„Mi nem embercsempészek vagyunk” – tiltakoznak a civilek a kormány terve ellen

A szervezetek a hazug, önkényes és kártékony Stop, Soros! törvénycsomag tervezete miatt emelték fel szavukat.

Vég Márton
2018. 01. 19. 17:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazug, önkényes és kártékony – így jellemezték a kormány Stop, Soros! elnevezésű törvénycsomag tervezetét a tegnap csendes demonstrációval tiltakozó civil szervezetek. – Vissza kell vonni és meg kell semmisíteni. Ez nem kampányfogás a kormány részéről, hanem egy évekkel ezelőtt kezdődött eljárás része, amelynek célja a civil szféra megfélemlítése – fogalmazott Móra Veronika, az Ökotárs igazgatója. Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke szerint pedig a silány minőségű, jogilag értelmezhetetlen kategóriákat is tartalmazó törvénycsomag-tervezet a rossz emlékű listázást hozza vissza, ezért demokratikus országban ilyet nem lehet elfogadni.

Úgy látják, hogy rájuk nem illik az „illegális migrációt támogató szervezet” kategória, mert ők nem embercsempészettel foglalkoznak.

– Még nem találkoztam olyan legálisan működő civil szervezettel, amely illegális bevándorlást szervezne.

A jogszabály viszont felhatalmazná az állami hatóságokat, hogy így minősítsék őket – fogalmazott Zádori Zsolt, a Helsinki Bizottság sajtófőnöke. 

Ellenben – hívták fel a figyelmet – a Stop, Soros! törvénycsomag-tervezet rejtett bombákat is tartalmaz. Ilyen például, hogy a közhasznúság fogalmát is módosítanák: 

csak az lehet közhasznú szervezet, amelyik nem kap több támogatást külföldről, mint itthonról.

Ez azért fontos, mert a közhasznúság számos adókedvezménnyel (áfa, szja) jár. Ha pedig a törvény hatályba lépne, akkor a regisztrált civil szervezetek elesnének ezektől a forrásoktól. A felszólalók szerint a kormány csak azon szervezeteket tekintené közhasznúaknak, amelyek forrásaik többségét Magyarországról szerzik, pedig nem ez a mércéje annak, hogy mennyire dolgoznak az emberekért, a társadalomért.

– Az egész megint arra jó, hogy gyanús legyen olyan szervezetekkel dolgozni, amelyek külföldről is kapnak projektalapú vagy más jellegű támogatást – mondta a Hír TV-nek Iván Júlia, az Amnesty International magyarországi ideiglenes igazgatója.

Mivel még három hétig tart a törvénytervezet társadalmi vitája, ezért arra kérték az embereket, hogy írják meg nekik a civil munkájuk során szerzett élményeiket, amiket ők továbbítanak a kormánynak.

– Az beszél, akinek a háza ég – így reagált a Fidesz a civil szervezetek sajtótájékoztatójára. A DK szerint azok a szervezetek, amelyekre a kormány utal, nem támogatják és szervezik az illegális migrációt, csak az ideérkező menedékkérőknek nyújtanak segítséget. Niedermüller Péter szerint a rossz magyarsággal megírt propagandaanyag „egyetlen értelmes mondatot nem mond azzal kapcsolatban”, hogy mit is jelent a szponzorálás. Az illegális migráció támogatása és szervezése ugyanis embercsempészetet jelent, és azt eddig is büntették az európai és a magyar jogszabályok.

A kormánynak azért sikerült „az emberek” számára is közérthetővé tenni a Stop, Soros! törvénycsomag-tervezet lényegét, ugyanis például az Echo TV-n már futnak a nemzeti konzultáció alatt is vetített társadalmi célú reklámok, s a rádióban is hallhatóak a kormány újabb üzenetei. Ezek továbbra is faék-egyszerűségűek: Soros lebontaná a kerítést, hogy a bevándorlók bevándorolhassanak, de a kormány ezt nem hagyja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.