Előzetes letartóztatásba helyezték a sztárügyvédet

Az ügyészség lehallgatással bizonyítja, hogy Busch Béla vette rá vallomása visszavonására vádlott-társát.

Lándori Tamás
2018. 03. 14. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csak nem a Gyurcsány? – kérdezte kocsijából kikiabálva egy jókedvű sofőr a Hungária körúton, miközben lapunk megpróbált fényképet készíteni a dugóban előtte álló rendőrautóról, pontosabban az annak hátsó ülésén helyet foglaló, letartóztatott személyről. Aki viszont nem Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök volt, hanem Busch Béla sztárügyvéd, az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának korábbi tanszékvezetője, egykori bíró. 

A jogász ellen abban a büntetőeljárásban rendelték el szerdán a kényszerintézkedést, melyben – a Kossuth-díjas Oszter Sándor színésszel együtt – befolyással való üzérkedéssel vádolják. A vádhatóság szerint pár éve egy adócsalással vádolt vállalkozótól tízmilliókat csaltak ki azzal a fals ígérettel, hogy segítenek neki megúszni a szabadságvesztést és az előzetes letartóztatást.

Utóbbit Busch Béla immár saját magának sem tudta elintézni. A tárgyalásra reggel még házi őrizetből érkezett, délután rendőrautóval távozott – a szerda estét már biztosan a rácsok mögött tölti. A rendőrök – bár a kezükben vezetőszárral érkeztek – végül nem bilincselték meg a 64 éves férfit. 

A letartóztatásról az után határozott a Budapest Környéki Törvényszék, hogy az ügyészség váratlanul bejelentette, kétséget kizáró bizonyíték áll a hatóságok rendelkezésére, miszerint

Busch Béla egy hozzá közel álló ügyvéden keresztül vette rá vádlott-társát, Keserű Sándor Izraelt, vonja vissza terhelő vallomását.

Keserű új, képtelen történetekkel teli vallomásáról két nappal ezelőtt lapunk is beszámolt. Többek között olyan állításokkal szórakoztatta a jelenlévőket, hogy az elsőrendű vádlott, V. Tamás Tibor egy halott csirkével beszélgetett; továbbá hogy korábbi, hétfőn visszavont vallomásával csak azért terhelte Buscht és Osztert, mert a börtönben az ablakon belógatták neki egy papíron, mit kell vallani, és ő aszerint cselekedett. 

Az egyébként filmproducer Keserű Sándor Izraelt azzal vádolják, hogy ő kérte és vette át a pénzt az átvert vállalkozótól Oszter Sándor és Busch Béla nevében. A filmes szerdán folytatta hétfőn megkezdett vallomását, például azzal, hogy ő egyáltalán nem képes helyszínekre visszaemlékezni; 

a tárgyalás helyszínéül szolgáló épületbe is csak azért talál oda mindig, mert az olyan, mintha sombrero – mexikói kalap – volna a tetején.

Előadása végén Andréka Zoltán ügyész megkérdezte Keserűtől, megkereste-e valaki azzal, hogy változtasson a vallomásán, illetve hogy ismeri-e S. Csaba ügyvédet. A vádlott mindkét kérdésre nemmel felelt. Andréka később Buscht is arról próbálta faggatni, megpróbálta-e befolyásolni Keserűt, illetve hogy milyen kapcsolatban áll S. Csabával. Közben már sejthető volt, hogy valamiféle ütőkártya lehet a vád kezében – Keserű és Busch a szünetben lázasan egyeztetett a folyosón. 

Végül az ügyész indítványozta, hogy a bíróság idézze tanúként S. Csabát. A bíróság nyomban fölhívta telefonon a rejtélyes ügyvédet, aki meglepetésre másfél órán belül meg is jelent. 

Keserű Sándor Izraelnek ekkor jutott eszébe, hogy tizenöt éve ismeri ezt az embert a zsinagógából, csak nem tudta, hogy Csaba a keresztneve.

Sőt, korábban szabadalmi ügyeket intézett neki S., akit a mostani büntetőperében is megbízott a védelemmel, ám ő mégsem vette át az ügyet a kirendelt védőtől. Andréka Zoltán S. Csabát is kérdésekkel kezdte bombázni, egyebek mellett arról, hogy gyakran szokott-e fülkéből és virágnyelven telefonálni. A tanú kitérő válaszokat adott, és tagadta, hogy köze volna Keserű hozzáállásának hirtelen megváltozásához. 

– Vessünk véget ennek a komédiának! – mondta végül az ügyész, és közölte, bizonyítékuk van rá, hogy S. Csaba és Busch Béla telefonon egyeztettek jelen ügy befolyásolásáról. Andréka elárulta, a vádlott másik, félmilliárdos csalásról szóló büntetőeljárásában

elrendelték telefonbeszélgetéseinek lehallgatását; így derült fény az összejátszásra.

S. Csaba ezekre a felvételekre nem kívánt reagálni, amíg meg nem hallgathatja őket. Erre áprilisban lesz majd alkalma. A bíróság viszont úgy találta, befolyásmentes vallomás tőle csak akkor várható, ha Busch Bélával nem tudja fölvenni a kapcsolatot, ezért Holdampf Gusztáv tanácsvezető bejelentette a vádlott letartóztatásának elrendelését. 

Busch Béla és ügyvédei arra hívták föl a figyelmet, hogy a vádlottak védekezése szabad, nincs igazmondási kötelezettségük, és úgy egyeztethetik mondanivalójukat, ahogy akarják. Andréka Zoltán szerint viszont az ügyészségnek is joga van ahhoz, hogy az eljáró bíróság figyelmét ráirányítsa a hamis információkra, annál is inkább, mert fölvetődik annak gyanúja, hogy Busch anyagi juttatást helyezett kilátásba az új vallomásért cserébe – ami már bűncselekmény. 

Busch ezzel kapcsolatban megjegyezte, az ügyészség már minden pénzét elvette, és Andréka vélhetően jobban tudja, mit vacsorázott előző este, mint ő maga. Miután leült, egy jól ismert indulatos kifejezés volt leolvasható a szájáról. Holdampf bíró elkérte a kilépéshez szükséges bilétát, és kérte, hogy a rendőrök érkezéséig már ne hagyja el a termet.

Lapunk februárban írta meg, hogy a félmilliárdos csalási ügyben Busch Bélát házi őrizetbe helyezték, mert az ügyészség nem is indítványozta az előzetest – noha az általunk megkérdezett szakemberek szerint annak minden feltétele fennállt. Előbbiek fényében viszont könnyen lehet:

csapda volt az enyhe kényszerintézkedés, hogy a gyanúsított hibát követhessen el, terhelő bizonyítékot szolgáltatva saját maga ellen.

Busch Béla korábban ügyvédként eljárt a Kulcsár-ügyben, de Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadójának, Habony Árpádnak is volt a védője. Az ELTE jogi karának docenseként évekig vezette a büntetőjogi tanszéket, több közismert tankönyv szerzője. 2010-ben Navracsics Tibortól (akkor miniszterelnök-helyettes, valamint közigazgatási és igazságügyi miniszter) átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét. Fia jelenleg is aktív, pályája elején járó ügyész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.