Hamis aláírásokat talált az LMP ajánlóívein a kisvárdai választási bizottság

Az ügyben rendőrségi feljelentést tesznek.

MN
2018. 03. 04. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láczay György elmondta, hogy a hvb két esetben talált az LMP ajánlóívein hamisított aláírásokat, amelyekről jegyzőkönyvet vett fel és határozatot is hozott. A bizottság okirat-hamisítás, személyes adatokkal való visszaélés és más bűncselekmények miatt hétfőn – ismeretlen tettes ellen – feljelentést tesz az illetékes rendőrkapitányságon.

A bizottság elnöke az MTI kérdésére közölte: a hvb az LMP-s képviselőjelölt vonatkozásában „információkat kapott” arról, hogy a párt ajánlólapján valótlan aláírások lehetnek. Szavai szerint az egyik aláírás adatai között a hvb stábjában dolgozó egyik számlálóbiztos a saját nevét és aláírását találta meg, amit azonnal jelentett.

A hvb-tag nyilatkozata szerint az LMP-re nem tett ajánlást, majd az is kiderült, az íven lévő személyi adatai egyeznek ugyan a választói adatbázisban lévőkkel, ám aláírása hamis volt, keresztnevét a hamisító elírta – ismertette Láczay György.

A másik esetben egy választópolgár fordult általános kérelemmel a hvb-hez tájékoztatást kérve arról, hogy neve vagy adatai szerepelnek-e valamelyik jelölőszervezet ajánlóívén. A jelölőszervezetek ajánlóíveinek átvizsgálása után kiderült, az LMP egyik ívén rajta van a neve, amiről írásban tájékoztatták.

A választópolgár bejelentése szerint ő nem tett ajánlást az LMP-re, „ajánlásának” megtekintése után pedig azt közölte, hogy az íven nem az ő aláírása szerepel – mondta Láczay György.

A hvb elnöke ugyanakkor hangsúlyozta, mindkét esetben egyértelmű volt, hogy az ajánlóíveket nem az érintett személyek írták alá. A feljelentés szövege már elkészült, hétfőn juttatják el a rendőrségre – tette hozzá.

Láczay György megjegyezte, hogy az érintett ajánlásokat érvénytelenítette a választási bizottság, az LMP-s képviselőjelöltnek azonban így is sikerült összegyűjtenie az induláshoz szükséges 500 érvényes ajánlást.

A www.valasztas.hu oldalon olvasható adatok szerint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 3-as számú, kisvárdai választókerületében induló LMP-s Makranczi Istvánt egyéni jelöltként pénteken vette nyilvántartásba a hvb, a döntés azonban még nem jogerős.

A Jobbik egyébként szombaton közleményben azt írta, Békés megye 4. számú választókerületében negyvenkilencen jelezték eddig indulási szándékukat a 2018. évi országgyűlési választásra. A párt szerint eddig 27 induló adta le a szükséges ajánlásokat – a Választás.hu adatai szerint további öt jelöltet elutasítottak –, és azok közt is több csalásra utaló körülmény merült fel.

Azt írták, hogy a Jobbik választási bizottsági delegáltjának tűnt fel az adatokkal való visszaélés gyanúja, mivel egyes pártok ajánlóíveinek az átvizsgálásánál több esetben is megegyező sorrendben követték egymást ugyanazoknak a választásra jogosult polgároknak az adatai. Az is feltűnő volt, hogy a több lapon is szereplő, ugyanazon névvel és adatokkal megjelölt személynél eltérő az aláírás – illetve semmilyen formában nem egyezik a másik lapon ugyanazon névnél és adatnál szereplő aláírással.

A párt bizottsági delegáltja jegyzőkönyveztette észrevételeit, és nem szavazta meg az általa aggályosnak tartott ajánlásokat leadó pártok képviselőinek nyilvántartásba vételét, amihez az MSZP delegáltja is csatlakozott. Mivel azonban a választási bizottság három tagja nem talált semmi kivetnivalót az ügyben, nyilvántartásba vették a jelölteket. Az esettel kapcsolatban Szabó Ervin jobbikos képviselőjelölt közölte: a nyugtalanító körülmények miatt fellebbeznek, és hétfőig jogi lépéseket tesznek. Emellett közokirat-hamisítás és választási csalás alapos gyanúja miatt megteszik a feljelentést ismeretlen tettes ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.