Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoznak a fideszes polgármester ügyében

A NAV után a rendőrség is nyomoz: hűtlen kezelés miatt indított eljárást az egri szakközépiskola gazdálkodása ügyében.

Szabó Zs. László
2018. 01. 06. 11:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a rendőrség a Bóta József, Szihalom fideszes polgármestere által húsz évig vezetett egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Középiskola gazdálkodása miatt – derül ki a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre küldött válaszából. Ez az az iskola, amelyről korábban megírtuk, diákjait az általa vezetett éttermekben, kávézókban fizetés nélkül dolgoztatta az egyébként kiváló hírű vendéglátós.

Noha a nyomozásról további részleteket nem árultak el, az eljárás információink szerint a 2014–2016 közötti két fenntartóváltást hozó időszakot érinti. Mert ugyan 2015-ben a Magyar Pünkösdi Egyház Kelet Humánszolgálata átvette az intézményt, az igazgató Bóta József maradt, és a bankszámla felett is ő rendelkezett. Egy idő után viszont dőlni kezdtek a csontvázak az igazgató szekrényéből: kiderült, hogy az iskola a fenntartóváltás előtt nem létező tanulók után vett fel állami normatívát, emiatt 30 millió forinttal tartozott a Magyar Államkincstárnak. Később újabb adósságra derült fény. Végső soron a szolgálat ezért keveredett máig tartó vitába Bóta Józseffel; ezenkívül feljelentést is tettek felelőtlen gazdálkodás miatt. A rendőrségi eljárásnak azonban egyelőre nincs gyanúsítottja.

A szolgálat visszalépése utáni csődközeli helyzetben aztán Bóta József ismét érdekes lépésre szánta el magát: 40 ezer forintos hozzájárulást szedett be a felvételiző nyolcadikos tanulóktól. Bóta szerint ez az iskola fennmaradásához kellett. És bár a szolgálat még 2016 augusztusában is átutalta a normatívát és a működési támogatást, az igazgató nem fizette ki a tanárok bérét.

Nem mellékes – írtuk novemberben –, hogy furcsa módon a ma már Fidesz-tag polgármester éppen az oktatásirányítás szándékai miatt kényszerült kiadni a kezéből a vendéglátóképzést és az üzleti érdekeit szolgáló iskolát: nevezetesen, hogy a nagy, magánkézben lévő intézményeknek nincs helyük a szakképzésben. Így került az iskola az Egri Szakképzési Centrumhoz, amely annak ellenére kapott a tartozások miatt rogyadozó, iskolaépülettel és tankonyhával sem rendelkező Szent Lőrinc középiskola után, hogy a kereskedelmi és vendéglátóipari középiskola („Keri”) révén már rendelkezett egy ugyanilyen profilú intézménnyel. Mára az is kiderült: a dokumentumok szerint az átadás-átvétel sem volt szabályos. Az átadásról-átvételről szóló eljárás nem zárult le az augusztus 31-i határidőig. Így utólag, szeptember közepén került aláírás és pecsét az iratokra.

A szakképzési centrumhoz tartozó forrásaink a Szent Lőrinc átvételét most azzal magyarázták, hogy az iskola olyan jó képzést adó intézmény, amelyre a centrumnak szüksége volt. A magántulajdonban álló épülete kapcsán pedig azt hangsúlyozták, hogy jogszerűen folyik az oktatás benne.

A közelmúltban újabb jó lehetőséghez jutott Bóta József cége, a gyakorlati helyként használt két egri éttermet működtető Gaszting Kft.: mint megírtuk, csaknem 30 millió forint uniós pénzt nyert gyakornoki program indítására. A cége pályázati sikere azért is figyelemre méltó, mert a vendéglátós-polgármestert 2021-ig eltiltották a cégvezetéstől. Mindenesetre csak ebben a programban kilenc tanulót alkalmaznak tanulószerződéssel a vendéglátóhelyein. Az ugyanakkor figyelemre méltó, hogy – a Magyar Nemzet információi szerint – immár a „Keri” hét érettségire épülő, szakács- és felszolgálóképzésben részt vevő diákja is ott teljesíti szakmai gyakorlatát. Egyébként ez a duális képzés jelentősége: külső helyszínen szerezhetnek gyakorlatot a tanulók – hozható fel ezzel szemben.

Diákokat alkalmazni viszont nem rossz üzlet: mert bár a tanulószerzés után húszezer forintos ösztöndíj illeti a diákokat, az állami normatívából ez bőven kigazdálkodható. Forrásaink szerint ugyanis 50-60 ezer forintos állami normatívát folyósít az állam a diákokat alkalmazó cégeknek havonta fejenként. A bökkenő viszont az, hogy a tanárok szerint Bóta vendéglátóhelyei csak papíron tankonyhák, pont olyanok, mint egy átlagos étterem konyhái – éveken át ezekben élesben sajátították el az ételkészítést és -felszolgálást a Szent Lőrinc középiskola tanulói. Az uniós támogatással azonban más szempontból is jól járt a Gaszting: üzemi konyhai eszközök sorát szerezhetik be a támogatásból. Kerestük Bóta Józsefet, de nem értük el.

Novemberi feltáró cikkeink után egyébként a Párbeszéd a megyei kormányhivatalnál, míg Tényi István a NAV-nál tett bejelentést; a Zoom.hu szerint költségvetési csalás miatt nyomoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.