Levelet írt Kádárnak, brutális gyilkosság áldozata lett a plébános

Kenyeres Lajos tiszavárkonyi pap bátor kiállásával haragította magára a kommunista rezsimet az 1956-os forradalom utáni megtorlás időszakában.

B. Kovács Gergely
2018. 03. 05. 17:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Krisztus igazsága mellett mindvégig kitartó papok nem egy esetben lettek áldozatai a szovjet megszállásnak és az azt kiszolgáló hazai kommunista vezetés rémuralmának. Ha csak a legismertebb példákat említjük, ott van rögtön Apor Vilmos vértanú püspök, akivel szovjet katonák fegyverei végeztek, miközben az általa a püspöki rezidencián biztonságba helyezett asszonyokat védte. Brenner János vértanúságáról 2017 decemberében jelent meg írás a Magyar Nemzet Magazinban, és kollégánk, Pethő Tibor írása megemlíti, hogy tisztázatlan körülmények között ölték meg 1957. december 7-én az ösküi káplánt, Szekuli Pált is, illetve 1959-ben Lengyel László tiszakerecsenyi református lelkészt, továbbá 1957. december 31-én végezték ki Gulyás Lajost, az Ausztriához közeli Levél református lelkészét.

Kenyeres Lajossal 1957. február 28-án végeztek brutálisan gyilkosai. Az 1908-ban született plébánost 22 éves korában Vácon szentelték pappá, és 1946-ban lett Tiszavárkony plébánosa. A kommunista vezetés az 1956-os forradalom megtorlásának és leszámolásának árnyékában vetemedett arra, hogy meggyilkolja. A mártír plébános emlékére a hétvégén Beer Miklós váci megyés püspök celebrált szentmisét a martfűi Szent Tamás-templomban. Az egyházi elöljáró szentbeszéde végén a következőket mondta: „Kenyeres Lajos már az atyai házban van. Minden bizonnyal jutalmát is megkapta. Kérjük, imádkozzon értünk, hogy áldozata ne legyen hiábavaló, értelmetlen. Kérjük égi imáját!” Majd megáldotta Kenyeres domborművét a templom bejárata mellett.

A Magyar Kurír arról ír, a plébános halálában nagy szerepet játszhatott, hogy életét a fiatalság nevelésének szentelte, hittankönyvet írt általános iskolásoknak, illetve az is, hogy aktív közéleti tevékenységet fejtett ki: röpiratokban boncolgatta a jövő kérdéseit, levelet írt Jurij Andropovnak, a Szovjetunió akkori budapesti nagykövetének, amelyben felhívta a figyelmet, hogy a kolhozosítás szelleme idegen a magyar parasztokétól. Szintén tollat ragadott, hogy Kádár Jánosnál érveljen a világbéke fontossága mellett.

Kenyeres 1957. február 28-án Vezsenyben tartott hittanórát, majd visszaindult Tiszavárkonyba. Útközben rátámadtak, és többen ütötték-verték, de nem bírtak vele, ezért fejbe is lőtték. Holttestét a Tisza partján ásták el, biciklijét a vízbe dobták. Elterjesztették, hogy disszidált, és a családtagok hiába érdeklődtek róla a legmagasabb szinten is, süket fülekre találtak. Amikor kerékpárját a helyi gátőr egy apadáskor megtalálta, megfélemlítették, hogy ne beszéljen. Napra pontosan egy évvel később, 1958. február 28-án a holttest is előkerült, de az ügy a rendszerváltásig titokban maradt.

A martfűi Tisza-parton, ahol egy halász rátalált, kereszt őrzi emlékét. 2005-ben rövidfilmet forgattak róla, 2017-ben pedig szobrot állítottak neki Várkonyban. A gyilkosság helyszínén, a Tiszavárkony és Vezseny közti gáton kopjafa áll, amely ezt hirdeti: „Meghalt hitéért gyilkos kezek által”, illetve másik oldalán: „Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.” Sírjára pedig a következő mondat került: „A jó pásztor életét adta juhaiért.”

Dr. Varga Lajos váci segédpüspök 2017-ben, a gyilkosság 60. évfordulóján vett részt a megemlékezésen és Kenyeres Lajos szobrának felszentelésén, s 2008-ban cikke jelent meg a Vigíliában e témakörben. Érdeklődésünkre elmondta, Kenyeres Lajos bátor kiállásával az 1956-os forradalom megtorlása idején megpróbálta védelmezni nemcsak a keresztény hitet, de a magyar nemzetet is. Arra törekedett, hogy békességet teremtsen egy zavaros időszakban. Biblikus értelemben vett békeszerző volt, hittankönyvei pedig arról tanúskodnak, hogy elszánt volt, egészen a vértanúságig elmenve, ha kell. A hit melletti állásfoglalása, eltántoríthatatlansága a mai kornak is példát mutat.

A segédpüspök hozzátette, szentté avatása egyelőre a nyilvános tisztelet kialakításánál tart. Minden ilyen procedúra feltétele, hogy az illetőnek legyen legalább egy egyházközségen belül nyilvános tisztelete, amelynek keretében annak a közösségnek a népe példaként fogadja el az illetőt. Ezt szeretnék minél szélesebb körben elérni. A folyamatnak természetes módon kell végbemennie, úgy, hogy életére felfigyeljenek a hívek, és azt vonzónak tartsák. Ezzel párhuzamosan nélkülözhetetlen lesz életrajzának összeállítása is. Varga Lajos az első lépésnek tekinti a Vigíliában általa megjelentetett életrajzi dokumentumgyűjteményt. Reméli, hogy Brenner János boldoggá avatásához hasonlóan hamarosan Kenyeres Lajos ügye is előrehalad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.