Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Már nem is titkolják, előre lezsírozzák a támogatások elosztását

Nem baj, ha a pályázatok egyformák, erről politikai megegyezés van – leplezte le a fideszes módszert Lázár János.

Hutter Marianna
2018. 02. 02. 14:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előre lezsírozták az országban a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozó Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) forrásainak elosztását, ezért az sem baj, ha a pályázatok teljesen egyformák – erről árulkodtak Lázár János csütörtökön elhangzott szavai. A minisztert a kormányinfón azzal összefüggésben kérdeztük, hogy lapunk megvizsgálta, a Tállai András és Hörcsik Richárd fideszes képviselők körzetében fekvő települések szinte szó szerint azonos pályázatot nyújtottak be.

– A program pénzeit a megyei közgyűléseken belül osztották fel. A pályázatok a megegyezéseknek a dokumentálása. Politikai megegyezés van arról, hogy a megye települései hogyan osztják fel egymás között a TOP forrásait – jelentette ki Lázár. Tehát szavai szerint az egész pályáztatás csupán puszta formalitás. A miniszter okfejtése egyébként azt is előre jelzi, hogy a fideszes vezetésű megyei önkormányzatok politikai szempontok alapján mely településeket juttatják forrásokhoz.

Lázár János egyébként kifejtette azon véleményét, hogy súlyos hibát követett el Szabó Zsolt államtitkár. Utalva a hatvani esetre, amikor is a városnak csak morzsák jutottak a Heves megyei TOP-os pályázatokon, miután összeveszett a fideszesként megválasztott Horváth Róbert polgármesterrel, és emiatt látványosan elkerülik az önkormányzatot a támogatások.

Csupán 55 millió forintnyi támogatás jutott Hatvannak a 9,7 milliárd forint értékben benyújtott pályázatokból, miközben a Szabóhoz lojális polgármesterek által vezetett települések milliárdokat nyertek.

– Az ügyben a polgármesternek száz százalékban igaza van – mondta Lázár, és azt is közölte: elrendelte az összes érintett pályázat felülvizsgálatát.

Különben éppen tegnap hirdetett jogerős ítéletet a bíróság az említett Szabó Zsolt bizalmi emberének számító Tóth Csaba ügyében, akinek a testület szerint jogszerűen mondtak fel a hatvani önkormányzatnál. Nem lényegtelen tény, hogy Tóth a TOP pályázatáról döntő megyei közgyűlés alelnöke, ráadásul pályázati ügyekben különleges felhatalmazása van.

A bíróság szerint jogszerűen bocsátották el a hatvani önkormányzattól a korábbi kabinetvezetőt, Tóth Csabát, aki egy időben átvette az irányítást a fideszes Horváth Richárd polgármestertől. Az emiatt indított munkaügyi perben csütörtökön hirdetett ítéletet – jogerősen – a másodfokon eljáró bíróság.

Tóth Csaba nyolchavi illetményt – közel 9 millió forintot – követelt, de a döntés értelmében még neki kell fizetnie: a különböző illetékek összesen csaknem egymillió forintot tesznek ki.

A bírósági eljárás azonban túlmutat önmagán: betekintést enged a nemzeti együttműködés rendszerének önkormányzati működésébe. Azt mutatja meg, miként próbálja érvényesíteni akaratát a városházán a térség erős fideszes embere, ha a polgármester nem enged a kézi vezérlésnek.

Tóth Csabát Szabó Zsolt, Hatvan korábbi fideszes polgármestere – napjainkban országgyűlési képviselő és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára – hagyta „örökül” utódjára, Horváth Richárdra. Mint arról a napokban írtunk, Tóth – a helyiek beszámolói alapján – Szabó „ott hagyott kezeként” tevékenykedett a hivatalban, míg 2015 nyarán bizalomvesztés miatt fel nem mondott neki a polgármester. Azelőtt azonban már jó ideje nem voltak beszélő viszonyban Horváthtal, Tóthnak az ő munkáját kellett volna segítenie. A szerepek azonban felcserélődtek: a kabinetüléseken – amelyeket Tóth és Szabó Zsolt vezetett – például a volt kabinetvezető kérte számon a polgármestert és a jegyzőt is.

A felmondás indokai között szerepelt Tóth Csaba hivatalban tanúsított viselkedése is.

Fellépése félelmet keltett, a dolgozókról, sőt a polgármesterről is lekicsinylően beszélt: őt például „kis pöcsnek”, „Ricsikének” nevezte, és a kollégái sem úszták meg a megalázó kifejezéseket. Volt, hogy férfitársaságban női kollégáját arra kérte, forduljon meg, mert „jó a segge”.

Ezenkívül az önkormányzat autóját sofőrrel együtt igénybe vette családja szállítására is – hangzott el a bíróságon. Tóth jogi képviselője vitatta a felmondás jogszerűségét, Szalai Tünde tanácsa azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet.

A korábbi kabinetfőnök Szabó Zsolt korábbi polgármester és Horváth Richárd konfliktusában is fontos szerephez jutott. Látványosan az előbbi érdekeit képviselte az akkor még Fidesz-tag Horváth Richárddal szemben: erre példa, hogy egy önkormányzati kiadványban kicserélték Horváth képét az országgyűlési képviselőére, illetve elérte, hogy az önkormányzati médiában indexre kerüljön a polgármester – bár ezt védője tagadta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.