Szaúdi rendőröket nézhettek migránsnak Cegléden

Nem turistacsoport, hanem egy csapat, Szaúd-Arábiából érkező rendőr miatt tört ki a pánik – írja a Budapest Beacon.

Koncz Tamás
2018. 01. 12. 16:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Migránsveszély” miatt bolydult föl január elején Cegléd: a Fidesz-propagandától rémült helyiek a rendőrséghez fordultak, amikor egy külföldiekből álló csoport tűnt fel a városban.

Akkor úgy látszott, egy csapat turista okozott ekkora riadalmat, de a Budapest Beacon információi szerint ennél abszurdabb dolog történt: valójában szaúdi rendőrökből álló, 12 fős csapat érkezett szakmai továbbképzésre Ceglédre, hogy megismerjék a német juhászkutyák kiképzési módszereit – miattuk hívtak rendőrt aztán a rémült ceglédiek.

A Budapest Beacon szerint hétfőn Török Csaba alezredes, ceglédi rendőrkapitány is fogadta szaúdi kollégáit. A lap elérte a kapitányt, aki „sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta” értesüléseiket. Értékelhetetlen választ kaptak a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától is: „Tájékoztatom, hogy a megkeresésében leírtakkal összefüggésben rendőri intézkedés nem történt, rendőrség hatáskörébe tartozó eljárás nincs folyamatban, így ebben a tárgykörben tájékoztatás sem adható a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság részéről. Fentieken túl tájékoztatjuk, hogy az Ön által feltett kérdések megválaszolása nem a rendőrség hatáskörébe tartozik.”

A lap egy, a rendőrség ügyeire rálátó forrástól megtudta, valóban szaúdi rendőrökről van szó, de az informátor tagadta, hogy szakmai továbbképzésen vennének részt. 

A Budapest Beacon úgy tudja, hogy a most Cegléden lévő arab rendőrök csak az első turnust jelentik. Ha ők hazautaznak, még két csapat követi őket, ugyancsak 12-12 fővel, és ugyancsak három-három hétig maradnak a városban;

a városlakóknak így ideig-óráig el kell viselniük őket, persze lehet, hogy később is riasztják majd a járőröket az idegenek miatt.

A cikk megjelenése után cáfolatot jelentetett meg a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság: szerintük „szimplán hazugság\", hogy a Török Csaba alezredes, ceglédi rendőrkapitány is fogadta a szaúdi kollégákat - ugyanis Török sem az állított napon, sem máskor nem fogadott szaúd-arábiai rendőröket.

Kérdés, hogy ezt a kapitány miért nem közölte egyértelműen a Budapest Beacon kérdésére; ráadásul a rendőrségi válasz alapján az sem kizárt, hogy a kapitányságon más személyek fogadhatták a külföldi kollégákat.  

A főkapitányság azt is cáfolja, hogy a rendőri intézkedés történt volna a ceglédi esetben; ez igaz is lehet,  ha a kiérkező járőrök nem kezdeményeztek eljárást a szaúdi csapattal kapcsolatban - de ettől még a rémült ceglédiek értesíthették az idegenekről a rendőrséget. 

A ceglédi nem az egyetlen eset, a milliárdokat felemésztő migránsellenes propaganda országszerte megtette hatását: novemberben arról érkeztek a hírek, hogy Kömlőn migránsnak nézték a mindenszentek alkalmából a faluba látogatókat, akik között voltak helyiek is.

Majd Perbálon is megjelent a migránshisztéria: Srí Lanka-i egyetemistákról gondolták azt, hogy illegális bevándorlók, ezért rájuk hívták a rendőrséget. Pár héttel később pedig a pécsi vízilabdázókról hitte azt egy ügybuzgó pécsi, hogy migránsok, és szintén telefonált a rendőrségre.

Ám a legdurvább esetnek idáig az őcsényi tömeghisztéria bizonyult – nemcsak a lakosok félelme és agressziója miatt, de azért is, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök reagált a történtekre. A Tolna megyei településen egy helyi panziótulajdonos üdültetett volna néhány törvényesen Magyarországon tartózkodó, kisgyerekes menekült családot – a hírre azonban lincshangulat alakult a falugyűlésen, a panziós autójának kerekeit kiszúrták, őt magát halálosan megfenyegették.

Mindezt Orbán Viktor úgy kommentálta, nagyon helyes, hogy a helyiek határozottan és érthetően fejezték ki véleményüket a migrációval kapcsolatban.

A történtek hatására Fülöp János polgármester lemondott posztjáról – később azonban újra indult a polgármesteri helyért, a hisztériát megbánó helyiek pedig nagy többséggel újraválasztották.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.