Felemás kampánykezdet az erzsébetvárosi bulinegyedben

Civilek vívnak a Momentummal és az ingatlanlobbival, a kormányoldal és az ellenzék hallgat a népszavazásról.

2018. 01. 11. 12:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre csak két csapat – az Élhető Erzsébetváros Facebook-csoport és a parlamentbe törekvő párt, a Momentum Mozgalom – folytat tényleges népszavazási kampányt a bulinegyedről. A Belső-Erzsébetváros vendéglátóhelyeinek éjféli zárásáról február 18-ra kitűzött Budapest VII. kerületi népszavazás hivatalos hirdetményét kedden tette közzé a választási iroda. Egyelőre úgy hallgat az első nyilatkozataik szerint legföljebb részvételre buzdító kampányt tervező kormányoldal, mint az ellenzéki pártok. A lakosság nevében fellépő és az igenekért harcba szálló civilekről, valamint a nemek mellett lándzsát törő politikusokról eddig csak annyi derült ki, hogy a bulinegyedet érintő problémáknak nemhogy a megoldásáról nincs közöttük egyetértés, de még a kiindulási helyzettel sem értenek egyet.

– Végzetes döntés volna az egész kerületre nézve az éjféli záróra – mondta a Magyar Nemzetnek Soproni Tamás. A Momentum alelnöke a múlt héten a Facebookon tette közzé, hogy miért is állnak ki a bulinegyedért. Ezek között szerepelt, hogy a szerintük a vállalkozói oldalt ellehetetlenítő igenek támogatása helyett olyan egyeztetések kezdődjenek a lakókkal, amelyek – osztrák és holland példák alapján – kompromisszummal záródhatnak. Felvetették, hogy a bulinegyed turizmusa az ország érdeke, és az ebből származó évente több mint hatmilliárdos állami és önkormányzati adóbevételből egyebek között nyílászárócsere-programot kellene indítani a hangszigetelés növelésére.

Minderre reagálva az Élhető Erzsébetváros nevében Bodó Zoltán a Soproni Tamást etikátlansággal, a helyi ismeretek hiányával vádoló közleményt adott ki. A civilek szerint ugyanis a Momentum a kerületiek ügyével szeretne nyilvánossághoz jutni. – Bécsben és több holland városban volt kompromisszum: kiköltöztették az éjfél után nyitva tartó klubokat a külvárosba. A turistacsalogató bulinegyed sugallata sem igaz, hiszen például a budapesti termálfürdők látogatottsága sokkal nagyobb, mint a bulinegyedé – hangsúlyozta Bodó. Hozzáfűzte: az életvitelszerűen itt lakók a turizmusból mit sem profitálnak, adóikból pedig a négyszeresére emelkedett takarítási költségeket kell kigazdálkodni. Tapasztalataik szerint a helyiek „profitja” a kocsik rendszeres megrongálása, a kirakatok betörése, a homlokzatok lerombolása és az utcák összemocskolása. Állítják azt is, hogy a nyílászárócserék nem oldanak meg semmit. Ugyanis a világörökségi területen a védett homlokzatok régi ablakait nem lehet jól szigetelő műanyag ablakokra cserélni, sőt klímaberendezéseket is tilos fölszerelni.

Bodó Zoltán szerint a médiában számtalan olyan hír jelent meg, hogy egy sikeres népszavazás jelentősen csökkentené az itteni lakások árát. – Ez is csak egy szűk érdekkör hamis propagandája; valójában a vendéglátóhelyek éjféli zárórája utat nyithatna a kerület revitalizációjának, s jelentős emelkedést hozhatna az ingatlanok értékében is – vélik a civilek, akik a jelenlegi helyzetből hasznot húzó ingatlanlobbit sejtik a cikkek mögött, és már nem szívesen vitáznának a szerintük etikátlan Momentummal sem.

Soproni viszont jelezte: továbbra is nyitottak az egyeztetésekre, különösen a februárra ígért, az egész budapesti éjszakai élet rendezését célzó javaslatukról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.