Közmunkásokkal pucoltatják meg diójukat a cégek

Sokat nyertek azon, hogy önkormányzatoknak adták ki a munkát.

MN
2018. 01. 19. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két magánvállalkozáshoz rendelte ki dolgozni a helyi közmunkásokat több Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyei önkormányzat, majd az ezért kifizetett pénzt eltették – tudta meg a Hír TV Célpont című műsora.

Több településen számít napi rutinnak, hogy tisztességesen megfizetett alkalmazottak helyett az éhbért kereső közmunkások pucolják a diót a kereskedő cégeknek – derül ki a Célpont műsorából.

A dióbél drága, kilójáért minőségtől függően 3-4 ezer forintot kérnek a boltokban. A városi ember hiedelme szerint azért drága, mert a betakarítás és a pucolás is nehéz munka, amelyhez sok embert kell fizetni. A valóság azonban legalábbis a szabolcsi diós cégeknél más. A Célpont Kisaron járt, ahol a helyi közmunkásokat diópucolásra vezényelte a polgármester. Ha nem mentek volna, még a közmunkásságból is kirúgták volna őket, és elvesztették volna az alig nyolcvanezer forintos keresetüket.

Ráadásul Kisaron és egy sor más szabolcsi településen (például Nagyaron, Fehérgyarmaton, Gügyén) a közmunkások nem az önkormányzat dióját pucolták, hanem két magáncég termését. Ez törvénytelen.

A Szatmárfruct Kft. és a Tranzit Dió Kft. rengeteget spórolt azon, hogy a diót nem a saját alkalmazottai pucolták meg, hanem önkormányzatoknak adták ki a munkát, akik közmunkásokkal pucoltatták a diót. A Tranzit cégcsoport tulajdonosa az a Szabó Miklós, akit Debrecen leggazdagabb embereként tartanak számon, a legutóbbi Top 100 kiadvány pedig a 26. leggazdagabb magyarként tartja nyilván, 42 milliárdos vagyonnal. Főleg élelmiszeriparban érdekelt, így baráti kapcsolatot ápol Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel, de Orbán Viktor kormányfő társaságában is megfordult. A Tranzit-Dió Kft.-t a fia: Szabó Péter viszi, ám ő azt állította, fogalma sem volt, hogy közmunkások gazdagítják őt és családját. (Cikkünk eredeti változatában azt írtuk, hogy a Debrecen leggazdagabb emberének tartott Szabó Miklós a Tranzit-Dió Kft. tulajdonosa. Ügyvédje azonban jelezte, ügyfele nem tulajdonosa a Tranzit-Dió Kft.-nek, és soha nem is volt az.)

A diós cégek az emberek helyett az önkormányzatoknak fizették ki a munka díját, akik pedig – mivel a Start munka mintaprogram keretében szervezték az egészet – az államtól megkapták a közmunkabért. Vagyis az önkormányzatok tiszta nyereségként tehették el azt a pénzt, amit a diós cégektől kaptak.

Miután a Célpont stábja felkereste az érintett falvakat, a Tranzit Dió Kft. vezetői felhívták az önkormányzatokat, hogy azonnal fejezzék be a diópucolást és tüntessék el a nyomokat. Gyügyén például iskolapadok gyártására fogják be ezentúl a közmunkásokat. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.