, amiből – tervezésre, projekt-előkészítésre – 600 milliárdot már megkaptak az önkormányzatok. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy időarányosan jól áll a program végrehajtása. 

Kósa Lajos elmondta: Szolnok bekötése a gyorsforgalmi úthálózatba kiemelt fontosságú, ennek becsült összege 207 milliárd forint, tavaly 45,5 milliárd forintot már kifizetett a kormány. A miniszter kitért arra, hogy a szolnoki ipari park fejlesztésére, egy 62 hektáros terület kialakítása 6,1 milliárd forintot szánnak, a tiszaligeti fürdő fejlesztésére 5,5 milliárd forintot, a kikötő fejlesztésére 1,5 milliárdot, a Véső utcai sporttelepre pedig több mint 1 milliárdot. A Szolnoki Művésztelep kialakításával kapcsolatban az önkormányzat jelezte, hogy mintegy 300 millió forintos forrásbővítésre van szükség – ismertette.

Kósa Lajos a MÁV-Start Zrt. Szolnoki Járműjavítójában tett látogatás után azt mondta: a vasúttársaságnak 100 intercity-kocsi gyártására van igénye, ebből 20-ról már szerződéses megállapodással rendelkeznek. A miniszter közölte, hogy a szolnoki önkormányzat jelezte igényét további fejlesztésekre is a Modern városok programon kívül. A Csáklya utca környékén szeretne a város még egy Tisza-hidat, ez mintegy 30-40 milliárd forint körüli összegbe kerül. Szóba került a volt laktanya közművesítése, fejlesztése, a zsinagóga felújítása, sportcsarnok építése, oktatási fejlesztések, valamint a Kisfaludy-program keretében új szálloda építését is szeretné a város. Az előkészítést követően dönt majd arról a kormány, hogy a felsoroltak közül mit lehet finanszírozni – jelezte Kósa.

Szalay Ferenc, Szolnok fidesz–KDNP-s polgármestere elmondta: a kormánnyal kötött együttműködés jó ütemben halad, minden Modern városok programon belüli projekt esetében elkészültek a megvalósíthatósági tanulmányok, erre 227 millió forintot kaptak összesen.

A Szolnoki Művésztelepet a város történelmi magjának nevezte, és egy új bástya is épül majd a Zagyva-híd mellett. Új kiállítótér létesül a művésztelepen belül, a Zagyva mellett pedig egy várfalat imitáló sétány. „Várat építünk a Modern városok programban” – fogalmazott Szalay. Hangsúlyozta: Szolnok első számú kérése az M4-es gyorsforgalmi út megépítése, fontos továbbá egy északi elkerülő út is.

Kállai Mária kormánymegbízott a sajtótájékoztatón hangsúlyozta az útépítés fontosságát, hiszen, mint mondta, a decentralizáció akkor kivitelezhető, ha el is lehet érni az adott helyszínre. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.