Betegektől kunyerálnak pelenkázót a Budai Gyermekkórházban

A kórháznak csak egy ilyen asztala van, kérik a szülőket, hogy legalább még egyet hozzanak be.

Koncz Tamás
2018. 02. 28. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre csak álom a beígért kilencmilliárdos fejlesztés az egyesített Szent János Kórház részlegeiben: a Budai Gyermekkórházban már odáig romlott a helyzet, hogy a betegektől kérnek alapvető berendezési tárgyakat.

A Bolyai utcai gyermekkórház várótermében egy hirdetmény kéri a szülőket: adományozzanak egy jó állapotú pelenkázót a kórház ambulanciájának, mert az intézményben csak egy darab van, és kevés a hely a babák öltöztetéséhez; a bútordarab egyébként viszonylag olcsón, akár 10–20 ezer forintért is beszerezhető lenne.

A felhívást először a Vastagbőr vette észre; a több mint ötezer megosztásnál járó Facebook-posztot és fényképet szerda reggel törölték, de a portál szerencsére megőrizte.

Levélben érdeklődtünk a Szent János Kórház sajtóosztályán, hogy intézményüknek, illetve a Bolyai utcai gyermekkórháznak jelenleg milyen eszközökre, műszerekre van szüksége – és mit tudnak beszerezni ebből a civilek, és azt is megkérdeztük, mikor startolhat el az ígért kórházi fejlesztés. Ha érkezik válasz, frissítjük cikkünket.

Nem csak a pelenkázó jön jól az egyesített kórházi rendszerben: egy könyvvizsgáló cég nemrég jótékonysági sütivásárt tartott, és a begyűlt adományból hűtőszekrényt, mosógépet, rengeteg törlőkendőt vásárolt a Szent János Kórház gyermek-, csecsemő- és koraszülöttosztályának.

A Szent János Kórház gyermektraumatológiai osztályának Facebook-oldalán egymást érik a civil és céges segítséget köszönő posztok: ezek alapján a részleg tavaly csaknem 1,7 millió forintnyi pénzbeli támogatást és rengeteg eszközadományt kaphatott – egy esetben a Budapesti Osztrák Iskola tanulói és tanárai gyűjtöttek össze nekik 92 ezer forintot.

A nagylelkű adományok ugyanakkor arra is emlékeztetnek, hogy a kórházaknak létkérdés a civilek támogatása, és minden forintra vagy ajándék törlőkendőre szükség van a napi munkához.

Hiába beszél ugyanis a kormány nagy léptékű kórházi fejlesztésekről, ha a gyakorlat mást mutat: a Sportkórházban nincs röntgen és sebészet, a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház csecsemő- és gyermekosztályát egyetlen főállású orvos üzemelteti, akinek családi elfoglaltságai sem nagyon lehetnek, hiszen akkor leáll az osztály működése. 

A már említett Szent János Kórházban beázás miatt maradtak el műtétek, és ma megtörténhet az is, hogy valaki órákon keresztül haldoklik egy sürgősségi osztályon, allergiás sokkban – miközben egyetlen injekcióval megmenthetnék az életét.

Igaz, Németh Szilárd szerint az emberek 90 százaléka maga tehet arról, hogy a sürgősségire kerül, és nem kellene minden piszlicsáré problémával oda szaladgálni.

Eközben hatástalan kampányfogás maradt az előre hozott egészségügyi béremelés is – ami érthető, tekintve, hogy volt ápoló, aki csak két forinttal kap többet a kormányzati akció után, és minden tizedik ápoló csak pár száz forintos béremelésnek örvendhetett a Független Egészségügyi Szakszervezet számítása szerint. Az ápolók még a választás előtt országos sztrájkra készülnek, ha nem tudnak megállapodni követeléseikről a kormánnyal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.