Nem tudja megvédeni a kisebbségeket az EU?

Sorjáznak azok a komolyabb ügyek, amelyek egyértelműen jelzik, hogy Európa nem teljesít valami jól ezen a téren.

Pintér Bence
2018. 01. 18. 14:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán oktatási törvény, a román miniszterelnök székelyeket fenyegető megszólalása és a vajdasági egyetemisták hátrányos megkülönböztetése anyanyelvük miatt: három olyan ügy az elmúlt időszakból, ami egyértelműen jelzi, hogy Európa nem teljesít kiemelkedően a kisebbségi jogok védelmében. Legyen szó jelenlegi tagországokról, vagy a tagságra csak aspiráló nemzetekről, mindenképpen fontos gondolat, hogy az Európai Unióban a kisebbségi jogok nagyobb figyelmet kapjanak – különösen fontos ez a magyar népnek, melynek jelentős része kisebbségben él a környező országokban.

Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a magyar Országgyűlés október végén egyhangú támogató határozatban üdvözölte az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) polgári bizottsága által az Európai Bizottsághoz benyújtott Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. Ennek célja, hogy javítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmét, és erősítse az unió kulturális és nyelvi sokszínűségét. Sikere esetén létrejövő jogi aktusoknak „a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén” kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.

Az egyhangú támogatást azonban nem sok tett követte: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes üdvözölte a lépést, a kormány pedig megbízta az üggyel a Rákóczi Szövetséget, amely nemzeti színű szórólapjain – a kormány szokásos retorikájához igazítva – „Brüsszelnek szóló petíció”-ként pozicionálta az aláírásgyűjtést. Ami nem halad jól: a határidő április harmadikán jár le, a Minority SafePack honlapján lévő számláló pedig alig pár százezer kiköltőnél jár. Ehhez képest 1 millió aláírásra lenne szükség legalább hét uniós országból. A támogató határozatot egy hazai párt részéről sem követte kifejezetten aktív kampány vagy standos kitelepülés.

Az ügy mögé decemberben egy újabb hazai szervezet, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája állt be. A most induló kampányról szóló sajtótájékoztatójukon Gulyás Tibor elnök elmondta: több olyan – általunk feljebb említett – ügy kapcsán kezdtek akcióba az elmúlt időszakban, amelyek a határon túli magyarok, különösképpen a külhonban tanuló magyar diákok életét érintik. Ilyen vonalon tartják fontosnak a kezdeményezést, amellyel a határon túli diákszervezetek is foglalkoznak.

A most induló kampányt Veres Márton, a HÖOK külhoni kapcsolatokért felelős vezetője és kampánymenedzsere ismertette: ennek során saját hálózatuk mozgósításán túl az Educatio szakkiállításon, illetve 10-15 egyetemen igyekeznek majd aláírásra buzdítani a fiatalokat, és rajtuk keresztül a családokat. Eközben online kampánnyal is kiállnak az ügy fontossága mellett. Céljuk az, hogy 50 ezer aláírás összegyűjtésével járuljanak hozzá az ügy sikeréhez. A kampány szlogenje: „Mi vagyunk a millió!”

A sajtótájékoztatón a Kolozsvári Magyar Diákszövetség vezetője, Lőrincz István is részt vett. Kérdésünkre, hogy praktikus értelemben miben változtatna a határon túl élők életén a Minority Safepack, elmondta: az, ha komolyan vennék a kisebbségi jogokat Európában, talán megakadályozná az olyan verbális támadásokat, amilyet az azóta lemondott román miniszterelnök engedett meg magának. Veres Márton szerint a Minority SafePack alapvetően a „mínusz egyedik” lépés, ami lehetőséget teremt arra, hogy a kisebbségi jogokról komolyabb párbeszéd kezdődjön meg. Ezt a párbeszédet a HÖOK a szakkollégiumokban, szakmai rendezvényekkel, beszélgetésekkel is szeretné feléleszteni, mivel ők úgy tapasztalják, kevés szó esik a nemzetpolitikáról.

Ennek nyomán a Szakkollégiumok Egyeztető Fóruma szombaton úgy döntött, hogy támogatja a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést. A Szakkollégiumi Mozgalom, a felvidéki Diákhálózat és a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) felkérésére csatlakozik az európai nemzeti és nyelvi kisebbségek kezdeményezéséhez. A szakkollégiumokat összekötő szervezetnek egyébként ez az első közös kiállása egy társadalmi ügy mellett. „A nemzeti és nyelvi kisebbségek helyzete az Európai Unióban a mai napig nem megoldott. Sok európai uniós állampolgárt a kulturális hovatartozása miatt ér hátrányos megkülönböztetés. Az EU tagállamai ezen nem tudtak változtatni, sőt több állam a mai napig maga is diszkriminatív hozzáállást mutat a nemzeti és nyelvi kisebbségeivel szemben” – indokolták a csatlakozást.

Megkerestük az európai polgári kezdeményezést elvben támogató pártokat is, kampányoltak-e az ügyben. Szávay István kérdéseinkre azt írta, hogy a Jobbik fontosnak tartja a kezdeményezést, és a rendelkezésükre álló kommunikációs csatornákon keresztül több alkalommal is kérték tagjaikat, valamint szimpatizánsaikat, hogy aláírásukkal támogassák Minority SafePack ügyét.

„Ellenzéki pártként azonban nagyon korlátozottak a lehetőségeink. Úgy véljük, hogy az aláírásgyűjtés sikeressége nagyban a Fidesz felelőssége, felháborítónak, hogy a különböző kormányzati kampányokra és Orbán Viktor nyugdíjasoknak és külhoniaknak szóló leveleire közpénzekből elszórt tízmilliárdokból nem jut ennek a nagyon fontos kezdeményezésnek a népszerűsítésére” – írta Szávay.

A Momentum is kiemelt helyen kezeli tavaly május óta a Minority SafePack ügyét. „Véleményünk szerint az online aláírásgyűjtés sokkal hatékonyabb, mint a papíralapú, ezért úgy döntöttünk, internetes aláírásra buzdítjuk szimpatizánsainkat. Mivel azonban digitális formában gyűjtjük az aláírásokat, nem tudjuk számszerűsíteni a hozzájárulásunkat. Honlapunkon és közösségi média felületeinken több cikkben és videós anyagban is foglalkoztunk a kezdeményezéssel, hogy minél több követőnkhöz eljuttassuk a Minority SafePack hírét” – közölte kérdésünkre a párt sajtóreferense.

„Egyértelmű és természetes, hogy az LMP támogatja a kezdeményezést, minden támogatónkat, minden állampolgárt erre biztatunk. Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje is aláírta november folyamán a Magyar Állandó Értekezlet ülésén. A párt tagjai leginkább elektronikus formában szignózták a javaslatot, eddig több száz aláírás jöhetett be az LMP szimpatizánsai részéről” – reagált a zöldpárt.

A Fidesz, a KDNP, az MSZP és a DK nem reagált megkeresésünkre az üggyel kapcsolatban.

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezést az Európai Unió bármely tizennyolc éven felüli állampolgára aláírhatja a Jogaink.hu felületén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.