„Vissza a szocializmusba”: feléleszti a kormány a határsávot

Negyven évet ugrott vissza az időben a kormány, hogy megállítsa Sorost és a hozzá kapcsolódó szervezeteket – mondja egy szakértő.

Kovacsik Ágnes
2018. 01. 17. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialista időket idézi a kormány új javaslatcsomagjának egyik eleme, az idegenrendészeti távoltartás intézménye – fogalmazott lapunknak Lövétei István alkotmányjogász. A szakember szerint ugyanis nem másról, mint a szocializmusban létező határsáv felújításáról van szó, amely a kilencvenes évek előtt megtiltotta a nemkívánatos személyek belépését a szigorúan ellenőrzött területre.

A kormány most azoknak a személyeknek korlátozná a mozgását az idegenrendészeti távoltartás intézményével, akik támogatják a kabinet által törvénytelennek tartott bevándorlást. Ez azt jelenti, hogy a külföldi állampolgárokat Magyarországról, a magyarokat pedig a schengeni határ nyolc kilométeres körzetétől tartanák távol bizonyos esetekben. Azt persze nem ismertette szerdai sajtótájékoztatóján Pintér Sándor belügyminiszter, hogy a kormány szemében kik válnak és konkrétan mivel nemkívánatos személyekké.

Az idegenrendészeti eljárás Lövétei István szerint azért lehet aggályos, mert sértheti a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabadságának alapelvét. Hozzáfűzte: alkotmányos alapjog a szabad mozgáshoz való jog, amely egy jogállamban a szabadság elvéből következik. A szerdai bejelentésből azonban nem derül ki egyértelműen, hogy milyen alapon és milyen módon érvényesítené a távoltartást a hatóság, ezért egyelőre nem tudni, hogy a törvény sérti-e a szabad mozgás elvét.

Az alkotmányjogász emlékeztetett arra, hogy a szocializmus idején a határsávban fokozott ellenőrzést tartottak a hatóságok, a zónából kizárt személyek belépését megtagadták. Ám volt arra is lehetőség, hogy a nemkívánatos személy határsáv-belépési engedély igénylésével a területen tartózkodhasson; ám ezek tipikusan szabadságellenes intézkedések voltak a szocializmusban, ezért 1990-ben el is törölték őket. Ezeket visszahozni nevetséges – fogalmazott Lövétei István

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.