Franciaországban gyártják majd a Paks II. turbináit

Egy tévedés nyomán derült ki, hogy a General Electric belforti gyárában és nem Oroszországban készülnek az új reaktorok gőzturbinái.

Koncz Tamás
2018. 01. 19. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte csak a véletlennek – na és az LMP sajtótájékoztatójának – köszönhetően tudtuk meg, hogy Franciaországban készülnek majd a Paks II.-t ellátó turbinák.

Pénteken a lapunk idézte az LMP-szóvivő bejelentését: Kanász-Nagy Máté arról beszélt, hogy az új blokkok turbináit az amerikai General Electric és a francia Alstom konzorciuma szállíthatja majd mintegy 250 milliárd forintért, a két cégről pedig kiderült, hogy kapcsolatban áll az orosz Roszatommal.

„Források egyértelműen mutatják, hogy ebből a 250 milliárd forintból a Roszatom is részesedni fog, a turbinát pedig gyaníthatóan Oroszországban állítják majd elő” – tette hozzá Kanász-Nagy, aki szerint a magyar vállalkozók nem kaptak lapot a több ezer milliárdos, orosz hitellel zajló beruházásban.

A GE Hungary ezután pontosítást kért, levelükből pedig kiderült, hogy az új paksi blokkokhoz tartozó „gőzturbinákat és a generátorokat a GE Nukleáris Technológia Kiválósági Központjában, Franciaországban, Belfortban tervezik és gyártják majd”.

A vállalat emellett hangsúlyozta, hogy a projekt során a GE teljes mértékben épít majd 1500 minősített hazai beszállítójának kapacitásaira. Korábban Kirill Komarov, a Roszatom üzletfejlesztésért felelős vezetője is arról nyilatkozott az MTI-nek, hogy a magyar beszállítók aránya túllépheti a 40 százalékot a bővítés során.

Más kérdés, hogy ezzel a projekttel szintén Mészáros Lőrinc járhat jól: a Hvg.hu írta meg, hogy a multimilliárdos gázszerelőnél beindult az atombiznisz, cége a Fejér-B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft építheti meg 835,6 millió forintért a püspökszilágyi radioaktívhulladék-tárolót.

A  2015-ben alapított Fejér-Bál már egy évvel később elnyerte  az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. minősítését, ami azt jelenti, hogy Mészárosék építőipari cége kaphat megbízásokat az erőműben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.