Lázár János találkozott Soros Györggyel, és egyetértett vele

A miniszter elment a kerítéshez is, ahol hidegvágóval érkező migránsokat látott. Változnak a csok szabályai.

MN
2018. 02. 01. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ globális migrációs csomagja olyan új szabályrendszert szeretne érvényesíteni, mely szerint a menedékjog alapjog lenne – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos csütörtöki kormányinfón. Szerinte ez azt jelentené, hogy bárki bárhová születik, joga van más, jobb módú országokba költözni, az államoknak pedig nem lenne joguk megvédeni a határaikat.

Lázár szerint nem véletlen, hogy az Egyesült Államok már tavaly év végén kilépett ebből a tárgyalásból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy a magyar kormány kilép ebből a tárgyalássorozatból, ha a jövő héten megjelenő tervezetben nem jelennek meg más szempontok is, például a határvédelem és a visszafogadás vagy a migrációt kiváltó okok megszüntetése.

A Magyarországon törvényesen elismert menekültek számáról folyó vitákról Lázár János azt mondta: a kormány védelmet biztosít mindenkinek, aki védelemre szorul, vagyis aki bizonyítja, hogy üldözött és menekül valami elől. Ma összesen 3500 ember van Magyarországon, aki valamilyen védelemben részesült. A miniszter szerint azonban senkit nem engednek be az országba, aki gazdasági migráns, és az erről szóló polémia össze akarja zavarni az embereket, de ezen a kormány csak mosolyog.

Lázár arról beszélt, hogy maga is járt a kerítésnél, legutóbb vasárnap. Arról akart meggyőződni, hogy a hőkamerarendszer hogyan működik. A Miniszterelnökség vezetője szerint tizenkét kamera folyamatosan pásztáz egy ötven kilométeres szakaszt, ahol rendszeresen jelennek meg emberek a határnál, és hidegvágókkal átvágják a kerítést. Van, hogy naponta harmincan próbálkoznak, van, aki létrát is hoz – mondta Lázár. Elmondása szerint legfeljebb az 55-ös főútig jutnak a határsértők, mert elfogják őket. Ha nem lenne a kerítés és az oda vezényelt rendőrök, akkor nem harmincan jönnének naponta – jelentette ki.

A kancelláriaminiszter azt is ecsetelte, hogy a határsértők nem menekültek, mert eszük ágában sincs menedékkérelmet benyújtani. Lázár János ezeknek a felvételeknek a nyilvánosságra hozatalát kéri a belügyminisztertől.

Kérdésre válaszolva megerősítette, hogy a tranzitzónában naponta egy ember adja be a menekültkérelmét. Ismételt kérdésre kijelentette: nem előírás, hogy csak egy ember adhatja be a kérelmét, egyszerűen ilyen kevesen érkeznek.

A „Soros-tervre” és az ellenzék állítólagos kerítésbontó terveire vonatkozó kérdésekre a Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy maga is személyesen találkozott Hódmezővásárhelyen Soros Györggyel, és számos kérdésben egyetértett vele, de a nyílt társadalom eszméjét nem tette magáévá.

Lázár szerint eddig 64 ezer család igényelte a családok otthonteremtési kedvezményét, több mint 160 milliárd forint összegben. Sok panasz érkezett ugyanakkor a bürokratikus ügyintézésre, ezért a kormány célja, hogy egyszerűbb legyen az ügyintézés. Ennek érdekében bevezetik a nyilatkozati elvet, vagyis nem kell bizonyos dokumentumokat mellékelni, elég nyilatkozni az adatokról, az esetleges visszaéléseket a NAV ellenőrzi. Eddig egyébként 800 esetben merült fel ilyen gyanú. 

Sok panasz érkezett a bankokra is – mondta a miniszter, de szerinte a kormány nem akarja felmondani az együttműködést a pénzintézetekkel. Ezért úgy változtatnak a szabályokon, hogy a bankoknak lakásvásárlás esetén harminc, építkezés esetén hatvan napon belül kell döntést hozni a hitel folyósításáról. 

A kormány elutasítja azokat az ötleteket, amelyek bérlakásépítésről szólnak – legutóbb az LMP jelentett be ilyet –, mert Lázár szerint ezzel „bérlakásokba kényszerítenék az embereket”, ehelyett a csokot ajánlja mindenkinek. 

A kormány mérlegeli az öncsődöt jelentő Szeviép károsultjainak kártalanítását, de elszámoltatást is akar – mondta a kancelláriaminiszter. Elmondása szerint a károsultakat képviselő ügyvéd fordult rajta keresztül a kormányhoz. Lázár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a felelősséget is viselni kell, ezért a kabinet fontosnak tartja a szegedi – szocialista vezetésű – városvezetés elszámoltatását az ügyben.

2017 januárjában Orbán Viktor miniszterelnök megígérte az új szegedi Tisza-hidat, de Kósa Lajos tárca nélküli miniszter most úgy nyilatkozott, szó sem volt róla. Lázár János Botka László polgármesternek adott igazat, ő emlékszik a miniszterelnöki ígéretre, és kész támogatni az új szegedi hidat, ha szükség van rá.

A kormány döntése értelmében Törökszentmiklós–Püspökladány–Berettyóújfalu-nyomvonalon, a Szolnokig épülő M4-es autópálya folytatásaként négysávos út épül, nagyjából 100 milliárd forintból. Emlékezetes, hogy az M4-es út Abony és Fegyvernek közti szakaszának építését a kormány 2015-ben leállította kartellgyanúra hivatkozva. Tavaly decemberben aztán peren kívül megegyezett a kivitelezőkkel, és 45 milliárd forintot fizetett az elvégzett munkákért.

A Honvédkórház sürgősségi osztályán bekövetkezett – emberhiányra visszavezethető – halálesetekkel kapcsolatos kérdésre a Miniszterelnökség vezetője azt mondta: szakmailag indokolt a sürgősségi osztály, de az embereknek gyakran panaszkodnak, hogy sokat kell várni. A probléma szerinte nem a sürgősségi osztályokon van, azok még a rendszer erősebb részét jelentik. Az állam nevében nagyon sajnálják, ha valaki hibázott, de egyszerűen több, speciális felkészültségű emberre lenne szükség – erre ugyanakkor konkrét ígéretet nem adott a miniszter.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.