Andrássy-múzeum, e-közbeszerzés: röpködnek a kormányzati milliárdok

A választások előtt három héttel rengeteg pénz áramlik ki a kasszából, a terrorelhárítás sem maradhatott ki.

MN
2018. 03. 14. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utolsó pillanatokban sem áll le a pénzpumpa: a Magyar Közlöny március 13-ai számából derül ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számos, milliárdos nagyságrendű befektetést, átutalást hagyott jóvá, akad köztük, amit azonnali hatállyal.

Például a Belügyminisztérium 1,8 milliárd forinttal túllépheti a terror elleni intézkedések tervezett (szerény 410 milliós) kiadási keretét.

Most derült ki a kormány számára: az Andrássy család története olyan kulturális és nemzeti értéket képvisel, hogy azt mindenképpen egy múzeum alapításával kell képviselni: a kormány egymilliárd forintot különített el az I. kerületi, Bem rakpart 6. szám alatt álló Andrássy-palota megvásárlására, 800 milliót pedig a felújítására.

A több helyrajzi számon álló műemlék épület részben a budavári önkormányzat, részben a főváros tulajdonában van; ám ezek ellenvetésétől sejthetően nem kell tartani. Ráadásul az év eleji elővásárlási cunami során az állam erre az épületre is jogot formált, ami szintén biztosíték a beruházáshoz. A kapkodást jelzi, hogy a kifizetést a forrás elkülönítése után azonnal meg kell oldani –

az Emberi Erőforrások Minisztériumának a Nemzeti Múzeum bevonásával legkésőbb június végéig szakmai-üzemeltetési koncepciót kell készítenie a még csak határozat szintjén létező intézmény működtetéséről.

A múzeumalapításhoz kapcsolódik, hogy az állam 900 millió forintot ad a szintén önkormányzati tulajdonban lévő, Krisztina tér 1. szám alatti épület felújítására, talán kompenzáció gyanánt. Nem maradhat pluszforrás nélkül az e-közbeszerzés (EKR) fejlesztése sem, amire 6,35 milliárdot adtak a központi költségvetés terhére.

A pénzből 2018–2021 között kell fejleszteni a rendszert, a bőkezűség pedig nyomban érthetővé válik, ha tudjuk, hogy az e-rendszert a Nemzeti Elektronikus Közbeszerzési Szolgáltató és Tanácsadó Kft. (NEKSZT) biztosítja majd, a cég élén pedig olyan szakember áll, aki a HVG szerint Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök vejének üzleti köreiből érkezett.

Emellett a kormány 4,7 milliárd forintot különített el tankönyvfejlesztésre, régiós felzárkóztatásra; kisebb, 10-20 milliós tételekkel segítették a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének, valamint a Város- és Faluvédők Szövetségének munkáját – ezenkívül milliárdos felújítási fejlesztésen osztozhat több tucat település is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.