Bekeményít a bíróság: rongálás miatt nyomoznak Gulyás Mártonék ellen

A testület szerint rongálás lehet, ha lemosható festék kerül az Állami Számvevőszék épületére.

Koncz Tamás
2018. 03. 09. 11:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tartja a rendőrség is csak szabálysértésnek, hogy Gulyás Márton és aktivista társai lemosható festékkel narancssárgára – a demonstrálók szerint Fidesz-színűre – festette az Állami Számvevőszék épületét, az ügyben eljáró bíróság bűntettet sejt.

Lapunk is beszámolt Gulyásék akciójáról, aminek során 30 méter hosszan kenték össze a kormánypárt kiszolgálójának tartott ÁSZ épületét és ablakait. A festékezés miatt egy magánszemély garázdaság miatt tett feljelentést, de a rendőrség elutasította a beadványt, és szabálysértési eljárást indított.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság viszont csavart egyet az ügyön: az esetet áttette Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez , arra hivatkozva, hogy a rongálás bűntettének gyanúja felmerül, mivel az Állami Számvevőszék épülete műemléki védettség alatt áll. Végül így bűntett gyanújával rendeltek el nyomozást Gulyásék ellen – 

a különbség években mérhető, rongálás miatt ugyanis három évre is börtönbe küldhetnek valakit, míg a szabálysértési elzárás maximum időtartama két hónap lehet.

Eközben tart még az eljárás Gulyásék másik ügyében is, amikor az ellenzéki aktivisták a Sándor-palotát dobálták meg lemosható festékkel.

Ez az eljárás is több sebből vérzik: az első fokú ítéletben ugyanis garázdaságért ítélték el a társaságot, a bíróság pedig rongálásban találta bűnösnek a festékezőket – az ítélet indoklásában viszont nem szerepelt a rongálási kár.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék február 22-én ezért további vizsgálatot rendelt el, és az okozott kár felmérését, a tisztításra vonatkozó számlákat kérték a Köztársasági Elnöki Hivatalból (az ügyészség egyébként 23 ezres tételről beszélt.) A per ebben az esetben csak a választás után, április 20-án folytatódik, Gulyásnak viszont el kellett kezdenie a más ügyben is rárótt 300 órás közmunka ledolgozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.