Török Gábor: Megingott a Fidesz hatalmát biztosító centrális erőtér

A politikai elemző szerint egyvalami biztos: ha valami nem történik meg 2018-ban, majd megtörténik 2022-ben vagy később.

MN
2018. 02. 28. 13:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az látszik, hogy nem a Fidesz van rossz állapotban – hiszen nem vesztett szavazókat –, hanem a Fidesz hatalmát eddig biztosító centrális erőtér. Nem a Fidesz bukott meg, hanem ez a centrális erőtér ingott meg” – mondta Török Gábor a 24.hu-nak adott interjúban annak kapcsán, hogy csúfos vereséget szenvedett a Fidesz–KDNP Hódmezővásárhelyen. A politikai elemző szerint a centrális erőtér nem Lázár János hátországában ingott meg, hanem országosan, de a mostani választás a korábbi időközikhez hasonlóan egy újabb példáját adta ennek. Hozzátette: ez tagadhatatlanul új helyzet 2014-hez képest.

Török Gábor szerint ha az ellenzéki pártok komolyan gondolják, hogy a hódmezővásárhelyi választás kinyitotta az esélyt a Fidesz abszolút többségének megakadályozására, 40-50 körzetben meg kell ismételniük, ami Lázár János városában sikerült. Úgy vélte, a hódmezővásárhelyi választás legfontosabb lélektani hatása az, hogy maguk az ellenzéki szereplők érzik úgy, hogy új helyzet van. Hozzátette: korábban az együttműködés veszélyeit látták, az elvesztett kampánytámogatást, az elvesztett töredékszavazatokat, most viszont az a felismerés, hogy ha valamilyen módon együttműködnek, több mandátumuk lesz.

A politikai elemzőt meglepte a hódmezővásárhelyi választás eredménye, mivel amit tudni lehetett a településről, és amit a felmérések jeleztek, azt lehetett gondolni, hogy 40 százalék fölé kerül az ellenzéki jelölt, esetleg megszorítja a riválisát. Török Gábor szerint az eredményekkel a szokásosnál is óvatosabban kell bánni, mert a Fidesz eredményét már 2010-ben és 2014-ben is túlbecsülték, és ahogy egy párt egyre több időt tölt a hatalomban, úgy egyre nagyobb ennek a kockázata. A politikai elemző úgy látja, vannak tartalékai az ellenzéknek, ha olyan jelöltek mögé áll be egységesen, mint Márki-Zay Péter. Török szerint a Fidesz érdeke az lenne, hogy ez a vereség minél előbb lekerüljön a napirendről.

Annak kapcsán, hogy a vereség után a Fidesz visszavett a sorosozásból, Török hangsúlyozta, egy választási kampány nem alkalmas az önkritikára. Mint mondta, ha összezavarják a szavazókat azzal, hogy a sorosozás nem volt jó ötlet, még azokat is elveszíthetik, akikre eddig ez hatott.

Az ellenzéki összefogás megítélésével az utolsó pillanatig kivárna Török, mivel ma nem ellenzék, hanem ellenzékek vannak, mindnek más az érdeke. Szerinte  Hódmezővásárhelyen bebizonyosodott, igazak azok a kutatások, amelyek szerint a kormány távozását akarók többségben vannak a kormány maradását kívánóknál.

Török szerint van annak jelentősége, hogy Hódmezővásárhelyen a Fidesz egyik vezető politikusának hátországát bukták el, mivel Lázár Jánosnak két nagy versenyelőnye volt a Fideszben. Az egyik a széles körben elismert munkabírása és kormányzati kompetenciája. A másik, hogy volt egy stabil, megingathatatlannak látszó hátországa. A szakember szerint Lázárnak politikailag is lényeges, hogy el tudja mondani, ő nem csupán Orbán Viktor egyik embere, hanem Hódmezővásárhely ura. Ez utóbbi most megingott – fűzte hozzá Török Gábor.

A szakember szerint azt érezni a levegőben, hogy „ez már a hanyatló korszaka a Fidesz-világnak”, amire csak rámutatott Hódmezővásárhely. Szerinte ugyanis azt lehet látni, hogy a Fidesz szavazótábora erős, stabil, de olyan messze került minden más szavazói csoporttól, hogy a korábbiaknál erősebben be is záródott.

Ha Török Orbán lenne, számára az lenne a hódmezővásárhelyi tanulság, hogy „jó hír, hogy megvannak a szavazóink, ám láthatóan nem tudunk többet szerezni, az összességében többségben lévő kormányváltást akaró erők viszont alkalmassá váltak az együttműködésre. A Fidesz ezen a pályán fut, és ezen már nem tud változtatni. Vagy így nyer, akár megint nagyon, vagy így veszíti el az abszolút többségét. A labda már nem az ő térfelén pattog.”

Ami a jövőt illeti: Török szerint egyetlen választás sem kivételes vagy sorsdöntő, a politikai szereplők szempontjából ez lehet igaz, de olyan választás nincs egy demokráciában, ahol hosszú távra minden eldől.

Hozzátette: ha valami nem történik meg 2018-ban, majd megtörténik 2022-ben vagy később.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.